Κακοκαιρία ενόψει, Μαρουσάκης, Αρναούτογλου, Τσατραφύλλιας, Καλλιάνος προειδοποιούν: Ανεμοστρόβιλοι, υδροστρόβιλοι, χαλάζι, και χιονοπτώσεις - Δείτε χάρτες

Αλλαγή σκηνικού του καιρού, αναλυτικά οι περιοχές που θα επηρεαστούν, όλες οι προβλέψεις


Για επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών κάνουν λόγο όλοι οι μετεωρολόγοι για τις επόμενες μέρες. Βροχές, χαλάζι, ανεμοστρόβιλοι και υδροστρόβιλοι, «πολικός αεροχείμαρρος» και πτώση θερμοκρασίας έως και χιονοπτώσεις στα ορεινά, προβλέπουν.

Από αύριο Παρασκευή αλλάζει το σκηνικό του καιρού.

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης μιλά για έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία αναμένονται στη χώρα μας μέσα στην Παρασκευή, λόγω βαρομετρικού χαμηλού που θα έρθει από την Ιταλία.

Στην ανάρτησή του, ο μετεωρολόγος, αναφέρει πως το κύμα κακοκαιρίας θα φέρει φαινόμενα που θα συνοδεύονται από χαλάζι, κεραυνούς, ανεμοστρόβιλους και θυελλώδεις ανέμους.


Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

"Βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί κοντά στον κόλπο της Γένοβα και καθώς αυτό θα κινηθεί ανατολικά θα επηρεάσει αύριο Πέμπτη την Ιταλία ενώ μέσα στην Παρασκευή θα σαρώσει τη χώρα μας και από τα δυτικά προς τα ανατολικά δίνοντας τοπικά έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Στο γραφικό που ακολουθεί σημειώνουμε με το πορτοκαλί βέλος την πορεία που αναμένεται να ακολουθήσει αυτό το σύστημα χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων το οποίο στους χάρτες μας συμβολίζεται με το γράμμα "Χ”.

Το χρονικό διάστημα που εκτιμούμε ότι θα απασχολήσει τη χώρα μας τοποθετείται από το μεσημέρι περίπου της Παρασκευής και μέχρι περίπου αργά το απόγευμα του Σαββάτου.


Τα προγνωστικά στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουμε στη διάθεσή μας δίνουν τοπικά μεγάλο όγκο νερού σε μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρικά επεισόδια.

Ταυτόχρονα η αστάθεια που θα συνοδεύει αυτό το κύμα κακοκαιρίας είναι ικανή να δημιουργήσει τον ακραίο καιρό, που σημαίνει ότι είναι δυνατόν τα φαινόμενα να συνοδεύονται από χαλάζι, έντονους κεραυνούς, ανεμοστρόβιλους – υδροστρόβιλους, θυελλώδεις ανέμους.

Περιοχές υψηλής επικινδυνότητας

Οι περιοχές που εμφανίζουν υψηλές πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπες έστω και σε τοπικό επίπεδο με έντονα – επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα είναι τα δυτικά – κεντρικά – βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα, όπως επίσης και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σε αυτά τα τμήματα που μόλις επισημάναμε βάζουμε έναν παράγοντα κινδύνου ακόμη πιο αυξημένο σε θαλάσσιες – παραθαλάσσιες εκτάσεις. Εκεί δίνουμε μια παραπάνω βαρύτητα διότι οι θάλασσές μας εμφανίζονται πιο θερμές από το κανονικό της εποχής γεγονός που μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια και θερμότητα παραπάνω το εν λόγω κύμα κακοκαιρίας.

Στο γράφημα σημειώνουμε με τον πορτοκαλί κύκλο τις περιοχές που εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπες με επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα – πλημμυρικά επεισόδια όπως αναλύσαμε παραπάνω.


Καλλιάνος: Έντονα φαινόμενα, χιονοπτώσεις στα ορεινά

Ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων την Πέμπτη τόνισε πως αναμένονται τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια ενώ την Παρασκευή (μεσημέρι) έως Σάββατο (μεσημέρι) θα υπάρξει κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες.

Κατά περιόδους θα υπάρξουν έντονα φαινόμενα, ειδικά στο βόρειο και το ανατολικό Αιγαίο.

Οι περιοχές που θα πρέπει να προσέξουν περισσότερο τα φαινόμενα είναι οι εξής: Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Κω.

Τέλος, θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας, με τη μέγιστη να φτάνει στους 21°C – 23°C.

Ο Γιάννης Καλλιάνος έκανε λόγο ακόμη και για χιονοπτώσεις στα ορεινά από την Παρασκευή.

 

Αρναούτογλου: Οι βροχές της Παρασκευής ανα 6ωρο με μια ματιά!

Ο Σάκης Αρναούτογλου, σε σημερινή του ανάρτηση, παρουσιάζει αναλυτικούς χάρτες με την εξέλιξη της κακοκαιρίας την Παρασκευή ανά 6ωρο!


Τσατραφύλλιας: Πότε καταφτάνει πολικός αεροχείμαρρος

"Ο πολικός αεροχείμαρρος εκτοπίζει τη σκόνη και ρίχνει τη θερμοκρασία 10 βαθμούς! Επίσης φέρνει χιόνια στα βουνά και μπόλικες βροχές το διήμερο Παρασκευή -Σάββατο", αναφέρει χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Τσατραφύλλια, "την Παρασκευή 19/4 αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, λίγα χιόνια σε μεγάλα υψόμετρα (1400 m) και πτώση της θερμοκρασίας".

"Το Σάββατο 20/4 οι πιο πολλές βροχές ( τοπικά ισχυρές) θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάννησα. Επίσης θα πνέουν ισχυροί βοριάδες. Την Κυριακή 21/4 μια δεύτερη διαταραχή θα δημιουργήσει πιο ήπια φαινόμενα στην κεντρικη και βόρεια Ελλάδα".

Αναλυτικά, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας αναφέρει στην πρόγνωσή του:

"Καλημέρα!

Ο πολικός αεροχείμαρρος εκτοπίζει τη σκόνη και ρίχνει τη θερμοκρασία 10 βαθμούς! Επίσης φέρνει χιόνια στα βουνά και μπόλικες βροχές το διήμερο Παρασκευή -Σάββατο.

Τελευταία ημέρα με σκόνη η σημερινή με τις λασποβροχές να μας απασχολούν μέχρι το βράδυ κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα. Η Πέμπτη 18/4 είναι μια μεταβατική ημέρα.Θα εκδηλωθούν τοπικές βροχοπτώσεις στα δυτικά,τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα και θα πέσει η θερμοκρασία 4 με 5 βαθμούς.

Ωστόσο την Παρασκευή και το Σάββατο το "ατμοσφαιρικό ποτάμι " (αεροχείμαρρος)-εικόνα- που βρίσκεται ψηλά στην ατμόσφαιρα θα κατηφορίσει σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη και θα μεταβάλλει τον καιρό στη χώρας με βροχές, καταιγίδες, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας ακόμη και χιόνια!

Συγκεκριμένα:

Την Παρασκευή 19/4 αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, λίγα χιόνια σε μεγάλα υψόμετρα (1400 m) και πτώση της θερμοκρασίας.

Το Σάββατο 20/4 οι πιο πολλές βροχές ( τοπικά ισχυρές) θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία,τις Σποράδες,τη Μακεδονία,τη Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάννησα.Επίσης θα πνέουν ισχυροί βοριάδες.

Την Κυριακή 21/4 μια δεύτερη διαταραχή θα δημιουργήσει πιο ήπια φαινόμενα στην κεντρικη και βόρεια Ελλάδα".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ