Αλ. Τσίπρας: Είναι τυχαίο ότι τελείωσαν τα χρήματα τον Φεβρουάριο, όπως και η παράταση που είχε ζητήσει ο κ. Σαμαράς;

Θετικά αποτίμησε τη διαπραγμάτευση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ενώ τόνισε ότι «είχαμε το θάρρος να βάλουμε τον λαό στην διαπραγμάτευση». 

«Διαπραγματεύτηκα 17 ώρες όχι γιατί είμαι ωρομίσθιος αλλά γιατί πάλεψα», επεσήμανε και εκτίμησε ότι αν είχε γίνει το 1/3 της διαπραγμάτευσης τα προηγούμενα χρόνια, θα υπήρχαν καλύτερα αποτελέσματα.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «ο κ. Σαμαράς έφερε μία συμφωνία η οποία περιείχε πολύ σκληρότερα μέτρα από αυτά που καλούμαστε να εφαρμόσουμε τώρα, χωρίς να γίνεται αναφορά για το χρέος . «Είδατε να ανοίγει η συζήτηση για το χρέος, όταν πετύχαμε πλεονάσματα;» διερωτήθηκε, σχολιάζοντας στην αναφορά για το χρέος στη συμφωνία του 2012. Όπως εκτίμησε, η διαφορά στην αντίληψη της Ν.Δ. με τη δική μας είναι ότι δεν μπορείς να βγεις από την κρίση με ένα χρέος που είναι κόμπος στον λαιμό».
Ερωτηθείς αν μετάνιωσε που δεν συναίνεσε στην προεδρική εκλογή, τόνισε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποκαλυπτόταν το σχέδιο του κ. Σαμαρά για την Πέμπτη αξιολόγηση. Ωστόσο, επέμεινε ότι «δεν θα ήταν καλό για τη χώρα να περιμένουμε».
Αναφερόμενος στην πρόσβαση στις αγορές τόνισε ότι απαιτούνται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά και βιωσιμότητα χρέους. Όπως εξήγησε, αυτές οι προϋποθέσεις δεν συνυπήρχαν ούτε πριν, ούτε τώρα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να σταθεροποιηθεί η οικονομία.


Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, για πρώτη φορά δημιουργείται πλαίσιο συμμαχιών στην Ευρώπη που απομονώνει αυτούς που δεν θέλουν να «δουν» την απομείωση του χρέους. Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι δανειστές έδιναν επίτηδες μία κακή συμφωνία, αναφερόμενος στην πρόταση Γιούνκερ στα τέλη του Ιούνη, όταν και οδηγήθηκε η κυβέρνηση στην απόφαση για δημοψήφισμα.
Σε ό,τι αφορά τα στελέχη που αποχώρισαν για τη Λαϊκή Ενότητα, δεν τους καταλόγισε δόλο. Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι πρέπει «να βγούμε από τον λάκκο που έσκαψαν και μας έριξαν μέσα, βάζοντας και το ΔΝΤ ως καπάκι από πάνω μας». Όπως είπε, αρχικά δεν πίστευε ότι υπάρχει σχέδιο αριστερής παρένθεσης, αλλά μία σειρά γεγονότων τον έκανε να αλλάξει γνώμη. «Είναι τυχαίο ότι τελείωσαν τα χρήματα τον Φεβρουάριο, όπως και η παράταση που είχε ζητήσει ο κ. Σαμαράς;», διερωτήθηκε. Παράλληλα, χαρακτήρισε «σχέδιο αντεκδίκησης των πιο ακραίων κύκλων» στην Ευρώπη τα capital controls.
Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, τόνισε ότι στo debate είχε δεχτεί συμβουλές από τους επικοινωνιολόγους του να λέει χαρακτηρισμούς, όπως «μνημονιακός και νεομνημονιακός», αντί να απαντά επί της ουσίας και με επιχειρήματα.
«Η αξιοπιστία των στοιχείων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ίσως είναι μεγαλύτερη από τα χαρτιά που παρουσιάζετε», είπε αναφερόμενος σε έγγραφα που έδωσε στην δημοσιότητα ο κ. Μητρόπουλος και τα οποία κάνουν λόγο για μειώσεις στις συντάξεις λόγω του νέου μνημονίου. Σε ό,τι αφορά στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε ότι υπήρχε ένα κόμμα μέσα στο κόμμα που δεν ήθελε καμία συμφωνία. «Γι’ αυτό διασπάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ», εξήγησε.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η δημιουργική ασάφεια του Φλεβάρη δεν βοήθησε τη διαπραγμάτευση», ωστόσο όπως εξήγησε, από την άλλη πλευρά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης το πρώτο διάστημα βοήθησε αρκετά. «Όποιος και να ήταν στη θέση του, εφόσον υπήρχε σχέδιο αριστερής παρένθεσης, το ίδιο θα συνέβαινε», συμπλήρωσε.
Κάνοντας μία «χοντρική» εκτίμηση, όπως είπε, η οριστική άρση των capital controls αναμένεται στις αρχές του 2016, σε συνάρτηση πάντα με μία σειρά παραγόντων. Σχετικά με το αν έπρεπε να κλείσει την συμφωνία νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει καταλήξει στο συμπέρασμα, πως από την στιγμή που από την πλευρά των δανειστών υπήρχε το σχέδιο της παρένθεσης, θα μας οδηγούσαν στα άκρα έτσι και αλλιώς.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσίπας είπε ότι με την σταθερότητα της οικονομίας, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που διασφαλίζει τις καταθέσεις και με τη διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους, δημιουργείται ένα πλαίσιο συμμαχιών που απομονώνει αυτούς που δεν θέλουν απομείωση χρέους. Επίσης, πρόσθεσε πως με την επιστροφή στην ανάπτυξη, υπάρχει η βεβαιότητα ότι οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού, δεν πάνε χαμένοι, ότι η διαπραγμάτευση δεν πήγε χαμένη και δίνουν προοπτική στη χώρα.
«Πού είναι το μεμπτό;», διερωτήθηκε αναφερόμενος στην υπόθεση του Αλέκου Φλαμπουράρη. Ο κ. Τσίπρας κάλυψε τον κ. Φλαμπουράρη, τονίζοντας ότι η μεταβίβασε τις μετοχές του όταν έλαβε την πρόταση να λάβει κυβερνητικό αξίωμα. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ