Κρέπες με καραμέλα και πορτοκάλι -Όταν ο Άκης Πετρετζίκης έχει κέφια

Αυτές οι κρέπες είναι μία από τις πιο αγαπημένες Γαλλικές συνταγές και έχουν σιρόπι από καραμέλα και πορτοκάλι ή μανταρίνι! Αν στο τέλος τις φλαμπάρουμε και με λίγο κονιάκ γίνονται ασυναγώνιστες! 

Συστατικά
Για τις κρέπες

125 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό χτυπημένο ελαφρά
250-300 ml γάλα 3,5% λιπαρά
ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Για την καραμέλα

1 κ.γ. γλυκάνισο σε σπόρους
200 γρ. ζάχαρη
1 στικ βανίλιας
30 ml ούζο
3 πορτοκάλια
30 γρ. βουτύρο
200 ml νερό
κρέμα για σερβίρισμα

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τις κρέπες

Βάζουμε σε ένα μπολ, το αλεύρι. Κάνουμε ένα πηγαδάκι στη μέση του και ρίχνουμε μέσα το αυγό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός .
Όσο  ανακατεύουμε, ρίχνουμε το γάλα λίγο λίγο μέχρι να πάρουμε ένα αραιό χυλό.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά , προσθέτουμε λίγο ηλιέλαιο και το σκουπίζουμε με λίγο χαρτί κουζίνας.
Ετοιμάζουμε τις κρέπες (για την κάθε κρέπα βάζουμε μια βαθιά κουτάλα από το μείγμα στο τηγάνι.
Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα από τη μία μεριά και μετά τη γυρνάμε να πάρει χρώμα και από την άλλη.
Αφαιρούμε από το τηγάνι με μια σπάτουλα και βάζουμε τις κρέπες σε ένα πιάτο. Μετά επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλες τις κρέπες (βγαίνουν περίπου 8).
Για την καραμέλα

Φιλετάρουμε τα πορτοκάλια και κρατάμε τα φιλετάκια τους και το χυμό σε ένα μπολ
Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη βανίλια σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει καραμέλα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά , προσθέτουμε το ούζο, το βούτυρο, το χυμό πορτοκαλιού , 1 κ.γ. γλυκάνισο και ζεσταίνουμε ελαφρά . Όταν είναι έτοιμη προσθέτουμε τα φιλέτα πορτοκαλιού.
Παίρνουμε ένα μεγάλο τηγάνι. Βάζουμε τη σάλτσα και από πάνω βάζουμε τις κρέπες διπλωμένες . Αφήνουμε 2-3 λεπτά να ρουφήξουν το ζουμί και φλαμπάρουμε αν θέλουμε με λίγο κονιάκ.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ