Επιβεβαιώνει το ΔΝΤ το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ομαδοποίηση των δόσεων - Δυσαρέσκεια & ισχυρές αντιρρήσεις του Δ.Σ

Αίτημα να ομαδοποιηθούν οι οφειλόμενες δόσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ούτως ώστε να καταβληθούν όλες μαζί στο τέλος του μήνα, υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου το αίτημα το απέστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος. 

Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι στο ΔΝΤ υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι το αίτημα θα γίνει δεκτό, αφού μία διαφορετική απόφαση δεν θα είχε πρακτικό αποτέλεσμα σε αυτή την φάση.

Το ΔΝΤ κατ’ αρχήν είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να εξετάσει ένα τέτοιο αίτημα στο πρόσφατο παρελθόν όταν το θέμα είχε ανακινηθεί από την πλευρά του διεθνούς οικονομικού Τύπου μετά από διαρροές που είχαν υπάρξει στην Αθήνα. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι παρά την αρχικά θετική στάση του ΔΝΤ, εξακολουθούν και υπάρχουν ισχυρές αντιρρήσεις στο εσωτερικό του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου από εκπροσώπους κρατών-μελών.

Οι επιφυλάξεις και οι αντιρρήσεις συνδέονται με επιχειρήματα που συσχετίζουν το εν λόγω «πακετάρισμα» των δόσεων του Ιουνίου με μια οιονεί αναδιάρθρωση του χρέους. Παρ’ όλ’ αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τελικά δεν φαίνεται ότι θα υπάρξουν αντιρρήσεις στο να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο αίτημα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημαίνει ότι η δόση των 300 εκατ. ευρώ (που έπρεπε να εκταμιευθεί αύριο), εφόσον η πρόταση γίνει αποδεκτή, μπορεί να μεταφερθεί μαζί με τις επόμενες δόσεις στο τέλος του μήνα.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί μικρό μέρος του σχεδίου που υπέβαλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker χθες για τη συνολική αναδιάρθρωση του χρέους προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. 

Σημειώνεται πως οι κανόνες του ΔΝΤ επιτρέπουν στην Ελλάδα να συγκεντρώσει τις κύριες πληρωμές σε μια κατάθεση που η κυβέρνηση θα μπορούσε να πληρώσει αργότερα στη διάρκεια του μήνα, χωρίς να δημιουργηθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές. 

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι η Αθήνα έστειλε τελικά το αίτημα ια το "πακετάρισμα" των δόσεων του Ιουνίου μετά από συνεννόηση με τους Ευρωπαίους δανειστές αλλά και με το ΔΝΤ. Η πρόταση αυτή, όπως φάνηκε και από την παρέμβαση Draghi χθες, δεν δημιουργεί προβλήματα στη στάση της ΕΚΤ απέναντι στη χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. 
Κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι η απόφαση του ΔΝΤ ενδεχομένως να εκδοθεί και σήμερα το βράδυ, ενώ δηλώνουν αισιόδοξοι ότι το αίτημα της κυβέρνησης θα γίνει αποδεκτό. 

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και σήμερα το πρωί πηγές του Μαξίμου στις ερωτήσεις που δέχονταν για το εάν θα καταβληθεί κανονική η δόση των 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ παρέπεμπαν στη χθεσινή δήλωση του Αλ. Τσίπρα ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Juncker και ερωτηθείς σχετικά έλεγε «μην ανησυχείτε». 
Σημειώνεται ότι οι συνολικές υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ για το μήνα Ιούνιο που θα ομαδοποιηθούν ανέρχονται στα 1,55 δισ. ευρώ (δεν περιλαμβάνονται δαπάνες για τόκους).

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες είχε επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να συγκεντρώσει τα αναγκαία ποσά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, σήμερα το δ.σ. του ΙΚΑ αποφάσισε τη μεταφορά 160 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης της ΤτΕ.

Επιβεβαιώνει το αίτημα το ΔΝΤ
Επιβεβαιώνει το ΔΝΤ το αίτημα των ελληνικών αρχών για ομαδοποίηση των οφειλόμενων δόσεων του Ιουνίου προς το Ταμείο.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Gerry Rice, ανακοίνωσε το εξής:

"Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν σήμερα το Ταμείο ότι σχεδιάζουν να συγχωνεύσουν τις τέσσερις δόσεις του Ιουνίου σε μία, η οποία θα λήγει τώρα στις 30 Ιουνίου.
Βάσει απόφασης του εκτελεστικού συμβουλίου που ελήφθη στα τέλη της δεκαετίας του 1970, τα κράτη-μέλη του Ταμείου μπορούν να ομαδοποιούν πολλαπλές πληρωμές αρχικού κεφαλαίου με ωρίμανση εντός ενός ημερολογιακού μήνα (οι πληρωμές τόκων δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο 'πακέτο'. Η απόφαση είχε στόχο να διευκολύνει τυχόν διαχειριστικές δυσκολίες στην καταβολή πολλαπλών πληρωμών εντός βραχυπρόθεσμου χρονικού διαστήματος".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ