Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Μade in Greece ο Στήβεν Αντωνάκος: Ένας παγκόσμιος καλλιτέχνης από το Γύθειο - 67 φανταστικά έργα του στη Μονή Λαζαριστών

Aπό τους μεγαλύτερους ελληνοαμερικανούς εικαστικούς, ο Στήβεν Αντωνάκος έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 17 Αυγούστου 2013 σε ηλικία 87 ετών. 

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά σειρά 67 τυπωμάτων του γνωστού ελληνο-αμερικανού εικαστικού Στήβεν Αντωνάκου (Stephen Antonakos), στην έκθεση «Στήβεν Αντωνάκος: Τυπώματα», από τις 27 Νοεμβρίου 2015 έως τις 27 Φεβρουαρίου 2016, στη Μονή Λαζαριστών.

Η συγκεκριμένη σειρά αποτελεί δωρεά του καλλιτέχνη προς το ΚΜΣΤ που έγινε το 2012. Ο ίδιος εξήγησε ότι στην πράξη του αυτή τον ώθησε η σχέση που έχουν τα έργα αυτά με τα έργα των καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του μουσείου. «Υπάρχουν μεγάλοι δρόμοι που μπορούν να εξερευνηθούν και να φέρουν καρπούς από τη μελέτη της σχέσης ανάμεσα στα έργα των Ρώσων κονστρουκτιβιστών και της συγκεκριμένης και αφηρημένης γεωμετρίας που χρησιμοποιώ με ποικίλα μέσα εγώ, στα δικά μου έργα» έγραψε σε μία από τις επεξηγηματικές επιστολές που έστειλε στο μουσείο.

Ο καλλιτέχνης πέθανε στη Νέα Υόρκη - τόπος μόνιμης κατοικίας του - τρεις μέρες μετά από σοβαρή επέμβαση στην καρδιά. Απεβίωσε στην εντατική του νοσοκομείου στο οποίο έγινε η συγκεκριμένη επέμβαση.

Παρ' ότι έζησε περισσότερα από 80 χρόνια στη Νέα Υόρκη, δεν έκοψε ποτέ τους δεσμούς του με την Ελλάδα, δεσμούς, άλλωστε, που μαρτυρούσε έντονα το έργο του. Ένα έργο που απηχούσε το Βυζάντιο συνδυάζοντας τις θρησκευτικές και μεταφυσικές διαστάσεις με σύγχρονα εικαστικά μέσα. 

΄Ένα έργο δημιουργού ο οποίος ανδρώθηκε στα καλλιτεχνικά ρεύματα της Νέας Υόρκης του 1950, προβληματίστηκε δημιουργικά στη σχέση χρώματος και χώρου, δούλεψε με το νέον, τις φωτεινές λυχνίες, εργάστηκε πάνω σε χαρτί και υπέγραψε περισσότερα από 50 μεγάλης κλίμακας δημόσια έργα του σε μεγάλες πόλεις του κόσμου". 

Ο Στίβεν Αντωνάκος γεννήθηκε το 1926 στον Άγιο Νικόλαο Λακωνίας και το 1930 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Νέα Υόρκη που ακολούθησε το μεταναστευτικό ρεύμα της εποχής. Από τις αρχές της δεκαετίας του '60 ο καλλιτέχνης είχε ήδη διακριθεί για τα λιτά του έργα με λυχνίες νέον που «συνομιλούν» με το χώρο χάρη στην εκτενή ενασχόλησή του με το σχέδιο. 

Μεταχειρίστηκε με συνέπεια ένα ιδίωμα από πλήρεις και ελλιπείς γεωμετρικές φόρμες σε έργα των οποίων η αρχιτεκτονική εγκατάσταση ή η τοποθέτηση στη σελίδα λειτουργεί ως κύρια συνιστώσα του νοήματός τους.  Αυστηρά αφαιρετικός, χαρακτήριζε το έργο του ως «πραγματικά πράγματα σε πραγματικό χώρο» - άμεση οπτική και χωρική εμπειρία χωρίς ψευδαισθήσεις, συνειρμούς ή αναφορές έξω από το ίδιο το καλλιτέχνημα. Για σαράντα και πλέον χρόνια πραγματοποίησε πολλές εκθέσεις τόσο στη Νέα Υόρκη και στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Δείτε τι εγραψαν οι New York Times όταν πέθανε : Πατήστε εδώ

Τι ένιωθε ο Στίβεν Αντωνάκος, ΄Ελληνας ή Αμερικανός; «…τελικά θεωρώ ότι την πιο ολοκληρωμένη απάντηση μπορεί να τη δώσει το έργο μου» είχε πει. Και πράγματι την έδωσε.

Ο Στίβεν Αντωνάκος ήταν παντρεμένος με την Ναόμι Αντωνάκου με την οποία απέκτησε μια κόρη, την Ευαγγελία. ΄Εχει και ένα γιο από προηγούμενο γάμο του. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ