Ο Άκης Πετρετζίκης μας ετοιμάζει θεσπέσιες αγκινάρες γεμιστές με γραβιέρα και κάπαρη

Μια συνταγή επιπέδου... master!

Συστατικά
5 κ.σ. λάδι, χωρισμένο στα δύο
1 κούπα κομμένο κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κ.γ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
½ κ.γ. σπόρους από μάραθο, τριμμένους
2 κούπες ψίχουλα ψωμιού
½ κούπα τριμμένη γραβιέρα, χωρισμένη στη μέση
2 κ.σ. πλυμένη και σουρωμένη κάπαρη
4 μεγάλες αγκινάρες, καθαρισμένες , χωρίς κοτσάνια
¾ της κούπας λευκό ξηρό κρασί
¾ της κούπας ζωμό κοτόπουλο

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής  

Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ζεσταίνουμε 3 κ.σ. λάδι σε μέτριο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει για περίπου 6 λεπτά.
Προσθέτουμε τα 3 επόμενα υλικά (σκόρδο, θυμάρι, μάραθο) και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσουν. Ρίχνουμε μέσα τα ψίχουλα, ¼ της κούπας τυρί και τις κάπαρες. Αλατοπιπερώνουμε τη γέμιση.
Με ένα κουτάλι παίρνουμε 2 κοφτές κουταλιές από τη γέμιση και τις βάζουμε στο κέντρο της κάθε αγκινάρας. Ξεκινώντας από τα έξω φύλλα της αγκινάρας, τα τραβάμε απαλά προς τα έξω και βάζουμε σε κάθε κενό από ½-1 κ.γ. γέμιση.
Βάζουμε τις αγκινάρες σε ένα γυάλινο πυρέξ 13x9x2 εκ.
Πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. λάδι που περίσσεψε και με ¼ της κούπας τυρί. Μέσα στο ταψί αλλά όχι πάνω στις αγγινάρες ρίχνουμε το κρασί και το ζωμό .
Σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα (μέχρι να τρυπάμε τη βάση της αγκινάρας εύκολα με ένα μαχαίρι). Με ένα κουτάλι περιχύνουμε λίγο υγρό πάνω από της αγκινάρες και σερβίρουμε.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.
Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «The Goring».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ