Το who is who του Γιάννη Κωστόπουλου που κρατάει γερά στο πηδάλιο της AlpaBank & περνάει τον κάβο της κρίσης

Γεννημένος τραπεζίτης, με 40 χρόνια εμπειρία στο τιμόνι της Alpha Bank, αλλά και δεινός ιστιοπλόος, ο Γιάννης Κωστόπουλος είναι συνηθισμένος στις φουρτούνες και στις φουσκοθαλασσιές.

Γεννημένος τραπεζίτης, με 40 χρόνια εμπειρία στο τιμόνι της Alpha Bank, αλλά και δεινός ιστιοπλόος, ο Γιάννης Κωστόπουλος είναι συνηθισμένος στις φουρτούνες και στις φουσκοθαλασσιές. Και καταφέρνει, όχι μόνο να τις αποφεύγει, αλλά συνήθως να ενισχύει την τράπεζά του έπειτα από κάθε περιπέτεια.



Η μεγάλη επιτυχία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου - που υπερκαλύφθηκε με άνεση, εξασφαλίζοντας έτσι την ανακεφαλαιοποίηση και τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα της τράπεζας - είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Είχε προηγηθεί βέβαια η απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας, χάρη στην οποία η Alpha Bank μεγάλωσε το δίκτυο και το χαρτοφυλάκιό της. Ο Γιάννης Κωστόπουλος, γράφει το tanea.gr, ανέλαβε το τιμόνι της Alpha Bank στα 35 του χρόνια και σήμερα, 40 χρόνια αργότερα, ηγείται της πρώτης τράπεζας που εξασφάλισε από το Χρηματιστήριο τα κεφάλαια που της επιτρέπουν να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα μετά την ανακεφαλαιοποίησή της. Αν και είναι τρίτης γενιάς τραπεζίτης, ο κ. Κωστόπουλος έχει σπουδάσει ναυπηγός στο King's College του Πανεπιστημίου Durham της Αγγλίας και, απ' ό,τι φαίνεται, η γνώση αυτή του έχει επιτρέψει να κάνει την Alpha Bank «γερό σκαρί», που αντέχει στις δυσκολίες του κλάδου και της συγκυρίας.

ΑΠΟ ΤΟ 1973. Εξάλλου, ο ίδιος είναι συνηθισμένος σε δυσκολίες, μια και ανέλαβε τα ηνία της Alpha Bank το 1973, μεσούσης της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης, καταφέρνοντας μάλιστα να την ενισχύσει παρά την αρνητική συγκυρία.
Είχε ξεκινήσει να δουλεύει στην τράπεζα από το 1963, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση. Το τραπεζικό αίμα κυλά στις φλέβες της οικογένειας Κωστόπουλου από το 1879, όταν ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος (παππούς του σημερινού επικεφαλής) δημιούργησε μια εμπορική επιχείρηση στην Καλαμάτα. Στη συνέχεια, το 1918 το τραπεζικό τμήμα του οίκου Ι. Φ. Κωστοπούλου μετονομάστηκε σε Τράπεζα Καλαμών, ενώ το 1924 η έδρα της μεταφέρθηκε στην Αθήνα και ονομάστηκε Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως. Το 1947 η επωνυμία άλλαξε σε Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, το 1972 σε Τράπεζα Πίστεως και, τέλος, τον Μάρτιο του 1994 σε Alpha Τράπεζα Πίστεως.



Η ΙΟΝΙΚΗ. Η πρώτη κίνηση-ματ για τη γιγάντωση της Alpha Bank ήταν η 11η Απριλίου 2000, όταν και πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση της Ιονικής Τράπεζας με απορρόφηση από την Alpha Τράπεζα Πίστεως. Λίγο νωρίτερα, η Alpha Bank είχε αποκτήσει το 51% των μετοχών της Ιονικής, συμμετέχοντας σε μια αποκρατικοποίηση που θεωρήθηκε θυελλώδης για τα δεδομένα της εποχής. Η δεύτερη - εξίσου σημαντική στην τρέχουσα συγκυρία κίνηση - ήταν η απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας από την Crédit Agricole. Το ντιλ ανακοινώθηκε το φθινόπωρο του 2012 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους. Η Alpha Bank απέκτησε μια πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη τράπεζα εξασφαλίζοντας σημαντικές συνέργειες, επιπλέον ενεργητικό και διευρυμένο δίκτυο καταστημάτων.



ΧΑΜΗΛΩΝ ΤΟΝΩΝ. Ο ίδιος, πάντως, δεν επιζητά τα φώτα της δημοσιότητας και - όταν δεν ηγείται της τράπεζας - απολαμβάνει τα δύο μεγάλα πάθη του: την ιστιοπλοΐα και την τέχνη.



Δεινός ιστιοπλόος, το 1988 δημιούργησε την ιστιοπλοϊκή ομάδα της Ωκυάλου, που κατέκτησε τρία συνεχόμενα χρόνια (1988, 1989 και 1990) το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοικτής Θαλάσσης, ενώ το 1994 δημιούργησε την Alpha Sailing Team, μέσω της οποίας λειτουργούν και σχολές ιστιοπλοΐας για το προσωπικό της τράπεζας.



 Παράλληλα, η Νομισματική Συλλογή Alpha Bank είναι μία από τις μεγαλύτερες συλλογές αρχαίων ελληνικών νομισμάτων διεθνώς και περιλαμβάνει περισσότερα από 10.000 νομίσματα από όλο τον αρχαίο κόσμο. Αναλόγως πλούσια είναι και η προσωπική του συλλογή με εκατοντάδες έργα τέχνης, κυριολεκτικά ανεκτίμητης αξίας.



Τα ίδια πάθη έχει μεταφέρει και στην κόρη του, Δάφνη Κωστοπούλου, παππούς της οποίας ήταν ο γνωστός επιχειρηματίας Ελευθέριος Μουζάκης, ιδρυτής των Κλωστών Πεταλούδα. Παρά το γεγονός όμως ότι είναι εξίσου δεινή ιστιοπλόος και θεωρείται ταλαντούχος ζωγράφος, η Δάφνη Κωστοπούλου, όπως ακριβώς και ο πατέρας της, αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ