Οι τρεις σωματοφύλακες και οι δύο ''Σιδηρές Κυρίες'' στη σκιά του Γιάνη Βαρουφάκη!

Αδιαμφισβήτητα, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, είναι το πρόσωπο των ημερών. Είναι ο άνθρωπος με την κατάλληλη ατάκα, που μπορεί να κάνει τον οποιονδήποτε να τον παραδεχτεί για τις ικανότητες και το κοφτερό μυαλό του. 

Φυσικά, στο καινούριο του ξεκίνημα ως υπουργός δεν θα μπορούσε να είναι μόνος του. Η ομάδα που αποτελείται από τις κυρίες Λούκα Κατσέλη και Ελένη Παναρίτη, καθώς επίσης και από τους κυρίους Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, Ματιέ Μπιγκάς και Γιώργο Χουλιαράκη, τον συμβουλεύουν να πράξει το καλύτερο για το μέλλον της χώρας. Και προς το παρόν δείχνει να τα καταφέρνει. Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα τους ''εκλεκτούς'' του νέου υπουργού Οικονομικών.

Ξεκινάμε με την κυρία Λούκα Κατσέλη. Η πρώην υπουργός Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου, προορίζεται να αναλάβει τη θέση της μη εκτελεστικής προέδρου στην Εθνική Τράπεζα, αντικαθιστώντας τον Γιώργο Ζαννιά. Ένα πόστο άκρως σημαντικό για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Η Λούκα Κατσέλη, υπήρξε πρόεδρος του κόμματος Κοινωνική Συμφωνία, βουλευτής και πρώην Υπουργός Οικονομίας, κάτι που δεν την καθιστά τυχαία στον στενό κύκλο του νυν υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Ως Υπουργός, ήταν υπεύθυνη νομοσχεδίων και πρωτοβουλιών.  Η σύγκρουσή της με την Τρόικα και η πολύ δύσκολη σχέση της με τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου οδήγησε στην απώλεια του Υπουργικού χαρτοφυλακίου της τον Ιούνιο του 2011, ενώ διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ επειδή αρνήθηκε να ψηφίσει το άρθρο 37 για τις συλλογικές συμβάσεις.

Επόμενος στη λίστα ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, ο γιος του Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ, ενός εκ των κορυφαίων Αμερικανών κεϊνσιανών οικονομολόγων. Ο κ. Γκαλμπρέιθ, οποίος συνόδευσε στις Βρυξέλλες τον Γ. Βαρουφάκη ήταν και αυτός άτυπος σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, επί πρωθυπουργίας του. Πτυχιούχος του Χάρβαρντ και του Γειλ- πανεπιστήμια στα οποία διδάσκει κιόλας μαζί με αυτό του Κέιμπριτζ- στον τομέα των οικονομικών.

Ακολουθεί, η Έλενα Παναρίτη η οποία συνόδευσε και αυτή τον ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες ως άτυπη σύμβουλος. Η κ. Παναρίτη επί ΓΑΠ ήταν βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Το συνολικό έργο της, αναγνωρίζεται διεθνώς σαν καλή πρακτική εφαρμογή "θεσμικών οικο­νομικών". Είναι ειδική στα ιδιοκτησια­κά δικαιώματα και στην αντίστοιχη δια­χείριση του δημόσιου τομέα. Κατά την διάρκεια της παραμονής της στην Διεθνή Τράπεζα ως οικονομολό­γος, πρωτοστάτησε σε σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως τη μεταρρύθμι­ση Δημόσιου Τομέα και των ιδιοκτησια­κών δικαιωμάτων στο Περού, εργασία για την οποία της απενεμήθη η διάκριση της καλύτερης πρακτικής πρότασης και καινοτομίας.

Συνεχίζουμε με τον κ. Γιώργο Χουλιαράκη. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων του υπουργείου Οικονομικών..Ο κ. Χουλιαράκης είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακού στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικού στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ. Είναι επισκέπτης καθηγητής στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μακροοικονομία, οικονομική ιστορία, οικονομικά της απασχόλησης και οικονομικά των νομισματικών ενώσεων.

Η λίστα ολοκληρώνεται με τον Ματιέ Μπιγκάς. Μπορεί να μην ανήκε ποτέ στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όμως είναι η σκιά του Γιάνη Βαρουφάκη. Είναι ο γενικός διευθυντής της επενδυτικής τράπεζας Lazard, η οποία συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Eίναι σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα καθώς και του υπουργού οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με τον οποίο είναι παλιοί γνώριμοι.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ