Ζυμαρικά με σάλτσα από σέσκουλα και φρέσκα κρεμμυδάκια του σεφ με... μάστερ Άκη Πετρετζίκη!

Για τα ζυμαρικά

    Βάζουμε τις πένες να βράσουν σε καυτό αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν είναι έτοιμες, σουρώνουμε και τις κρατάμε ζεστές αφού τις ανακατέψουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Για τη σάλτσα

    Πλένουμε τα σέσκουλα μας, αλλά δεν χρειάζεται να τα στεγνώσουμε, απλά τα τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μαγειρεύουμε με σκεπασμένο καπάκι, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαραθούν, περίπου για 6 λεπτά.
    Αφαιρούμε από τη φωτιά και τα τοποθετούμε τα σε ένα σουρωτήρι και πιέζοντας τα με μια σπάτουλα ή μεγάλο κουτάλι τα στραγγίζουμε ή τα αφήνουμε να κρυώσουν αρκετά και παίρνουμε μικρές χούφτες και τα πιέζουμε στο χέρι μας ώστε να αφαιρέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό.
    Σκουπίζουμε τη μεγάλη κατσαρόλα, ώστε να μπορέσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε ξανά. Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να ζεσταθεί. Κρατάμε ζεστό. Εν τω μεταξύ, μαγειρεύουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, αν χρησιμοποιείτε, μαζί με το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα πάνω από μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 6 λεπτά.
    Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε για περίπου τρία λεπτά. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα με μια αργή ροή, χτυπώντας συνεχώς για να αποτρέψουμε τη δημιουργία κομμάτιών, και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει, 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε μέσα τα σέσκουλα, το αλάτι και το πιπέρι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, μέχρι να ζεσταθούν καλά. Ρίχνουμε και ¼ της κούπας τριμμένη παρμεζάνα μέσα στη σάλτσα και ανακατεύουμε.

 Συστατικά

    400 γρ. πένες
    500 γρ. σέσκουλα, χωρίς τα παχιά κοτσάνια και τα φύλλα κομμένα σε λεπτές λωρίδες
    3 φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα και κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
    3 κ.σ. βούτυρο
    3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1 ¾ της κούπας γάλα 3,5 % λιπαρά
    1 ¼ της κούπας τριμμένη παρμεζάνα
    αλάτι
    πίπερι

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής  

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.
Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «The Goring».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ