Η νέα τάση: Θα φάω μια... παλαιολιθική σαλάτα, χορτοφαγικό hot dog & χυμό από σπανάκι, μήλο και kale» - που θα τα βρείτε!

«Θα πάρω μια... παλαιολιθική σαλάτα, ένα χορτοφαγικό hot dog κι ένα χυμό από σπανάκι, μήλο και kale». Η Αθήνα τελευταία εξερευνά νέα διατροφικά περιβάλλοντα, ενώ διάφορες τάσεις, κινούμενες στον άξονα του ευρύτερου well being, έρχονται σαν αναρριχώμενο πλέγμα, σαν ένα σύγχρονο γευστικό sampling, που όλο και σου βάζει ιδέες.
 

«Root Art Space»


Είναι ζήτημα φυσιολογίας. Έτσι σχεδιαστήκαμε. Με αυτά τα καύσιμα λειτουργούμε καλύτερα. Είναι κάτι σαν επαναφορά του ανθρώπου στις... εργοστασιακές ρυθμίσεις. Αυτό υποστηρίζει η όλο και πιο δημοφιλής σε Αμερική και Ευρώπη paleo diet, η οποία πρόσφατα βρήκε πεδίο έκφρασης και στην Αθήνα: την ΑΡΧΗ έκαναν οι paleo και paleo friendly συνταγές της Αυγερίας Σταπάκη στο νεόκοπο, φορτισμένο με καλλιτεχνική ενέργεια Root Artspace (Ηρακλειδών 10, Θησείο, 2103450003 ). Η παλαιολιθική διατροφή (προτού ο τροφοσυλλέκτης-κυνηγός γίνει γεωργός και αρχίσει να συλλέγει χωραφάκια και σιτηρά ) περιείχε φρούτα και ξηρούς καρπούς χωρίς αλάτι, κρέας, ψάρι, θαλασσινά και γενικά μη επεξεργασμένες τροφές και ο φιλικός στον χρήστη νεο-πρωτογονισμός φέρνει στα ξύλινα τραπέζια του καλαίσθητου χώρου του Θησείου κυβάκια ψητής γλυκοπατάτας με μέλι, σταφίδες και ροκφόρ ή μια τσιπούρα με άγρια χόρτα, αβγοτάραχο κι ένα σφηνάκι μαραθόζουμο. Ακόμη και μερικά κοκτέιλ της λίστας του Γιάννη Σαμαρά ακολουθούν την ίδια προσέγγιση. Μια έξτρα ώθηση σίγουρα την ήθελε ο άνθρωπος των σπηλαίων, αλλά και η σύγχρονη αρένα τα έχει τα ζόρια της, οπότε βιταμίνες, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά βοηθούν όσο να ’ναι.
 

«Avocado»


Αν όμως η paleo είναι η καινούργια «παλιά» περίπτωση, υπάρχουν και οι προγενέστερες «νέες», οι οποίες εξελίσσονται ενίοτε και με μια δόση lifestyle προμοταρίσματος. Κάπου εφάπτονται, κάπου συγκρούονται, αλλά είναι αρκετές οι σύγχρονες διατροφικές (προ )τάσεις που κινούνται σε ένα ευρύτερο περιβάλλον αυτού που λέμε well being, βλέποντας το τι τρώμε ή πίνουμε με έναν τρόπο πιο συστηματικό, πιο συνεχή. ακόμη κι αν αυτό σημαίνει και πιο πολύπλοκο. Παλιές καραβάνες και νεοφώτιστοι, διατροφολόγοι και κόντρα διατροφολόγοι, ζηλωτές, σκεπτικιστές κι ενδιάμεσοι λένε τα δικά τους. Έχεις εναλλακτικές. Και αφορμές να το σκεφτείς περαιτέρω το ζήτημα. 


Ας πούμε, έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που το χορτοφαγικό «Eden» σολάριζε στην Πλάκα. Νομίζω ότι είχε­ ανοίξει το 1982. Μπορεί εκείνο να μην υπάρχει πια, αλλά η vegetarian/vegan ιστορία έχει τη σύγχρονή της ιδεολογική­-διατροφική συνέχεια. Τη σκυτάλη έχουν πάρει το Avocado στo Σύνταγμα (Νίκης 30, 2103237878 ), με burgers με γλυκοπατάτα, ρεβίθια και σκόρδο ή και τάρτες σπανάκι με ζύμη βρώμης, αμάρανθο και λιναρόσπορο, και το Rosebud στο Κολωνάκι (Σκουφά 40, 2103392370 ), όπου θα δοκιμάσετε κάρι με λαχανικά και όσπρια ή ένα λαχματζούν χωρίς κρέας. Ας μην ξεχνάμε και το πιο πρόσφατο, ποδηλατόφιλο Coffee Bike στο Πικέρμι (19ο χλμ Λεωφόρου Μαραθώνος, 2169003030 ) και τα vegan πρωινά του, τις ωμοφαγικές σούπες, τα τυλιχτά φαλάφελ του και τα Raw & Healthy events του.

Όλη η συνέχεια εδώ - Athinorama.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ