Free the nipple: Έκαναν γυμνόστηθες πικνίκ & γέμισαν τα πάρκα - Θύελλα αντιδράσεων με το σαχλό πάρτι

Με στόχο να προσελκύσει λίγες φίλες τους να πάρουν μέρος σε αυτό το πρωτότυπο πίκνικ διοργάνωσαν αυτό το event «free the nipple» δύο γυναίκες στην Αυστραλί, όπου καλούνταν να παραβρεθούν χωρίς μπλούζες, με το στήθος τους ελεύθερο

Η συγκεκριμένη ιδέα κέντρισε το ενδιαφέρον εκατοντάδων ανθρώπων, όχι τόσο σε επίπεδο συμμετοχής αλλά περισσότερο σε επίπεδο αντιδράσεων, καθώς το concept δίχασε το «κοινό».  

Πριν λίγες μέρες, η 22χρονη Zoe Buckley Lennox και η 21χρονη Amanda Haworth κοινοποίησαν το event στο Facebook για την Κυριακή 17 Ιανουαρίου. Σε λίγες ώρες περισσότεροι από 800 άνθρωποι είχαν δηλώσει συμμετοχή, άλλοι 1.600 δήλωσαν πως ίσως παραβρεθούν και πάνω από 3.400 έλαβαν την πρόσκληση. Τελικά χθες, στο Orleigh Park στο Brisbane όπου και ήταν ο τόπος διεξαγωγής, εμφανίστηκαν 50 γυναίκες, ανάμεσά τους και οι δυο διοργανώτριες.

Σύμφωνα με το κάλεσμα, η εκδήλωση έχει σκοπό «οι ρώγες να απολαύσουν ένα δροσερό αεράκι και ταυτόχρονα να προκαλέσουν την πατριαρχία».   «Αρχίσαμε να συζητάμε με ποιους τρόπους θα μπορούσαμε να δουλέψουμε πάνω στην ελευθερία της ρώγας. Κάποια στιγμή είπαμε η μια στην άλλη: "Γιατί δεν οργανώνουμε ένα πίκνικ στο οποίο μπορούν να έρθουν οι φίλες μας, να βγάλουν τις μπλούζες τους και να καθίσουν στο πάρκο απολαμβάνοντας ένα ωραίο απόγευμα"; Δεν είχαμε ιδέα, πως βάζοντάς το στο Facebook, θα τραβούσαμε τόση προσοχή» δήλωσε η Haworth στην αυστραλιανή Daily Mail. 

Το event απευθυνόταν μόνο σε γυναίκες, trans άτομα και genderqueers. Οι έντονες αντιδράσεις στη σελίδα στο Facebook βασίζονταν και σε αυτό. «Πόσο φρικτό να εκθέτεις τα παιδιά σε ένα τέτοιο θέαμα και πόσο θλιβερό οι γυναίκες να νιώθουν την ανάγκη να κάνουν τέτοια πράγματα για να τραβήξουν την προσοχή. Αν θέλετε να σας συμπεριφέρονται ως ίσες, μάλλον πρέπει να σταματήσετε να φέρεστε παιδιάστικα», «Προωθείτε την πορνογραφία όσο δεν πάει» ήταν μερικά από τα σχόλια, ενώ πολλοί υποστήριξαν πως είναι υποκριτικό να κάνουν ένα event για την ισότητα, το οποίο όμως αποκλείει τους άντρες.

Οι δύο κοπέλες είπαν πως κατανοούν τα παράπονα, αλλά πως ήθελαν να εξασφαλίσουν ότι οι συμμετέχοντες θα νιώθουν άνετα. Η Haworth εξήγησε μάλιστα πως εξ' αρχής είχαν πολλή ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια, καθώς πολλοί άντρες απείλησαν ότι θα πάνε να σαμποτάρουν το event.

Κάποιοι σχολιαστές είπαν πως οι συμμετέχουσες θα έπρεπε να συλληφθούν για προσβολή δημοσίας αιδούς. Αν και δεν έγινε τελικά καμία σύλληψη, οι διοργανώτριες διευκρίνιζαν στην πρόσκληση πως η εκδήλωση ίσως είχε νομικές προεκτάσεις. Σε κάθε περίπτωση, η όλη θύελλα αντιδράσεων υπογραμμίζει για τις ίδιες περισσότερο την ανάγκη του να διοργανώνονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις. «Αν κάναμε πίσω λόγω των απειλών, θα τους αφήναμε να μας νικήσουν» λέει η Haworth, που βρίσκει πως το event πήγε πάρα πολύ καλά, σε σημείο που σκέφτονται να το κάνουν κάθε μήνα. Λέει δε πως τα μελλοντικά πίκνικ ενδεχομένως να είναι ανοιχτά και σε άντρες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ