Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ από το Κατάρ συν 1 δισ. η Ελλάδα = ένα fund για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων!‏

Συμφωνία με το Κατάρ για επενδύσεις σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις υπέγραψε η Ελλάδα στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους από τις δύο χώρες.

Συμφωνία με το Κατάρ για επενδύσεις σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις υπέγραψε η Ελλάδα στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους από τις δύο χώρες.
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Hamad bin Jassim al-Thani ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα είναι έτοιμη να διαθέσει 1 δισ. ευρώ ($1,34 δισ.) σε ένα fund το οποίο θα πραγματοποιήσει τις επενδύσεις, με την Ελλάδα να διαθέτει αντίστοιχο ποσό, αναφέρει το πρακτορείο.



Πρόσθεσε ότι δεν έχει προσδιοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα στο συγκεκριμένο σχέδιο.

Σε ξεχωριστό δημοσίευμα το Dow Jones Newswires αναφέρει ότι το Κατάρ και η Ελλάδα θα μπορούσαν να επενδύσουν από 1 δισ. ευρώ σε ένα κοινό fund για να στηρίξουν τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς και του Κατάρ, Σεΐχης Hamad bin Jassim bin Jabr Al Thani, δήλωσαν σήμερα από την Ντόχα ότι συζητήθηκε ένας αριθμός επενδυτικών σχεδίων σε τομείς όπως οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, οι υποδομές, η ενέργεια και ο τουρισμός, αναφέρει το πρακτορείο.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ σημείωσε ότι δεν έχει συμφωνηθεί το μέγεθος του fund, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να διαθέσει 1 δισ. ευρώ στην κοινοπραξία με ένα αντίστοιχο ποσό να προσφέρεται από την πλευρά της Ελλάδας.

Το πρακτορείο σημειώνει εξάλλου ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο επενδυτικός βραχίονας του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Κατάρ, η Qatar Holding, και ένα επενδυτικό ταμείο της ιταλικής κυβέρνησης συμφώνησαν να επενδύσουν έως 2 δισ. ευρώ σε ιταλικές επιχειρήσεις μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι επιθυμεί η Ελλάδα να αποτελέσει τον "κεντρικό σύνδεσμο" μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής στον τραπεζικό τομέα, την ενέργειας, τις μεταφορές και τις κατασκευές.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς και του Κατάρ, Σεΐχης Hamad bin Jassim bin Jabr Al Thani, έκαναν λόγο για ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις των δύο χωρών μετά τη συνάντησή τους στην πρωτεύουσα Ντόχα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο βασικός στόχος της επίσκεψής του είναι να «φέρουμε πιο κοντά το κράτος του Κατάρ με τις ευκαιρίες επενδύσεων που προσφέρει η Ελλάδα. Η χώρα μας προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιήσει το Κατάρ».

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν στο προσεχές διάστημα στους τομείς τουρισμού, ενέργειας, φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού, κατασκευών.

«Είχαμε μία δραματική κρίση στην Ελλάδα που μας έκανε να γίνουμε πιο σοφοί, πιο αποφασιστικοί και πιο δυνατοί και να στηριζόμαστε σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για να γνωρίζουμε τί ακριβώς θα κάνουμε» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Παρουσιάσαμε μία νέα ατζέντα προγραμμάτων με συγκεκριμένες προθεσμίες και σε αυτά θα συνεχιστεί η συζήτησή μας».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «συζητήσαμε συγκεκριμένα πρότζεκτς, κάποια από τα οποία θα είναι στο επίπεδο των κυβερνήσεων με συνεργασία των αρμόδιων υπουργών και κάποια θα είναι στο επίπεδο των επιχειρήσεων» και πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε πυροτεχνήματα αλλά αποτελεσματικότητα στις λύσεις και αυτή είναι η νέα αρχή που κάνουμε στις σχέσεις μας με το Κατάρ».

«Το να βρεθούν σοβαροί επενδυτές δεν είναι εύκολο, εμείς είμαστε σοβαροί επενδυτές και φίλοι» είπε ο Αλ Θάνι και πρόσθεσε ότι «εμείς προτιμούμε διακρατικές συμφωνίες, είναι πιο δίκαιες και πιο αποτελεσματικές και για τις δύο πλευρές, γνωρίζουμε όμως τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Ελλάδας».

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ έκανε ειδική αναφορά στην πρόθεσή του να συμμετάσχει από κοινού με την Ελλάδα στην δημιουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτήσει ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ανέφερε δε ως παράδειγμα αντίστοιχη συμφωνία που έχει κάνει το κράτος του με την Ιταλία στην οποία τα δύο κράτη έβαλαν από ένα δισ. ευρώ.

Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικά καλό κλίμα που σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο χωρών να δημιουργηθεί μία σταθερή βάση για το μέλλον. Υπογράφηκαν τρία Μνημόνια συνεννόησης για τους τομείς πολιτισμού και αθλητισμού και ανάπτυξης. Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι οι δύο χώρες μπορούν να συμβάλλουν στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και ότι «η σχέση των δύο χωρών μπορεί να αποτελέσει γέφυρα με τους γείτονές μας στην Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη».

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο, Τετάρτη, με τον Διάδοχο του Θρόνου του Κατάρ Σεΐχη Tamim bin Hamad Al Thani. Αμέσως μετά, θα έχει συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Hamad bin Khalifa Al Thani. Θα ακολουθήσει υπογραφή συμφωνίας σύστασης επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδας – Κατάρ.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Μίχαλος, ο βουλευτής Επικρατείας κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Γιάννης Εμίρης.

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ