10 ζαχαροπλαστεία - θρύλοι στην Αθήνα με σιροπιαστά, εκμέκ, γαλακτομπούρεκα, προφιτερόλ του ονείρου- Αχ γλυκάθηκα !

Δεν λέμε, καλή η διατροφή, καλός και ο υπολογισμός των θερμίδων, όμως πόσοι πραγματικά πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να αντισταθείτε σε ένα λαχταριστό μιλφέιγ με την αφράτη κρέμα να ρέει άφθονη στους «ορόφους» του ή ένα προφιτερόλ στο οποίο τα σου θαρρείς βουτάνε μέσα σε έναν ωκεανό μαύρης σοκολάτας; Δεν θα μπορούσατε. Και είναι λογικό.

Δεν λέμε, καλή η διατροφή, καλός και ο υπολογισμός των θερμίδων, όμως πόσοι πραγματικά πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να αντισταθείτε σε ένα λαχταριστό μιλφέιγ με την αφράτη κρέμα να ρέει άφθονη στους «ορόφους» του ή ένα προφιτερόλ στο οποίο τα σου θαρρείς βουτάνε μέσα σε έναν ωκεανό μαύρης σοκολάτας; Δεν θα μπορούσατε. Και είναι λογικό.



Ο ουρανίσκος μας επιζητά με κάθε αφορμή γλυκές απολαύσεις και ποιοι είμαστε εμείς για να του τις αρνηθούμε; Ευτυχώς, η Αθήνα – και τα προάστια – βρίθουν διευθύνσεων όπου το μεράκι σε συνδυασμό με την τέχνη της ζαχαροπλαστικής δημιούργησαν μαγαζιά – θρύλους τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα πιστά στις γλυκές τους αξίες, σε πείσμα των καιρών. Παρακάτω ακολουθούν από τον Νικόλα Γεωργιακώδη το In2life.gr http://www.in2life.gr/delight/eat/article/322687/okto-istorika-glykopol… δέκα αγαπημένες μας διευθύνσεις για γλυκές αμαρτίες. Εσείς σε ποια απ’ όλες θα ενδίδατε;

Η Χαρά του εκμέκ



Σε ένα ζαχαροπλαστείο με ιστορία από το 1969, η μυστική συνταγή από την Μικρά Ασία συμβάλλει εδώ και πολλές δεκαετίες στις γλυκές αταξίες των Αθηναίων, που δεν παραλείπουν να κάνουν μια στάση στο 339 της οδού Πατησίων για να γευτούν το θρυλικό εκμέκ της «Χαράς». Αν πάτε, μην αμελήσετε να απολαύσετε και το εξαιρετικό παγωτό «Σικάγο», με τη σαντιγύ το τριμμένο αμύγδαλο και το στρογγυλό μπισκοτάκι, αλλά και τα πολύ νόστιμα τρίγωνα πανοράματος. Ίσως το κορυφαίο παγωτατζίδικο στο κέντρο της πόλης. 

Ανδριάς σημαίνει προφιτερόλ



Ένα γλυκό, μια ιστορία, ένα ζαχαροπλαστείο. Το θρυλικό προφιτερόλ, το οποίο ο Γιώργος Κωνσταντίνου δεν μπορούσε να περιγράψει, παρά μόνο να φάει, αποκτά μυθικές διαστάσεις με την φίρμα του Ανδριά επάνω του. Με πολλούς εθισμένους οπαδούς, το προφιτερόλ του αθηναϊκού ζαχαροπλαστείου εντυπωσιάζει με την γεύση του, αλλά και με την ποσότητα, αφού μπορεί να χορτάσει και τον πιο απαιτητικό –παρ’ όλα αυτά, όλοι θέλουν κι άλλο. Μοναδικό δέσιμο σοκολάτας, σου και σαντιγύ μετατρέπονται με την συνταγή του Ανδριά στην πρώτη επιλογή των Αθηναίων όταν επιθυμήσουν προφιτερόλ. Φυσικά ο Ανδριάς δεν εξειδικεύεται μόνο στο προφιτερόλ. Από εδώ θα πάρετε επίσης λαχταριστή μους σοκολάτα με αγριοκέρασο και ολόφρεσκη lemon pie. 

Κωνσταντινίδης ή Δέσποινα;



Δύσκολη απόφαση. Επειδή όμως δεν είμεθα του «ή», αλλά και του «και» επιλέγουμε «και τα δύο» και απολαμβάνουμε το καλύτερα μιλφέι(γ) στην πόλη. Γιατί, όπως και να το κάνουμε… όλοι τρώνε μιλφέιγ. Από την μία το περίφημο μιλφέιγ του Κωσταντινίδη ετοιμάζεται μπροστά στα μάτια του πελάτη, με μυστική ωστόσο συνταγή και αγνά υλικά, στα ανοιχτά εργαστήριά του. Την φρεσκάδα του δημοφιλούς γλυκού του Κωνσταντινίδη συναγωνίζεται το μιλφέιγ της «Δέσποινας», βασισμένο σε μυστική συνταγή της γιαγιάς της από την πόλη, το οποίο σερβίρετε, εκτός από κρέμα, με σοκολάτα, κεράσι, φράουλα ή τζαντούγια (ένα είδος σοκολάτας το οποίο περιέχει 30% πάστα φουντουκιού).

Το βασίλειό μου για ένα Κοσμικόν γαλακτομπούρεκο..



Το θρυλικό Κοσμικόν μετράει 54 χρόνια ζωής και αρκετούς χιλιάδες γλυκατζήδες φανατικούς οι οποίοι κάνουν… διαδήλωση καθημερινά έξω από τα καταστήματα για να γευτούν ξανά και ξανά το γαλακτομπούρεκό του. Τραγανά φύλλα, λαχταριστή κρέμα, μελωμένη βάση και ζαχαροπλαστικό μεράκι συνθέτουν τον γλυκό αυτόν πειρασμό, ενώ οι μερακλήδες προτιμούν την σπεσιαλιτέ του «Κοσμικόν» που δεν είναι άλλη από το κανταΐφι με γέμιση κρέμας γαλακτομπούρεκου.

 … και ένα Αριστοκρατικόν σοκολατάκι



Δεν υπάρχει Αθηναίος που να μην δοκίμασε, έστω και μια φορά, τα θρυλικά γλυκίσματα του παλαιότερου ενεργού ζαχαροπλαστείου της πόλης. Όλα ξεκίνησαν το 1928, όταν ο ιδιοκτήτης Παναγιώτης Καράς ήρθε να βρει την τύχη του στην Αθήνα αποφασίζοντας να γίνει ζαχαροπλάστης, και τα κατάφερε περίφημα. Από εδώ πέρασαν μορφές όπως η Μαρία Κάλλας με τις αγαπημένες της «γροθιές» από φιστίκια, η Τζάκι Κένεντι που προμηθευόταν λουκούμια με άρωμα τριαντάφυλλο και βανίλια και η Γκρέις Κέλι, η οποία προτιμούσε τα φιστίκια καραμελέ. Σήμερα, το μαγαζί έχει περάσει στην τέταρτη γενιά και συνεχίζει σε πείσμα των καιρών να φτιάχνει σοκολατένια χαρμάνια, όπως οι λαχταριστές τρούφες κακάο, τα δαμάσκηνα με σοκολάτα και οι καρδιές με μπισκότο.

Δείτε τα υπόλοιπα στο In2life.gr





Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ