13, 20 & 27 Σεπτεμβρίου: Αυτές είναι οι τρεις πιθανές ημερομηνίες για εκλογές - Τι ισχύει για το κλείσιμο της Βουλής

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η σημερινή σύσκεψη που θα έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Παππά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις του, σχετικά με το κλείσιμο της Βουλής και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.

Όπως όλα δείχνουν οι επικρατέστερες ημερομηνίες για τις κάλπες προσδιορίζουν είναι οι εξής τρεις: Το "αργότερο" στις 27 Σεπτεμβρίου, το "πιθανότερο" στις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ δεν αποκλείονται και εκλογές - εξπρές στις 13 Σεπτεμβρίου.   

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση δύο στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού στο MEGA: "Θέλουμε και τους 162 βουλευτές στην ψήφο εμπιστοσύνης. Η κυβέρνηση δεν στέκεται με 118 ψήφους. Άλλωστε έρχονται 6 εφαρμοστικοί νόμοι. Θα τους ψηφίσει η πλευρά Λαφαζάνη; Απίθανο. Άρα;". Σε ερώτηση αν από τις Βρυξέλλες έχουν βάλει "βέτο", οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα απάντησαν: "Καθόλου. Μάλιστα αν δείτε τις δηλώσεις Σόιμπλε μάλλον το έχουν αποδεχτεί". Για το εάν η κυβέρνηση είναι έτοιμη για εκλογές οι ίδιοι είπαν: "Χαρτί για τα ψηφοδέλτια μπορείς να παραγγείλεις μόνο αν προκηρυχθούν οι εκλογές. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες...".   

Την ίδια ώρα, δεδομένη θεωρεί ο Αλέκος Φλαμπουράρης την διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Προσδιορίζοντας  μάλιστα την ημερομηνία των εκλογών 25 ημέρες μετά την καταψήφισή της, αν αυτό συμβεί. "Αφού την καταθέσαμε την πρόταση", είπε σήμερα το πρωί στον ίδιο σταθμό, "θα την πάρουμε πίσω; Απλώς η Βουλή ήταν κλειστή αυτές τις ημέρες", συμπλήρωσε. "Αν υπάρξουν 162 θετικές ψήφοι ή μια δυο λιγότερες εντάξει. Διαφορετικά δεν υπάρχει άλλη λύση. Αν πέσει η κυβέρνηση θα πέσει από αριστερούς βουλευτές. Θα πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται στις εκλογές. Σε 25 ημέρες. Και θα γίνουν με λίστα. Όποιος καταψηφίζει την κυβέρνηση δεν θα δεχτεί να είναι στις λίστες", δήλωσε. 

Στην συνέχεια ανέφερε ότι πιστεύει ότι προβληματίζονται τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας. "Ό,τι και να λένε με τη δική τους ψήφο θα έχουν ρίξει μια κυβέρνηση της Αριστεράς και στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για πολιτικούς λόγους και όχι ιδεολογικούς". Δήλωσε ακόμη ότι "προεκλογικά είχαμε κάνει δύο λάθος εκτιμήσεις. Το πρώτο είναι ότι υπερεκτιμήσαμε τη δύναμη της λαϊκής εντολής απέναντι στους ευρωπαίους δανειστές και το δεύτερο την δύναμη που θα είχαν οι χώρες του Νότου, πράγματα που δε συνέβησαν". Όπως είπε ο κ. Φλαμπουράρης, "από τη στιγμή που αμφισβητείται η πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να πάμε σε εκλογές.
 

Από τη στιγμή που αμφισβητείται από τους δικούς μας βουλευτές πρέπει να πάμε στο λαό. Αν δεν πάρουμε αυτοδυναμία θα εργαστούμε με τους ΑΝΕΛ. Αυτή η συνεργασία πήγε άψογα και αυτό προκύπτει από τη συνεργασία που έχω και εγώ με τον υφυπουργό Επικρατείας Τέρενς Κουίκ. Δε θα βάλουμε τους ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτιά μας", ξεκαθάρισε. "Το βασικό διακύβευμα των εκλογών θα είναι η σταθεροποίηση της οικονομία. Και η βελτίωση της καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη".   

 

Οι εξελίξεις από το στρατόπεδο της ΝΔ 
Ασφαλείς πηγές λένε πως και στο στρατόπεδο της ΝΔ οι βουλευτές ετοιμάζονται ήδη για την εκλογική αναμέτρηση και αν και  τηρείται στάση αναμονής, από τα γραφεία τους έχουν γίνει ήδη οι πρώτες κινήσεις αλλά και επαφές που θυμίζουν προεκλογικό κλίμα. Ωστόσο ο Βαγγέλης Μειμαράκης επεσήμανε χθες την ανάγκη να σταματήσει άμεσα η εκλογολογία και να αναλάβει ο Πρωθυπουργός πρωτοβουλίες να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό . 

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε με σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον για τακτικισμό και σχολίασε πως επιδιώκει να λύσει ένα εσωκομματικό του πρόβλημα δυναμιτίζοντας την πορεία της χώρας με εκλογές. «Σκέφτεται ότι "θα κάνω εκλογες, θα είμαι πάλι πρώτος, θα περιορίσω τους αντάρτες, θα αλλάξω την Κωσταντοπούλου, και αν βγουν οι ΑΝΕΛ θα ξανακανω κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ αλλιώς με κάποιον άλλο", αυτό δικαιολογεί εκλογές;» διερωτήθηκε ο κ. Μειμαράκης ο οποίος και τόνισε πως «εκλογές σημαίνουν ανακοπή της πορείας και πιθανά ένα νέο μνημόνιο». 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΝΔ ο κ. Τσίπρας «ήξερε ότι είχε κάνει μια αχταρμά κοινοβουλευτική ομάδα για να αποσπάσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού» ενώ επεσήμανε πως «είναι μεγάλος πολιτικός τυχοδιωκτισμός για να λύσεις ένα εσωκομματικό προσωπικό πρόβλημα να προσφύγεις στο λαό.» 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ