Top Woman η Ίντρα Ντέβι: Η Λετονή που δίδαξε τη Δύση γιόγκα & πειθαρχία

Η συναρπαστική ζωή της πρέσβειρας της γιόγκα.

H Ίντρα Ντέβι δεν έιναι μόνο η πρωτοπόρος της γιόγκα αλλά και η γυναίκα που βοήθησε να αναπτυχθεί η αρχαία πειθαρχία στον δυτικό κόσμο.

Γεννήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας στις 12 Μαίου του 1899. Στα 15 της διάβασε το βιβλίο ''14 μαθήματα στη Φιλοσοφία των Γιόγκι και του Ανατολίτικου Αποκρυφισμού''.

Με πατέρα Σουηδό τραπεζίτη και μητέρα Ρωσίδα, με την οποία μετακόμισε στη Γερμανία μετά το ξεσπασμα της Ρωσικής επανάστασης, η Ίντρα είδε σταδιακά τον εαυτό της να αλλάζει.

Παρακολούθησε μαθήματα χορού και υποκριτικής και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.Γνώρισε τον γιόγκι Jiddu Krishnamurti, ενώ το 1927 δέχθηκε πρόταση γάμου από έναν εύπορο τραπεζίτη, τον Hermann Bolm και έφυγε για ένα ταξίδι στην Ινδία.

Μόλις γύρισε, του έδωσε πίσω το δαχτυλίδι των αρραβώνων, λέγοντάς του ότι η καρδιά της άνηκε στην Ινδία.

Το 1928 πούλησε όλα της τα υπάρχοντα, μεταξύ των οποίων κάποια κοσμήματα και γούνες που είχε, και αγόρασε ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την Ινδία. Εκεί θα αναδειχθεί σε σταρ του Bollywood με το ψευδώνυμο Ίντρα Ντέβι, και θα παντρευτεί έναν τσεχοσλοβάκο διπλωμάτη. Μέσω του συζύγου της συναναστρεφόταν με πολιτικούς και διασημότητες, γνωριμίες που την οδήγησαν τη συνάντησή της το 1937 με τον θρυλικό γκουρού της γιόγκα Sri Krishnamacharya.

 

Όταν του εξέφρασε την επιθυμία να τη διδάξει γιόγκα, εκείνος αρνήθηκε με το επιχείρημα ότι ήταν δυτική και... γυναίκα. Την περίοδο εκείνη, η γιόγκα ήταν μια σχεδόν αποκλειστικά ανδρική ασχολία. Με την επιμονή της, ωστόσο, θα καταφέρει να κάμψει τις αντιρρήσεις του γκουρού και αντί για τα λίγα αρχικά μαθήματα που σκόπευε να της κάνει, ο Sri Krishnamacharya θα τη διδάξει επί έναν χρόνο. Όταν έμαθε ότι ο σύζυγός της θα έπαιρνε μετάθεση για την Κίνα, τη δίδαξε να γίνει η ίδια δασκάλα γιόγκα.

Επόμενος σταθμός της έγινε η Αμερική όπου άνοιξε μια σχολή στο Χόλιγουντ.

​Η Γκρέτα Γκάρμπο και η Ελίζαμπεθ Άρντεν ήταν μαθήτριές της, ενώ έγραψε το βιβλίο ''Για πάντα νέος, για πάντα υγιής'' που πουλήθηκε σε 29 χώρες και μεταφράστηκε σε 10 διαφορετικές γλώσσες.


Το 1953 παντρεύτηκε τον γιατρό Siegrid Knauer. Απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα και άλλαξε οριστικά το όνομά της σε Ίντρα Ντέβι. Ο σύζυγός της τής αγόρασε ένα μεγάλο σπίτι στο Μεξικό, προκειμένου η Ίντρα να κάνει σεμινάρια σε καθηγητές γιόγκα. Ο Dr. Knauer πέθανε το 1977.

Το 1960, ο Ινδός πρέσβης στη Μόσχα κανόνισε μια συνάντηση της Ίντρα με κορυφαίους πολιτικούς της Σοβιετικής Ένωσης, όπως ο πρωθυπουργός Αλεξέι Κοσίγκιν, ο υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Γκρομίκο και ο πρόεδρος του Ανώτατου Σοβιέτ Αναστάς Μικογιάν. Η συνομιλία τους για τα οφέλη της γιόγκα είχε ως αποτέλεσμα τη νομιμοποίησή της στη χώρα.

Ίδρυσε έναν οργανισμό για την προώθηση των πρακτικών της γιόγκα και λειτουργούσε συνολικά έξι στούντιο μέχρι και τον θάνατό της το 2002 σε ηλικία 102 ετών στο Μπουένος Άιρες.

Πηγή :amazingwomeninhistory.com

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ