O Άκης Πετρετζίκης απογειώνει την Κυριακή μας: All time classic εύκολο παστίτσιο

Ένα πιάτο που έχει αγαπηθεί από μικρούς & μεγάλους!

Συστατικά
Για τη μπεσαμέλ

100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 λίτρο γάλα
100 γρ. βούτυρο
3 κρόκους
100 γρ. αλεύρι
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
Για τα μακαρόνια

300 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
2 αυγά
100 γρ. φέτα
αλάτι
πιπέρι
3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
ελαιόλαδο
Για τον κιμά

750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κύβο ζωμό μοσχαριού
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.σ. ζάχαρη
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι, ρίγανη, δάφνη)

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη μπεσαμέλ

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και όταν λιώσει αλλά δεν έχει κάψει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για μερικά λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι.
Προσέχουμε να παίρνουμε και από τα πλάγια της κατσαρόλας το αλεύρι για να μην καεί.
Ξεκινάμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύουμε κάθε φορά με το σύρμα ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια.
Στην αρχή το μείγμα είναι πάρα πολύ σφιχτό και θέλει επιμονή για να γίνει καλό αλλά καθώς ρίχνουμε όλο και πιο πολύ γάλα τόσο πιο ωραία γίνεται η μπεσαμέλ μας.
Όταν η μπεσαμέλ αρχίσει να δένει προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει οπότε ανακατεύουμε συνεχώς. Αφαιρούμε από τη φωτιά.
Εκτός φωτιάς προσθέτουμε τους 3 κρόκους
Τέλος προσθέτουμε αλάτι/πιπέρι/μοσχοκάρυδο και την γραβιέρα εκτός από 1 κ.σ. που το χρησιμοποιούμε στο τέλος της συνταγής.
Για τα μακαρόνια

Βράζουμε τα μακαρόνια για 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες του κατασκευαστή σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Μιας και θα ψηθεί το φαγητό στο φούρνο τα μακαρόνια θα ψηθούν και άλλο οπότε καλό είναι να μην είναι παραβρασμένα.
Στραγγίζουμε και προσθέτουμε τα 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα, τη φέτα σπασμένη σε κομμάτια στο χέρι μας, το μαϊντανό και πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται. Κρατάμε τα μακαρόνια στην άκρη.
Για τον κιμά

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε.
Στη συνέχεια ανεβάζουμε λίγο τη θερμοκρασία στο μέτριο προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε και αυτόν και τον κιμά.
Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε την κονκασέ ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, μυρωδικά όπως θυμάρι ή ρίγανη και δάφνη και τον κύβο και 1 κούπα νερό.
Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του το φαγητό.
Μπορεί να πάρει και 40 λεπτά.
Για το παστίτσιο

Στον κιμά ρίχνουμε το 1/4 με 1/3 από την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά με μία κουτάλα.
Στον πάτο του ταψιού 35 Χ 25 εκ., βάζουμε τα μακαρόνια και τα στρώνουμε λίγο με το χέρι μας. Από πάνω βάζουμε τον κιμά και από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Τέλος ρίχνουμε το τυρί που κρατήσαμε στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλουμε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βουτύρου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα η μπεσαμέλ.

 

 

 

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ