Ο Άκης σήμερα δεν μαγειρεύει αλλά... ''ζωγραφίζει'': Ανοιχτή κιμαδόπιτα με γλυκό ντομάτας

Mια απίθανη συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε!

Συστατικά
Για τη ζύμη

300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
130-150 ml νερό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. ξύδι
Για τον κιμά

500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 κρεμμύδι
50 ml  κρασί
1 κύβο ζωμό λαχανικών
4-5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι μόνο τα φύλλα και ψιλοκομμένα
2 κ.σ. γλυκό ντομάτας με τζίντζερ και κάρδαμο
250 γρ. μοτσαρέλα
αλάτι
πιπέρι

 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη

Ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπολ και ανακατεύουμε από το κέντρο προς τα έξω δημιουργώντας μία ελαστική ζύμη. Μπορούμε να το κάνουμε και στο μίξερ με το γάντζο χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα του κάδου.
Όταν είναι έτοιμη σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 30 λεπτά.
Για τον κιμά

Σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε τον κιμά. Όταν αλλάξει χρώμα ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και αφήνουμε και αυτό να σοταριστεί.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών .
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και ρίχνουμε μέσα και το ψιλοκομμένο θυμάρι.
Αφήνουμε να εξατμιστούν όλα τα υγρά και αφαιρούμε από τη φώτια.
Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε 2 κ.σ. γλυκό ντοματάκι με τζίντζερ και κάρδαμο και ανακατεύουμε ελαφρά.
Σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ,παίρνουμε το ζυμάρι από το ψυγείο και ανοίγουμε το φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη .
Ανοίγουμε σε κύκλου διαμέτρου 20 εκ.
Στο κέντρο του κύκλου ρίχνουμε το μείγμα του κιμά και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Αφήνουμε γύρω γύρω 10 εκ. περίπου και το γυρνάμε προς τα μέσα σκεπάζοντας λίγο τη γέμιση του κιμά.
Κόβουμε το τυρί σε φέτες και γεμίζουμε όλη την επιφάνεια της γέμισης από πάνω. Τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς και 30-40 λεπτά. Ώσπου το τυρί να λιώσει και να πάρει πολύ ωραίο χρώμα. Αφού ψηθεί , αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει, κόβουμε και σερβίρουμε.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ