Ο Άκης Πετρετζίκης σε μεγάλα κέφια προτείνει: Γαρίδες σε τραγανό φύλλο κρούστας

Μια απίθανη συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε!

Συστατικά
1/2 κιλό γαρίδες tiger
1/2 πακέτο φύλλο κρούστας
20 φύλλα βασιλικού
20 φύλλα δυόσμου
100 γρ. ελαιόλαδο για άλειμμα
σπορέλαιο για τηγάνισμα
αλάτι
πιπέρι

Για την γλυκόξινη σάλτσα

100 γρ. μέλι ή maple syrup
χυμό και ξύσμα απο 3 λάιμ
30 ντοματίνια, πλυμένα
2 κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

Για τις γαρίδες

Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφαιρώντας το κεφάλι, βγάζοντας το κέλυφος αλλά κρατώντας την ουρά.
Με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού χαράσσουμε τη ράχη της γαρίδας για να αφαιρέσουμε το έντερο. Ανοίγουμε τη γαρίδα κόβοντάς την στη μέση (χωρίς να χωρίσουν τα 2 μέρη) και η ουρά παραμένει ακέραιη (''πεταλούδα'').
Βάζουμε τις γαρίδες σε ένα μπολ και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με τα χέρια ώστε να μαριναριστούν καλά.
Παίρνουμε τα φύλλα της κρούστας, έτσι όπως είναι το ένα πάνω στο άλλο και τα χωρίζουμε σε 4 λωρίδες κατά μήκος (ίσες).
Στη συνέχεια παίρνουμε το πρώτο φύλλο, το βάζουμε κάθετα μπροστά μας (τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένα με μια νωπή πετσέτα για να μη ξεραθούν) και το αλείφουμε με λάδι με ένα πινέλο, στην κάτω πλευρά κατά μήκος.
Βάζουμε στη κάτω πλευρά ένα ολόκληρο φύλλο δυόσμου. Απο πάνω βάζουμε τη γαρίδα οριζόντια (να ξεκινάει λίγο πιο μέσα ώστε να προεξέχει η ουρά της απο το φύλλο) και απο πάνω 1 φύλλο βασιλικού.
Τυλίγουμε το φύλλο μαζί με το περιεχόμενό του, όχι πολύ σφιχτά, προς τα επάνω. Στη μέση του τυλίγματος, γυρνάμε προς τα μέσα το φύλλο έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα φάκελο, απο την αντίθετη πλευρά της ουράς και συνεχίζουμε το τύλιγμα.
Αλείφουμε με λάδι όλο το πιτάκι και το αφήνουμε στην άκρη με μια νωπή πετσέτα απο πάνω μέχρι να ετοιμαστούν και τα υπόλοιπα.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με αρκετό σπορέλαιο ψήνουμε τις γαρίδες μας σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και απο τις 2 πλευρές.
Σερβίρουμε με τη σάλτσα μας.
Για τη γλυκόξινη

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το μέλι και τα ντοματίνια σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Κουνάμε το τηγάνι για να ανακατευτούν τα υλικά. Μόλις δούμε το πρώτο ντοματίνι να «σκάει» αφαιρούμε απο τη φωτιά και σβήνουμε απο το χυμό απο τα λάιμ και ρίχνουμε και το ξύσμα.
Αφαιρούμε τα ντοματίνια και αν χρειαστεί βάζουμε πάνω στη φωτιά να γλασάρουμε λίγο το σιρόπι αν μας είναι αραιό.
Μόλις ετοιμαστεί το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. 

Who is Who

 

 

 

 

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ