Ντίξον η Μέισον , Κουέστ η Σπιγκελ; Οι Έλληνες" σταρς των διεθνών media, τα tweets & 800χιλ Followers

Πέντε πασίγνωστοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι εργάζονται σε μεγάλους διεθνείς δημοσιογραφικούς οργανισμούς, διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο Twitter. 

 

Ο λόγος για τους Πίτερ Σπίγκελ, Πολ Μέισον, Χιούγκο Ντίξον, Ρίτσαρντ Κουέστ και Σάιμον Νίξον, οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από την ελληνική κρίση και έχουν αναδειχθεί ως οι πλέον ειδικοί επί του θέματος. Στην παρέα προστίθεται και ο λογαριασμός-μυστήριο Zerohedge, με... 264.000 «ακόλουθους» οι οποίοι δεν χάνουν ανάλυσή του.
Οι έξι λογαριασμοί του Twitter «βομβαρδίζουν» με αποκλειστικές πληροφορίες, για τη σκληρή διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, που κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες, έχοντας το προβάδισμα στο κυνήγι της είδησης. Ενδεικτικό της δύναμης που διαθέτουν οι σταρ των ξένων media είναι ότι τους «ακολουθεί» μεγαλύτερο πλήθος... από τους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού μαζί!
Πάνω από 800.000 χρήστες του Διαδικτύου, μεταξύ των οποίων πολλοί Ελληνες, ενημερώνονται από τον Σπίγκελ και τον Μέισον για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Και δεν ήταν λίγες οι φορές που με τις αποκαλυπτικές αναρτήσεις τους στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, άναψαν φωτιές στο ελληνικό -και όχι μόνο- πολιτικό σκηνικό. Μάλιστα, ορισμένες φορές είχαν καλύτερη και γρηγορότερη πληροφόρηση ακόμα και από θεσμικά όργανα, ενώ δεν έχουν διστάσει να πάρουν ακόμα και σκληρή θέση στα «τιτιβίσματά» τους ή να εμπλακούν σε διαδικτυακούς καβγάδες.

Τελευταίο παράδειγμα, η ατυχής έμπνευση που είχε ο ανταποκριτής του Βρετανικού Channel 4 στην Αθήνα, Πολ Μέισον, να αποκαλέσει συνομιλητές του που υποστήριζαν τις γερμανικές θέσεις ως «γερμανοτσολιάδες» σε άπταιστα ελληνικά! Ολα ξεκίνησαν όταν ένας γνωστός Ελληνας μπλόγκερ έγραψε ότι «ήρθε η ώρα να παραδεχτούμε ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ -υποθέτοντας ότι ήθελε μία καλύτερη συμφωνία για τη χώρα και όχι το Grexit- έχει αποτύχει παταγωδώς». Ο Βρετανός δημοσιογράφος τού απάντησε ότι «ευτυχώς ο ελληνικός λαός έχει περισσότερο θάρρος από τη δική σου συρρικνωμένη ομάδα των γερμανοτσολιάδων».
Ακολούθησε χαμός με χρήστες του Twitter να ζητούν εξηγήσεις από τον Μέισον για τον χαρακτηρισμό του, ο οποίος δεν θέλησε να ανακαλέσει. Οταν ορισμένοι ξεκίνησαν να στέλνουν email διαμαρτυρίας στο Channel 4 και να προτρέπουν και άλλους χρήστες να πράξουν το ίδιο, ο Μέισον επανήλθε και «επιτέθηκε» ξανά στον ανώνυμο μπλόγκερ, ρωτώντας τον με ποιους πολέμησε ο παππούς του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και πως, από τη στιγμή που κρύβεται πίσω από την ανωνυμία, θα υποθέσει ότι είναι «γερμανοτσολιάς» και «συνεργάτης των ναζί».

Μεγάλη υποστήριξη
Οι αναρτήσεις του Μέισον έλαβαν μεγάλη υποστήριξη και τις αναπαρήγαγαν εκατοντάδες χρήστες των κοινωνικών δικτύων. Ωστόσο, έντονη ήταν και η αντίδραση μεγάλης μερίδας του κοινού, που «επιτέθηκε» στον δημοσιογράφο με ορισμένα να ξεχωρίζουν. Ενα εξ αυτών ανέφερε «ουάου, ο Μέισον χαρακτήρισε συνεργάτη των ναζί χρήστη του Twitter, επειδή άσκησε κριτική στην ελληνική κυβέρνηση», ενώ ένα άλλο του απευθυνόταν και προσωπικά: «Είναι συναρπαστικό να ?παίζεις? και να παίρνεις τρελά ρίσκα με τις ζωές των άλλων και από πάνω να τους προσβάλλεις». Την επόμενη μέρα, ο Μέισον έγραψε και στο μπλογκ του στον ιστότοπο του καναλιού για την κόντρα του, όπου ισχυρίστηκε ότι ο μπλόγκερ που του επιτέθηκε ανήκει σε γνωστό δίκτυο ακραίων «τρολ» (προφίλ με ψευδώνυμα που στόχο έχουν να δημιουργούν ένταση με τις αναρτήσεις τους).

Ο ανταποκριτής του Channel 4 δεν κρύβει ότι είναι υποστηρικτής αρκετών κυβερνητικών θέσεων, ενώ έχει συγκρουστεί με συναδέλφους του που κατά καιρούς εκφράζουν αντίθετη άποψη. Στο Twitter έχει 157.000 «φίλους» και αναρτά ειδήσεις και σχόλια με ρυθμούς πιο γρήγορους και από... καλάσνικοφ. Εχει πολύ καλή πληροφόρηση από την πλευρά της Αθήνας, έχοντας στο ενεργητικό του δεκάδες αποκαλύψεις για τις κινήσεις της κυβέρνησης. Με τον Γιάνη Βαρουφάκη διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και έχει προλογίσει το τελευταίο βιβλίο του.
«Αν δεν το γράφει ο Σπίγκελ δεν... συμβαίνει!», λένε οι φαν του έτερου σταρ του Twitter, του Πίτερ Σπίγκελ, ανταποκριτή των «Financial Times» στις Βρυξέλλες. Δημοσιογράφος διεθνούς κύρους, βραβευμένος για τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του γύρω από την ελληνική κρίση, τα οποία έχουν γίνει πρωτοσέλιδα στην εφημερίδα που εργάζεται και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά.

Ο Σπίγκελ έχει αποδείξει ότι έχει εξαιρετική πληροφόρηση, αλλά και γνώση του ζητήματος, ενώ σπάνια θα αναρτήσει κάτι πέραν του ρεπορτάζ και θα εκφράσει προσωπική άποψη. Οι πρόσφατες «κόντρες» του με τον Μέισον για το ελληνικό ζήτημα καθήλωσαν τους χρήστες του Twitter, οι οποίοι παρακολουθούν σε... ζωντανή μετάδοση τη σύγκρουση δύο σημαντικών δημοσιογράφων με βαθιά κατανόηση του θέματος, αλλά αντίθετες απόψεις. Εχει χαρακτηριστεί -κυρίως από τους Ελληνες χρήστες- ως «θεσμικός», αλλά η πρόσφατη ανάρτησή του στην οποία κατηγόρησε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πως λέει ψέματα, όταν εκείνος υποστήριξε ότι η πρόταση των θεσμών δεν απαιτούσε από την ελληνική κυβέρνηση περικοπές στις συντάξεις, τον ανέβασε στα μάτια των αμφισβητιών του.
Εχει 70.000 διαδικτυακούς φίλους και «τιτιβίζει» με καταιγιστικούς ρυθμούς. Μάλιστα, έχει τόσο άμεση ενημέρωση, όπου πριν από λίγες ημέρες ανέβασε είδηση στον λογαριασμό του την οποία δεν γνώριζε ούτε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ! Συγκαταλέγεται στους δέκα δημοσιογράφους του κόσμου που τους ακολουθούν πιστά στο Twitter οι περισσότεροι ηγέτες κρατών.

Κριτική στην κυβέρνηση
Στους κυρίαρχους του Twitter είναι φυσικά και ο αρθρογράφος του Reuters, Χιούγκο Ντίξον, ο οποίος με τις αναρτήσεις του έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων χρηστών. Συνήθως ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, ενώ πήρε θέση και κατά των πρόσφατων πειθαρχικών διώξεων σε δημοσιογράφους από την Ενωση Συντακτών. Απαριθμεί 26.000 followers και αρέσκεται να «επεμβαίνει» σε δημόσιες συζητήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς αναλυτές στο Λονδίνο και έγινε ευρύτερα γνωστός μετά τις συνεντεύξεις του σε ελληνικά ΜΜΕ, για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο.

Δείτε όλη τη συνέχεια εδώ - ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ