Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Ψωμί παιδεία ελευθερία: Επίκαιρο παρά ποτέ - Τα πολιτικά μηνύματα για την 42η επέτειο του Πολυτεχνείου

Τον δικό τους φόρο τιμής στην εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, 42 χρόνια πριν, αποδίδουν τα πολιτικά κόμματα της χώρας, εστιάζοντας στο επίκαιρο των συνθημάτων κατά της δικτατορίας και υπέρ των αγώνων για ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ελευθερία και δημοκρατία.

«Τιμούμε στις 17 Νοέμβρη την εξέγερση της νέας γενιάς για Παιδεία, Ελευθερία, Δημοκρατία. Τιμούμε τους αγώνες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια», αναφέρει σε δήλωσή του για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Δεσμευόμαστε να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για καλύτερη Παιδεία, περισσότερη Δημοκρατία, ουσιαστική ασφάλεια. Στις κρίσιμες αυτές ώρες ενώνουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στον αυταρχισμό, τη μισαλλοδοξία και την τρομοκρατία», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ.


Είπε επίσης ότι διεκδικούμε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με ουσιαστική αλληλεγγύη και σταθερή προσήλωση στις αρχές, τις αξίες και τις κατακτήσεις της Ευρώπης.
«Επιμένουμε σε πολιτικές που οδηγούν πιο γρήγορα στην έξοδο από την κρίση, τη συνοχή της κοινωνίας, την τόνωση της απασχόλησης, τη στήριξη της νέας γενιάς», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΑΝΕΛ: Μεγαλειώδες μάθημα Ελευθερίας και Δημοκρατίας η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο
«Η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο εναντίον της ξενοκίνητης στρατιωτικής δικτατορίας το Νοέμβριο του 1973, αποτελεί ένα αιματηρό όσο και μεγαλειώδες μάθημα Ελευθερίας και Δημοκρατίας το οποίο εξακολουθεί να εμπνέει τους Έλληνες 42 χρόνια μετά. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου σφράγισε ανεξίτηλα τη νεώτερη Ιστορία της χώρας μας», αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Προσθέτει ότι «το κυρίαρχο σύνθημα “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” παραμένει διαχρονικά επίκαιρο και το ενωτικό πνεύμα της εξέγερσης αποτελεί φωτεινό φάρο και πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές Ελλήνων. Είναι η έμπρακτη απόδειξη του αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη».


«Τιμώντας την 17η Νοεμβρίου, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες λέμε “όχι” στο διχασμό της κοινωνίας που ορισμένοι ακραίοι κύκλοι επιχειρούν να επιβάλλουν και τασσόμαστε ενάντια σε λογικές ισοπέδωσης από ακροδεξιές φωνές που προσπαθούν να μειώνουν και να απαξιώσουν τις διεκδικήσεις του λαού μας, ο οποίος απέδειξε πριν από 42 χρόνια ότι, όταν είναι ενωμένος και θέλει να γίνει κυρίαρχος της μοίρας του, μπορεί να κερδίσει την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και την Εθνική Αξιοπρέπεια» καταλήγει.

ΠΑΣΟΚ: Η νεολαία θα δώσει ξανά το σύνθημα
«42 χρόνια μετά τον ξεσηκωμό της νεολαίας ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών, ο αγώνας για την Ελευθερία, την Δημοκρατία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και Αλληλεγγύη παραμένει πάντα επίκαιρος.Πολύ περισσότερο μάλιστα αυτές τις ημέρες μετά και τα τρομοκρατικά πλήγματα στην καρδιά της Ευρώπης» αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.
Και συνεχίζει: «Ο αγώνας αυτός δεν μπορεί παρά να έχει και θα έχει πάντα ως βάση τη ριζοσπαστική σκέψη και τη δυναμική δράση των νέων ανθρώπων. Γιατί τί μπορεί να σημαίνει η θυσία των φοιτητών του Πολυτεχνείου για τους σημερινούς νέους, που βιώνουν περισσότερο από όλους τις συνέπειες της βαθιάς κρίσης στην πατρίδα μας, με τις λίστες της ανεργίας;
Γιατί τί σημαίνει η έκρηξη της βίας των τρομοκρατών στην καθημερινότητά τους, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στο σπίτι; Αγώνας, αγώνας, αγώνας.


Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα δεν λύνονται με τα παχιά λόγια, τα ψέματα και τις κάλπικες υποσχέσεις που έδωσε και εξακολουθεί να δίνει η σημερινή κυβέρνηση.
Οι νέοι μας έχουν ήδη την εμπειρία των τελευταίων 11 μηνών και το γνωρίζουν καλά. Απαιτείται άμεσα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια και μια νέα πατριωτική εθνική ενότητα, με συνεχή επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα απέναντι στις νέες απειλές για τη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας.
Με τη νεολαία στην πρώτη γραμμή, γιατί χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα. Είμαστε εδώ για να τους παροτρύνουμε να βγουν μπροστά να αγωνιστούν, να δώσουν τη μάχη για μια Ελλάδα Δημοκρατική, Ευρωπαϊκή, σύγχρονη.
Μέσα σε αυτές τις τόσο δύσκολες συνθήκες, η νεολαία πρέπει να δώσει το σύνθημα και οφείλουμε να την ακολουθήσουμε» κατηλήγει η κ. Γεννηματά.

ΚΚΕ: Τιμούμε τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης 
 «Το ΚΚΕ τιμά τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Σαράντα δύο χρόνια μετά συνεχίζουμε, ώστε να μπει στο επίκεντρο της εργατικής λαϊκής πάλης ο αγώνας ενάντια στα μονοπώλια και στην εξουσία τους, ενάντια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή», δήλωσε η Λουΐζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην κατάθεση στεφανιού στο Πολυτεχνείο. Στις δηλώσεις της προσέθεσε ότι «για να αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου σπέρνουν το πόλεμο, ξεκληρίζουν τους λαούς, εντείνουν την εκμετάλλευση». Καταλήγοντας δε τόνισε: «Ο λαός μας μπορεί να κάνει ακόμα ένα αγωνιστικό βήμα μετά την πετυχημένη απεργία στις 12 Νοέμβρη, συμμετέχοντας αγωνιστικά στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, στην αυριανή διαδήλωση και τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία είναι υπόλογη απέναντι στο λαό και τη νεολαία και για την ενεργή συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς επικίνδυνους σχεδιασμούς».


Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος ανέφερε: «Το ανατρεπτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου συνεχίζει να μας εμπνέει. Τούτες τις μέρες οι νέες γενιές βλέπουν μέσα σε αυτές τις ηρωικές σελίδες του Πολυτεχνείου, και συνολικά της πάλης ενάντια στη δικτατορία, ότι, όταν ο λαός και η νεολαία διαλέγουν την αφοβία και με αποφασιστικότητα τον δρόμο του δίκιου, του αγώνα για το δίκιο, μπορούν να γίνουν πιο ισχυροί, μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις. Έτσι και εμείς σήμερα συνεχίζουμε για να δυναμώσουν οι αγώνες της νεολαίας, για τα σύγχρονα δικαιώματά τους στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή συνολικότερα, ενάντια σε αυτό το σύστημα που γεννάει φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά για τους πολλούς, για να κερδίζουν οι λίγοι, οι κεφαλαιοκράτες».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ