Εκλογές Νέας Δημοκρατίας: Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης πέρασαν στον δεύτερο γύρο - 400.000 ψηφοφόροι συμμετείχαν στην διαδικασία της Κυριακής

Ξεπέρασε τις προσδοκίες του κόμματος η συμμετοχή του κόσμου στη διαδικασία.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οι υποψήφιοι που θα "κονταροχτυπηθούν" στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών της Νέας Δημοκρατίας, στις 10 Ιανουαρίου 2016.

Η μεγάλη προσέλευση του κοινού, που έφτασε τις 400.000 ψηφοφόρους, ξεχώρισε στην διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας για την ανάδειξη νέου αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία, μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων: των Β. Μεϊμαράκη, Κ. Μητσοτάκη, Απ. Τζιτζικώστα και Αδ. Γεωργιάδη

Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε στις 07:00 το πρωί και πραγματοποιήθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα. Οι κάλπες έκλεισαν στις 20:00 ενώ τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το πρωί της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι της ΚΕΦΕ.

Δείτε την εξέλιξη της διαδικασίας καταμέτρησης:

*** Ο τρίτος της διαδικασίας κ. Απ. Τζιτζικώστας στις δηλώσεις του εμφανίστηκε ενωτικός και θελησε να συγχαρεί όλους τους συνυποψηφίους του. Ο κ. Τζιτζικώστας δεν ξεκαθάρισε την στάση που θα κρατήσει στο δεύτερο γύρο. 

*** Σε δηλώσεις του λίγο μετά τις 01:00 το πρωί, ο κ. Πλακιωτάκης ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους και τους υποψηφίους και επιβεβαίωσε πως η διαδικασία οδηγείται σε δεύτερο γύρο καθώς ο κ. Μεϊμαράκης δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία.

*** Κύκλοι του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος φαίνεται πως καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, υποστηρίζουν πως στον δεύτερο γύρο θα προσφέρει τη στήριξή του στον Κ. Μητσοτάκη.

*** Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως "καθαρίζει" τη δεύτερη θέση με βάση τα τελευταία ανεπίσημα αποτελέσματα. Σε δηλώσεις του ευχαρίστησε τους πολίτες που ψήφισαν στις εσωκομματικές διαδικασίες και δήλωσε πως η συμμετοχή τους αποτέλεσε κι ένα μήνυμα ενάντια στην πολιτική της Κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε έτοιμος για τη μάχη του δεύτερου γύρου στις 1 0 Ιανουαρίου.

*** Η πρωτιά του Ευάγγελου Μεϊμαράκη είναι δεδομένη, με βάση τα αποτελέσματα.

Αντίθετα, για τη δεύτερη θέση παλεύουν οι Απόστολος Τζιτζικώστας και Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Γύρω στις 20:30, με καταμετρημένο το 22% των ψήφων, χωρίς όμως να υπάρχουν αποτελέσματα από την Α και τη Β Αθήνας, το αποτέλεσμα διαμορφωνόταν ως εξής: 

Μεϊμαράκης: 46%
Τζιτζικώστας:25% 
Μητσοτάκης: 23%
Αδωνις: 7%

Ωστόσο, λίγο αργότερα με την καταμέτρηση να προχωρά, τα ποσοστά του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνουν να ανεβαίνουν και να περνά στη δεύτερη θέση. Οι πληροφορίες, με καταμετρημένες τις ψήφους στο 50% των εκλογικών τμημάτων, θέλουν τον κ. Μεϊμαράκη στο 40%, τον Κυριάκο Μητσοτάκη κοντά στο 30%, τον Απόστολο Τζιτζικώστα λίγο πάνω από το 20% και τον Άδωνι Γεωργιάδη κάτω από το 10%.

*** Ο επικεφαλής της ΚΕΦΕ, κ. Γιάννης Τραγάκης ευχαρίστησε με δηλώσεις του τους 400.000 ψηφοφόρους που πήραν μέρος στη διαδικασία. Ο κ. Τραγάκης δήλωσε πως οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις θα ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατόν ενώ διέψευσε πως υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στα αποτελέσματα που δίνουν επίσημα καταγραμμένες οι τοπικές επιτροπές και αυτών που μεταδίδονται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος.  

*** Mια φωτογραφία από υπολογιστή της Συγγρού όπου περνιούνται τα αποτελέσματα, έδειχνε το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση με ενσωματωμένο το 6,59% των ψήφων. 

Οπως προκύπτει από την καταμέτρηση σε 82 από τα συνολικά 1.245 τμήματα της επικράτειας πρώτος με διαφορά έρχεται ο Ευάγγγελος Μεϊμαράκης, ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τρίτος ο Απόστολος Τζιτζικώστας και τέταρτος ο Αδωνις Γεωργιάδης. 

Συγκεκριμένα, σε 10.531 ψηφοδέλτια που έχουν καταμετρηθεί καταγράφονται τα εξής ποσοστά: 

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: 4.968 (47,4%)
Κυριάκος Μητσοτάκης: 2.514 (23,99%)
Απόστολος Τζιτζικώστας: 2.378 (22,69%)
Αδωνις Γεωργιάδης: 621 (5,93%)

Από την πλευρά του κυρίου Μητσοτάκη, πάντως, αναφέρουν πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης ειναι στο 30%. Η διαφορα ειναι πολυ μικρότερη απο αυτη που λέγεται και γράφεται. Παμε στο Β´ γυρο και θα κερδίσουμε τη ΝΔ». 

*** Οι πρώτες εκτιμήσεις, με βάση και τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα από τμήματα της περιφέρειας, θέλουν τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να προηγείται με μεγάλη διαφορά, ενώ στην δεύτερη θέση φέρνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

*** Έκλεισαν και οι τελευταίες κάλπες των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας. Η αυξημένη προσέλευση των ψηφοφόρων έχει περιπλέξει τα πράγματα, πάντως, και έχει κάνει τα επιτελεία των υποψηφίων να είναι φειδωλά στις προβλέψεις, τόσο για τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων και τον τελικό νικητή, όσο και για το αν θα καταφέρει ένας από τους τέσσερις διεκδικητές να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία. 

Σε περίπτωση που ο πρώτος των σημερινών εκλογών δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η επαναληπτική διαδικασία είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις 10 Ιανουαρίου.

*** Στις 20:00 έκλεισαν τελικά οι κάλπες σε όσα τμήματα στην επικράτεια δεν υπήρχαν ουρές. Αντίθετα, η διαδικασία συνεχίστηκε στα τμήματα που παρατηρείθηκε αυξημένη κίνηση ακόμα και μετά το τέλος της παράτασης της μιας ώρας.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Vodafone, μέχρι εκείνη την ώρα οι ψηφοφόροι πλησιάζαν τις 400.000. Τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα, από μικρά εκλογικά κέντρα, έκαναν την εμφάνισή τους λίγο μετά τις 20:30.

***  Πρόβλημα με το σύστημα ηλεκτρονικής διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΝΔ παρουσιάστηκε μετά τις 19:00. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, δημιουργήθηκε λόγου του ότι το σύστημα της Vodafone ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει μέχρι  7τις το απόγευμα, όταν και θα έκλειναν οι κάλπες, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Το πρόβλημα λύθηκε λίγα λεπτά αργότερα.

*** Μέχρι τις 17:00 είχαν ψηφίσει σχεδόν 300.000 άτομα. Για το λόγο αυτό, ο επικεφαλής της ΚΕΦΕ, Γιάννης Τραγάκης, δήλωσε ότι οι κάλπες θα κλείσουν στις 20:00, αντί για τις 19:00, όπως είχε αρχικά καθοριστεί.  Οι αισιόδοξες προβλέψεις εκείνη την ώρα εκτιμούσαν πως αν συνεχιστεί αμείωτη η ροή και τις τελευταίες ώρες που θα είναι ανοικτές οι κάλπες οι ψηφοφόροι μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 400.000. Πράγμα που τελικά επιβεβαιώθηκε. Μάλιστα, σε περίπτωση που οι ουρές συνέχιζαν να είναι μεγάλες ακόμα και μετά τις 20:00, οι κάλπες θα παρέμεναν ανοιχτές.

*** Τι δήλωσαν οι υποψήφιοι;

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας ψήφισε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ, λίγο πριν τις 10 το πρωί. «Αφήνουμε πίσω όσα μας πλήγωσαν, κρατάμε τα καλά και προχωράμε μπροστά. Θέλουμε μια νέα ΝΔ που να συνομιλεί με την κοινωνία», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψήφισε σε εκλογικό κέντρο στην Κηφισιά, λίγα λεπτά μετά τις 11 το πρωί της Κυριακής. Όπως δήλωσε, «η Νέα Δημοκρατία θα βγει ανανεωμένη και ενωμένη από την εκλογική διαδικασία».

Σε εκλογικό κέντρο του Περιστερίου ψήφισε λίγο πριν τις 11 το πρωί ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως αύριο «θα είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι και ισχυροί» για τη δημιουργία μιας «μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης» που θα πάρει σύντομα τις τύχες της χώρας στα χέρια της.

Για μια μεγάλη γιορτή για τη Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναφερόμενος στις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου κόμματος και σχολιάζοντας τη μεγάλη προσέλευση των πολιτών στις κάλπες. Λίγα λεπτά πριν ψηφίσει, στο εκλογικό τμήμα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε πως «το βράδυ δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι» γιατί «ο μεγάλος νικητής είναι η Νέα Δημοκρατία».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ