Τετ α τετ ο Αλέξης Τσίπρας με Ερντογάν σήμερα στην Άγκυρα - προσφυγικό & Κυπριακό στο επίκεντρο

Στην Τουρκία βρίσκεται από χθες ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος θα επισκεφτεί σήμερα την Άγκυρα και θα έχει συνάντηση εργασίας με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Αχμετ Νταβούτογλου, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Ο κ. Τσίπρας προσέρχεται στις συναντήσεις έχοντας το προσφυγικό ως πρώτο θέμα στην ατζέντα, στο οποίο διεκδικεί ρόλο για την Ελλάδα στη διαπραγμάτευση που γίνεται για το θέμα ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός θα προτείνει  τα hotspots για την καταγραφή, την ταυτοποίηση και την επανεγκατάσταση των προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη να γίνουν στο τουρκικό έδαφος και θα ζητήσει καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στις τουρκικές αρχές και την ΕΕ για την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών επί του τουρκικού εδάφους. Αυτονόητο ότι δεν πρόκειται να δεχτεί κοινές περιπολίες της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο, για τις οποίες η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από τους Ευρωπαίους.

Το τι είναι διατεθειμένη να δεχτεί η τουρκική πλευρά και το τι θα ζητήσει με τη σειρά της θα το διαπιστώσει σήμερα ο κ. Τσίπρας στις επίσημες επαφές. Το ότι και στην Ε.Ε. περιμένουν πάντως με ενδιαφέρον να δουν τι αποτελέσματα θα πετύχει ο κ. Τσίπρας στην Άγκυρα καταδεικνύει το γεγονός ότι χθες, πριν αναχωρήσει για την Τουρκία, του τηλεφώνησε η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις που έκανε για το προσφυγικό στο περιθώριο της Συνόδου των G-20 με τον κ. Ερντογάν.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα θα  είναι το Κυπριακό, το οποίο βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε ένα κρίσιμο στάδιο των διαπραγματεύσεων και υπάρχουν ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο κ. Ν. Αναστασιάδη και τον Τούρκοκυπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.


Η επίσκεψη στην Τουρκία ξεκίνησε χθες στην Κωνσταντινούπολη
όπου ο κ. Τσίπρας παρακολούθησε από κοινού με τον κ Νταβούτογλου τον αγώνα της Εθνικής Ελλάδος με την Τουρκία.

Σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Άγκυρα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ