Αλέξης Τσίπρας σε Μαχμούτ Αμπάς: Οι λαοί μας έχουν ιστορικές και στενές σχέσεις - Κλειδί η επίλυση του παλαιστινιακού

Ερωτηθείς γιατί η Ελλάδα καθυστερεί την επίσημη αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι μία βιώσιμη λύση μπορεί να έρθει μονό μέσα από ουσιαστικές συνομιλίες των δύο πλευρών.

Στον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και γέφυρας διαλόγου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η χώρα μας δεσμεύεται ενεργά για την προώθηση μιας λύσης δύο κρατών που θα διασφαλίζει την εγκαθίδρυση ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά και με ασφάλεια με το Ισραήλ.

Όπως είπε και υποδεχόμενος τον Παλαιστίνιο πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου, η Ελλάδα ως μια χώρα, που αποτελεί παραδοσιακή φίλο της Παλαιστίνης και του Αραβικού κόσμου, και ταυτόχρονα μια χώρα που βρίσκεται σε μια στενή σχέση και έχει συνεργασία και με το Ισραήλ, μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο μιας γέφυρας, στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του παλαιστινιακού προβλήματος. Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, μετά τη συνάντηση που είχαν, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η χώρα μας αποδίδει μεγάλη σημασία στον άμεσο τερματισμό των εποικισμών, ενώ εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας στο πρόσωπο του κ. Αμπάς. 

Ανακοίνωσε ακόμη ότι στο εξής στα δημόσια έγγραφα του ελληνικού κράτους θα χρησιμοποιείται ο όρος Παλαιστίνη και όχι ο όρος Παλαιστινιακή Αρχή. Ο Πρωθυπουργός παράλληλα εξέφρασε ανησυχία, μεταξύ άλλων, για την ευρύτερη περιφερειακή αποσταθεροποίηση, την άνοδο θρησκευτικών δυνάμεων που βασίζονται στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Ερωτηθείς γιατί η Ελλάδα καθυστερεί την επίσημη αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι μία βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό μπορεί να έρθει μονό μέσα από ουσιαστικές συνομιλίες των δύο πλευρών.

Αφού σημείωσε ότι η χώρα μας έχει αδελφικές σχέσεις με την Παλαιστίνη, αλλά και σχέσεις συνεργασίας με το Ισραήλ και επισήμανε ότι επιθυμεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο σε αυτές τις συνομιλίες, τόνισε ότι όταν ο χρόνος κριθεί κατάλληλος, η Ελλάδα θα προχωρήσει στα αναγκαία βήματα. Παράλληλα, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, επανέλαβε ότι η επίλυση του Παλαιστινιακού συνιστά «κλειδί» για την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε μια πολύπαθη περιοχή. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ