20, 30, 40: Τι πρέπει να τρως ανάλογα με την ηλικία σου; Πόσο μειώνεται ο μεταβολισμός;

Τι 20, τι 30, τι 40... Σημασία δεν έχει η ηλικία αλλά το τι κάνει η κάθεμία μας για να φαίνεται λαμπερή και όμορφη. Και μην πάει κατευθείαν ο νους σου στην πλαστική χειρουργική, γιατί μια γυναίκα μπορεί να έχει ωραίο αδύνατο σώμα και νεανική επιδερμίδα και μόνο από τη διατροφή της! 

Τρεις διαιτολόγοι από την ομάδα του Δημήτρη Γρηγοράκη, ανέλαβαν να απαντήσουν στο τι πρέπει να προσέχει μια γυναίκα σε κάθε ηλικία και πώς μπορεί να παραμένει αδύνατη και υγιής. Εσύ σε ποια ηλικία ανήκεις; Βρες την ηλικία σου και διάβασε τι πρέπει να προσέχεις!

ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ... ΠΑΧΑΙΝΟΥΜΕ;
Ο μεταβολισμός φτάνει στο σημείο αιχμής στα 20-25 στις γυναίκες και 25-30 στους άντρες. Μετά τα 30 έτη ο βασικός μεταβολισμός μειώνεται κατά 5 % κάθε δεκαετία. Με την πάροδο του χρόνου λοιπόν αυξάνεται και η αναλογία του λιπώδους ιστού προς το μυϊκό επειδή κινούμαστε λιγότερο. Επιπλέον, μειώνεται σταδιακά και η έκκριση της αυξητικής ορμόνης που συντελεί στην αύξηση της εναπόθεσης λίπους στην κοιλιά  και στη μέση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι γυναίκες πριν και κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης παίρνουν βάρος. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη μείωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα και στην ενδεχομένη προσπάθεια του οργανισμού να καλύψει την μειωμένη έκκριση των οιστρογόνων από τις ωοθήκες και έτσι ενεργοποιούνται τα λιποκύτταρα που έχουν την ιδιότητα να μετατρέπουν άλλες ορμόνες σε οιστρογόνα με αποτέλεσμα να αυξάνεται το λίπος στο σώμα.

Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 20
Μια από τις πιο όμορφες περιόδους της γυναίκας. Οι απαιτήσεις όμως πολλές. Αμέτρητες ώρες διαβάσματος για τη σχολή, ξενύχτια και πάρτι αλλά και πολύ κούραση στη δουλειά. Για αυτό λοιπόν χρειάζεται και την ανάλογη ενέργεια για να ανταπεξέλθει σε όλες αυτές τις απαιτήσεις, την οποία και λαμβάνει μέσω των σωστών τροφών.

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Βασικός στόχος και σκοπός της περιόδου αυτής είναι η διατήρηση των επιπέδων ενέργειας σε υψηλά επίπεδα. Οι απαιτήσεις και οι ανάγκες της καθημερινότητας είναι πολλές και δύσκολες. Μια γυναίκα στην ηλικία των 20, πρέπει να ανταποκριθεί σε πολλές υποχρεώσεις ταυτόχρονα. Πρέπει να είναι αποδοτική στις σπουδές της, επαρκής και συνεχώς δραστήρια στη δουλειά της αλλά και πάντα κεφάτη και ευδιάθετη όταν βρίσκεται με την παρέα της. Έτσι ο ιδανικός τρόπος για να το επιτύχει αυτό είναι η σωστή και υγιεινή διατροφή.

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ
Σίδηρος: Ο σίδηρος είναι βασικό στοιχείο της αιμοσφαιρίνης, πρωτεΐνης που μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς και τα όργανα του σώματος. Ανεπαρκής ποσότητα σιδήρου στο αίμα που μπορεί να οφείλεται σε απώλεια αίματος (έμμηνος ρύση), χαμηλά επίπεδα σιδήρου στη διατροφή, εγκυμοσύνη ή σε κάποιο παθολογικό παράγοντα είναι ο κυριότερος παράγοντας εμφάνισης κόπωσης και εξάντλησης. Περίπου το 20% των γυναικών παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου. Είναι σημαντικό η διατροφή να καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σε σίδηρο (18mg) έτσι ώστε να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί η χαμηλή περιεκτικότητα σιδήρου στο αίμα.
Τροφές με σίδηρο: είναι το κόκκινο κρέας, το αυγό, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι) και τα όσπρια (φακές, φασόλια)

Ω-3 λιπαρά οξέα: Τα ω-3 λιπαρά οξέα προάγουν τη γενική ευεξία του οργανισμού. Βοηθούν στη διατήρηση υγιούς και λαμπερού δέρματος, μαλλιών και νυχιών, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, βελτιώνουν τη διάθεση ενώ έχουν αποδεδειγμένη ευεργετική δράση στην εγκυμοσύνη.
Τροφές με ω-3 λιπαρά οξέα: είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός), ο λιναρόσπορος και τα καρύδια.
Σύνθετοι Υδατάνθρακες: Οι υδατάνθρακες αποτελούν βασική πηγή ενέργειας για το σώμα. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες προσφέρουν ενέργεια σταθερής και βραδύτερης αποδέσμευσης σε σχέση με τους απλούς υδατάνθρακες.
Τροφές με σύνθετους υδατάνθρακες: είναι το ψωμί, τα δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το ακατέργαστο ρύζι, τα φρούτα, τα όσπρια.

Όλη η συνέχεια εδώ - tlife.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ