Σφοδρή κακοκαιρία - Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας - Καταιγίδες και χιόνια

Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και θυελώδεις άνεμοι μέχρι και την Δευτέρα.

Σημαντική επιδείνωση του καιρού από σήμερα, με ισχυρές καταιγίδες κατά τόπους στα δυτικά και βόρεια ισχυρές, χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά και αργότερα και στα ημιορεινά της δυτικής και βόρεια χώρας και θυελλώδεις νότιους ανέμους στα πελάγη.

Το κύμα κακοκαιρίας θα συνεχιστεί έως και την Δευτέρα, με την επέλαση του χιονιά και το ''τσουχτερό'' κρύο να είναι ιδιαίτερα αισθητά την Κυριακή. Χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αττικής περιμένουν οι μετεωρολόγοι. Υφεση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ της Τρίτης. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 13 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 13 έως 17 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 12 έως 16 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 4 έως 9 βαθμούς), 13 έως 18 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη (η μέγιστη στη Βόρεια Κρήτη θα είναι 1-2 βαθμούς υψηλότερη), 12 έως 15 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και μετά το μεσημέρι τοπικά πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, με εξαίρεση το Βορειοδυτικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και αργότερα σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Στο Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο από νότιες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και στο Βόρειο Ιόνιο ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ, όπου βαθμιαία μετά το μεσημέρι θα στραφούν από βορρά προς νότο σε βορειοδυτικούς μέτριους έως ισχυρούς 5-6 μποφόρ.

Νεφώσεις με βροχές, όπου μετά το απόγευμα θα ενταθούν και εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες θα είναι το σκηνικό του καιρού Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Νεφώσεις με βροχές και παροδικές καταιγίδες περιμένουμε θα εκδηλωθούν στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 12 βαθμούς Κελσίου, με αισθητή πτώση μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν αρχικά από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους έως ισχυρούς 5-6 μποφόρ.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη, αναμένονται καταιγίδες κατά τόπου ισχυρές και χιόνια αρχικά στα ορεινά και σταδιακά στα ημιορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και από το βράδυ σε πεδινές περιοχές της υπόλοιπης Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θυελλώδεις θα φτάσουν τα 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως και 15 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ηπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, θα εκδηλωθούν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και βαθμιαία σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου. Οι άνεμοι σε ενίσχυση στα 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως και 16 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο, θα αναπτυχθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και σταδιακά στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιόνια αναμένονται στα ορεινά και το βράδυ στα ημιορεινά της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας. Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως και 17 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη, περιμένουμε νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από το βράδυ καταιγίδες που τη νύχτα θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θυελλώδεις θα φτάσουν τα 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως και 19 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, θα αναπτυχθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους και κατά περιόδους στα βόρεια ισχυρά και από τη νύχτα και στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως και 19 βαθμούς Κελσίου.

* Βίντεο: Weather.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ