Με αφορολόγητο έως 30.000 για την πρώτη κατοικία - αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ για το 2016

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ από το 2016 μελετά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Καθημερινή μελετάται η θέσπιση αφορολόγητου ορίου το οποίο δεν θα ξεπερνά τις 20.000-30.000 ευρώ και θα αφορά την πρώτη κατοικία. 

Προϋπόθεση θα είναι όμως, η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην ξεπερνά για παράδειγμα τα 100.000 ή τα 150.000 ευρώ, αλλιώς θα φορολογείται από το πρώτο ευρώ.  

Η φορολόγηση  θα γίνεται με νέους ελαφρώς τροποποιημένους συντελεστές και νέα κλιμάκια τιμών ζώνης.   Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να φέρει στα ταμεία το 2016 2,65 δισεκ. από το συγκεκριμένο φόρο και αναμένεται να επιβαρυνθούν οι μεσαίοι και μεγάλοι ιδιοκτήτες. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ούτε το 2016 θα εναρμονιστούν οι αντικειμενικές τιμές με τις εμπορικές.  

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα, προβλέπεται και αύξηση των συντελεστών συμπληρωματικού φόρου για ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ και κατάργηση των εκπτώσεων που ισχύουν, ώστε να μη μειωθεί ο συνολικός στόχος εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον, αναμένεται να ενταχθούν στο σχέδιο εκτάσεων για την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά οπού έχουν εντοπιστεί σήμερα πολυτελείς κατοικίες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ