Τούρτα παγωτό με πραλίνα φουντουκιού από τον Άκη Πετρετζίκη: Μια καλοκαιρινή σο - κόλαση

Η πιο λαχταριστή τούρτα παγωτό από τον Άκη Πετρετζίκη!

Συστατικά
500 γρ. γάλα 3,5 % λιπαρά, χλιαρό
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, παγωμένη
1,2 κιλά πραλίνα φουντουκιού
300 γρ. φουντούκια καβουρδισμένα
2 μικρά κέικ εμπορίου 2x400 γρ.

Για τη γκανάζ σοκολάτας

200 γρ. κρέμα γάλακτος
200 γρ. κουβερτούρα

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής  

Μέθοδος Εκτέλεσης

Κόβουμε τα κέικ σε λεπτές κάθετες φέτες. Χρησιμοποιούμε αν βρούμε ανάμεικτο κέικ για πιο όμορφα χρωματικά εφέ και αφήνουμε στην άκρη.
Παίρνουμε ένα βαθύ μπολ διαμέτρου 30 εκ. και το καλύπτουμε καλά όλο με 3 στρώσεις από μεβράνη για να μην υπάρχει κενό και για να μην κολλήσει το παγωτό μας και αφήνουμε στην άκρη. 

Βάζουμε το γάλα σε ένα βαθύ μπολ και το ζεσταίνουμε για 1 λεπτό στα μικροκύματα στα 800 watt. Το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό. 
Στον κάδο ενός ηλεκτρικού μίξερ χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος μέχρι να αποκτήσει ελαφριά μορφή γιαουρτιού, μέχρι να γίνει σαντιγύ. Αδειάζουμε τη σαντιγύ σε ένα μπολ με μία πλαστική σπάτουλα.

Στον κάδο που χτυπήσαμε τη σαντιγύ, ρίχνουμε τα 2/3 της πραλίνας και το ζεστό γάλα. Χτυπάμε σε σιγανή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Αν το μείγμα σε αυτό το σημείο είναι ζεστό, βάζουμε το μπολ για 1 ώρα στο ψυγείο για να κρυώσει. Αν είναι σε θερμοκρασία δωματίου , τότε ρίχνουμε τη σαντιγύ στο μπολ με την πραλίνα και ανακατεύουμε απαλά με την σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σε αυτό το σημείο αν βάλουμε το μείγμα στην κατάψυξη θα πάρουμε ένα πολύ ωραίο παγωτό πραλίνα!

Βάζουμε τα φουντούκια ολόκληρα σε ένα ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και τα καβουρδίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα για 10-15 λεπτά.
Στρώνουμε όλη την επιφάνεια του μπολ με την μεβράνη φέτες από τα κέικ. Ρίχνουμε μερικές κουταλιές σκέτη πραλίνα (από το περισσευούμενο 1/3) σε διάφορα σημεία πάνω στο κέικ. Από πάνω βάζουμε λίγα φουντούκια και ρίχνουμε το 1/3 από το μείγμα με τη σαντιγί. Πάνω του βάζουμε μερικά κομμάτια κέικ ακόμα. Ρίχνουμε μερικά ακόμα από τα φουντούκια και συνεχίζουμε με το άλλο 1/3 από την κρέμα.

Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουμε με τα υλικά μας αλλά πρέπει να μας μείνει κέικ για να βάλουμε πάνω πάνω στην τούρτα για να γίνει η "βάση" όταν τη γυρίσουμε ανάποδα.
Κλείνουμε με μεμβράνη, πατάμε καλά να φύγει ο παραπανίσιος αέρας και αποθηκεύουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει καλά. Γενικά στην κατάψυξη δεν γίνεται "πέτρα" οπότε εύκολα κόβεται ακόμα και όταν τη βγάλουμε αμέσως πριν θέλουμε να την σερβίρουμε..

Βάζουμε την κρέμα γάλακτος με τη σοκολάτα σε ένα μπολάκι με μεμβράνη για 1,5 λεπτό στα μικροκύματα στα 800 watt. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
Περιχύνουμε την τούρτα μας, σιγά σιγά και πασπαλίζουμε με φούντουκια!

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.
Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «The Goring».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ