Cross-training: Η νέα παγκόσμια μόδα στη προπόνηση τώρα και στην Ελλάδα! Που πως θα γίνετε fit!

Είχα να δω τη φίλη μου τη Χριστίνα πολλές μέρες και όταν μου είπε ότι ξεκίνησε Cross-training στο Ολυμπιακό Στάδιο, το οποίο είναι δίπλα στο σπίτι μου, σκέφτηκα να τη δω εκεί και παράλληλα να γυμναστώ. Κάπως έτσι έκανα την πρώτη μου κυκλική διαλειμματική προπόνηση. Αυτό που θυμάμαι είναι: ποτάμια ιδρώτα, ασυγκράτητους παλμούς καρδιάς και τη Χριστίνα να γελάει με το κατακόκκινο πρόσωπό μου. Στη δεύτερη προπόνηση τα πήγα καλύτερα. Και μετά κόλλησα. Ήταν αυτό που ζητούσε το σώμα μου: να ανεβάσω παλμούς, να τονώσω το καρδιοαναπνευστικό μου σύστημα και να «ξυπνήσω» το μυϊκό, που, ξεχασμένο στην καρέκλα του γραφείου, είχε περιέλθει σε χειμερία νάρκη.  

Get set!
* Ξυπόλυτοι πάνω στο ταπί, ξεκινάμε ζέσταμα, τρέχοντας σε ήπιο ρυθμό, υπό την καθοδήγηση του fitness trainer κ. Γιώργου Μπαλωμένου. Το ζέσταμα συνεχίζεται στην μπάρα, με ήπιες ασκήσεις για τα πόδια. Σε κάθε προπόνηση αφιερώνεται αρκετός χρόνος στο ζέσταμα, ούτως ώστε το σώμα να προετοιμαστεί κατάλληλα για την έντονη προπόνηση που θα ακολουθήσει.
* Αφού ζεσταθούμε αρκετά, ο προπονητής δείχνει, περιγράφει και αναλύει τις ασκήσεις που θα ακολουθήσουν. Οι μυημένοι μπαίνουν στο νόημα αμέσως. Οι αρχάριοι δέχονται επιπλέον οδηγίες και διορθώσεις - ευτυχώς!
*  Μετά από 5 γύρους με βαθιά καθίσματα, άλματα, ασκήσεις με kettlebells (βαράκια με λαβή), ραχιαίους, κοιλιακούς και έλξεις, ο ιδρώτας κυλάει ποτάμι.
* Ακολουθούν οι διατάσεις με την ίδια προσοχή -ίσως και μεγαλύτερη- σε σχέση με τις προηγούμενες φάσεις του προγράμματος. Οι διατάσεις της αποθεραπείας επιτρέπουν στους μυς που δούλεψαν να τεντωθούν, ώστε να μην «πιαστούν».

Tι είναι 
Πρόκειται για ένα είδος προπόνησης που τα συνδυάζει όλα: μυϊκή ενδυνάμωση και καρδιοαναπνευστική τόνωση, ασκήσεις με το βάρος του σώματος, αλλά και με βάρη (αναλόγως το επίπεδο του ασκούμενου), υπό τους ήχους δυνατής μουσικής, που ανεβάζουν την ένταση και τον ρυθμό της προπόνησης. Για πολλούς αθλητές είναι ένας γνώριμος τρόπος προπόνησης. Τελευταία, όμως, το Cross-training έχει εισβάλει στα γυμναστήρια και έχει γίνει το νέο αγαπημένο πρόγραμμα όσων επιθυμούν να δυναμώσουν όλο τους το σώμα, να αυξήσουν την αντοχή τους και να χάσουν βάρος. Το Cross-training ενσωματώνει μια μεγάλη ποικιλία ασκήσεων που προέρχονται από τον αθλητισμό αλλά και την καθημερινότητα. 

Φωτιά στον μεταβολισμό
Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια μιας προπόνησης διάρκειας 45΄ οι καύσεις μπορούν να ξεπεράσουν κατά πολύ τις 250 θερμίδες για ένα άτομο 70 κιλών. Ωστόσο, το μεγάλο όφελος από αυτό το είδος προπόνησης είναι ότι οι καύσεις συνεχίζονται και μετά το πέρας του προγράμματος. Πρόκειται για το λεγόμενο «afterburn» ή «μετακαύσεις». Με άλλα λόγια, υπολογίζεται ότι για τα επόμενα 10-15΄ καίμε έως και 100 ακόμα θερμίδες, ενώ για τις επόμενες ώρες καίμε επιπλέον 15 θερμίδες ανά ώρα (το «afterburn» είναι ανάλογο της διάρκειας της άσκησης και κυρίως της έντασής της και μπορεί 
να επεκταθεί χρονικά από 1 έως 48 ώρες).

5 οφέλη
1 Χαρίζει δύναμη.
2 Βελτιώνει την αντοχή.
3 Αυξάνει την ευλυγισία. 
4 Νικά τη μονοτονία, χάρη στις διαρκείς εναλλαγές ασκήσεων. 
5 Τονώνει όλο το μυϊκό σύστημα. 

Είναι για αρχάριους;
Όλοι μπορούν να ακολουθήσουν μια προπόνηση Cross-training στον δικό τους ρυθμό. Ο έμπειρος προπονητής καθοδηγεί ανάλογα τον ασκούμενο και δίνει πάντα παραλλαγές των εκάστοτε ασκήσεων, ώστε οι αρχάριοι 
να εκτελούν τις πιο απλές εκδοχές. Πάντως, το πράσινο φως από τον γιατρό (βεβαίωση από τον καρδιολόγο) είναι απαραίτητο για να κάνουμε το πρόγραμμα, δεδομένου ότι πρόκειται για έντονη καρδιοαναπνευστική άσκηση.

Όλη η συνέχεια εδώ - vita.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ