Αποκλειστικό: To... μαγευτικό Πάσχα με τα πολύχρωμα αερόστατα πλησιάζει στο Λεωνίδιο - Πρωτόγνωρα συναισθήματα, αλησμόνητες εικόνες, αξέχαστη εμπειρία που δεν πρέπει να την χάσετε! (εικόνες - βίντεο)

Το Πάσχα στο Λεωνίδιο και στην Τσακωνιά γιορτάζεται με μοναδικό και ιδιαίτερα ξεχωριστό τρόπο. Από το έθιμο της συνάντησης των επιταφίων στην Πλατεία του Ηρώου των Πεσόντων τη Μεγάλη Παρασκευή έως και το ξακουστό πανελλαδικά και όχι μόνο έθιμο των αερόστατων το βράδυ της Ανάστασης. Έθιμο από τα πιο φαντασμαγορικά που προσελκύει το ενδιαφέρον πλήθος κόσμου.

Το Πάσχα στο Λεωνίδιο και στην Τσακωνιά γιορτάζεται με μοναδικό και ιδιαίτερα ξεχωριστό τρόπο. Από το έθιμο της συνάντησης των επιταφίων στην Πλατεία του Ηρώου των Πεσόντων τη Μεγάλη Παρασκευή έως και το ξακουστό πανελλαδικά και όχι μόνο έθιμο των αερόστατων το βράδυ της Ανάστασης. Έθιμο από τα πιο φαντασμαγορικά που προσελκύει το ενδιαφέρον πλήθος κόσμου.



Το Πάσχα αποτελεί  μία από τις καλύτερες ευκαιρίες για τουριστική προβολή της περιοχής του Λεωνιδίου και της Νότιας Κυνουρίας γενικότερα.



Άρχισαν οι προετοιμασίες για τον πασχαλινό διάκοσμο του Λεωνιδίου


Ο καθιερωμένος πλέον στολισμός των δρόμων του Λεωνιδίου με τα φαναράκια - νεράτζια, προυποθέτει την συγκέντρωση πολλών νερατζιών και πολλά χέρια για την επεξεργασία τους. Ευτυχώς η συμμετοχή του κόσμου, στο κάλεσμα των συλλόγων, Εμπορικού και Μορφωτικού ήταν μεγάλη και 4500 φαναράκια, είναι ήδη έτοιμα να συμβάλλουν στη φαντασμαγορική ατμόσφαιρα του Λεωνιδιώτικου Πάσχα.


Ο οργασμός της φύσης, την Άνοιξης, που απλόχερα προσφέρει χρώματα, μυρωδίες, γεύσεις μεθυστικές, αρώματα, συμπαρασύρει τους αθεράπευτα ρομαντικούς «Λεωνιδείς», κάνοντας τους ένα πολύβουο μελίσσι, να προετοιμάζουν σαν μέλι, το υπέροχο, το ξεχωριστό, το μοναδικό Πάσχα που μόνο στην πρωτέυουσσα της Τσακωνιάς, το Λεωνίδιο θα συναντήσεις.



Κάθε ασπρισμένη πετρούλα και μια νοικοκυρά. Στους κήπους γυναίκες τραγουδώντας μαζέυουν τριαντάφυλλα, αγριολούλούδα, βιολέτες λευκές, κόκκινες, μωβ για να κεντήσουν τα στεφάνια, να πλέξουν τους σταυρούς που θα στολίσουν τους Επιταφίους της Μεγάλης Παρασκεής και να κάνουν την περιφορά τους μαγευτική στις γειτονιές του Λεωνιδίου την πένθιμη αυτή νυχτιά.



Πορτοκάλια, νεράτζια και ότι φρούτο φανταστείς από τα δέντρα τα κορίτσια κόβουν, για να τα κάνουν φαναράκια που θα φωτίσουν  τους δρόμους και τα παραδοσιακά σοκάκια της αγοράς.


Το αποκορύφωμα όμως, η έκσταση της δημιουργίας η εκδήλωση της ελευθερίας, το νόημα της Ανάστασης είναι η κατασκευή των αεροστάτων, που μικροί-μεγάλοι άντρες – γυναίκες, επιδίδονται εβδομάδες πριν το Μεγάλο Σάββατο που έχουν την τιμητική τους και μοναδική παρουσία.



Δεκαέξι πολύχρωμες λεπτές κόλλες ενώνονται και στη βάση τους πλεγμένο ένα στρογγυλό καλάμι που πάνω στο σταυροτό σύρμα του θα μπεί η «κολημάρα», το πανί ποτισμένο με λάδι και λίγο πετρέλαιο, τα καυσιμα για να το απελευθερώσουν.



Δεν είναι ένα και δύο. Πάνω από 500 τέτοια αερόστατα, απ’όλες τις ενορίες του Λεωνιδίου, θα κάνουντο ταξίδι τους τη γλυκιά αναστάσιμη βραδιά, συμπληρώνοντας τον ουρανό μ’αστέρια, δηλώνοντας ταυτόχρονα την Ανάσταση της ψυχής, την απελευθέρωση, την κάθαρση από τα δεινά, τον εξορκισμό του κακού στον οποίο συμβάλλουν βέβαια τα βαρελότα, οι δυναμίτες και τα βεγγαλικά που με τον πιο προσεκτικό τρόπο πετάγονται από τους άντρες και τους μεγαλύτερους.



Το κάψιμο του Ιούδα, σωρός από ξύλα, αφάνες και κλαδιά συμπληρώνει την εικόνα της Ανάστασης.
Κι’όλα αυτά με το Χριστός Ανέστη.



Πρωτόγνωρα συναισθήματα, αλησμόνητες εικόνες, αξέχαστη εμπειρία το Πάσχα στο Λεωνίδιο.
Δεν είναι τυχαίο που ο γνωστός επιφυλλιδογράφος και θεατρικός συγγραφέας Δημήτριος Ψαθάς έλεγε:
«Απόκριες στην Πάτρα και Πάσχα στο Λεωνίδιο.»


Πρόκληση ή πρόσκληση για την Μεγάλη Εβδομάδα στην κατανυκτική, μαγευτική ατμόσφαιρα που θα σας προσφέρειτο ΠΑΣΧΑ του ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ.

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΌΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ

*Το υλικό είναι από το www.leonidion.gr



Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ