Η Emma Guns μιλά για το διατροφικό της «ταξίδι»: «Είναι λάθος να υποστηρίζουμε το body positivity ενώ είμαστε παχύσαρκοι» - «Τα προβλήματα υγείας είναι σοβαρά!»

Η Emma Guns έχασε 30 κιλά σε πέντε μήνες!

Η Emma Guns μιλά στην Daily Mail για το ταξίδι της με τις δίαιτες και την απώλεια βάρους.

Όσα είπε για διατροφικές συνήθειες, βιώματα και η αποψή της για το body positivity:

«Η σάρωση του μενού σε ένα εστιατόριο, η περιήγηση στις επιλογές στην καφετέρια το μεσημέρι ή τα εβδομαδιαία ψώνια στο σούπερ μάρκετ μπορεί να είναι απλές, καθημερινές εργασίες για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά για 30 χρόνια τις έβρισκα μπερδεμένες και δύσκολες.

Γιατί;

Ήθελα δύο πράγματα που ήταν σε άμεση σύγκρουση μεταξύ τους.

Να τρώω όλα τα τρόφιμα που ήξερα ότι δεν έπρεπε και να μην είμαι παχιά.

Ως παιδί της δεκαετίας του 1980, έζησα στο επίκεντρο των διατροφικών αλλαγών. Με την ενθάρρυνση του γιατρού μου, παρακολούθησα την πρώτη μου συνάντηση Weight Watchers στην ηλικία των 11 ετών.

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της παιδικής μου ηλικίας, άρχισα να τρώω κρυφά. Θα έβγαζα κρυφά ένα πακέτο πατατάκια στη μέση της νύχτας. 

Η κραιπάλη ξεκινούσε από την παρόρμηση να φάω εκείνα τα τρόφιμα που κάθε γιατρός και δίαιτα μου έλεγε να μην το κάνω. Ήξερα τι έπρεπε να τρώω, και αυτό έτρωγα δημόσια, και ήξερα επίσης τι δεν έπρεπε και αυτό θα γλεντούσα ιδιωτικά.

Αν κάποιος με ρωτούσε πόσο έτρωγα, θα έλεγα ψέματα. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσα να το παραδεχτώ στον εαυτό μου, πόσο μάλλον σε κανέναν άλλο.

Από την ηλικία των 20 ετών, θα έχανα 40-50 κιλά κάθε λίγα χρόνια σε ένα καθεστώς άσκησης όλα ή τίποτα και περιοριστική διατροφή.

Αργότερα, θα τα έπαιρνα όλα ξανά πίσω!

Αλλά αν και το βάρος μου ήταν απογοητευτικό, υπήρχε κάποια παρηγοριά γνωρίζοντας ότι ήξερα ακριβώς τι να κάνω για να ρίξω τα κιλά. 

Αυτό συνέβαινε μέχρι που ήρθε το κίνημα του body positivity και ανέτρεψε όλα όσα ένιωθα για τον εαυτό μου. Και όχι με την καλή έννοια.

Όταν μεγάλωνα, αν ήσουν υπέρβαρος και δεν εξέφραζες προς τα έξω τη δυσαρέσκειά σου για το βάρος σου τότε κάτι δεν πήγαινε καλά με σένα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχω περάσει τόσο μεγάλο μέρος της ζωής μου λέγοντας στους ανθρώπους για τη διατροφή που ακολουθούσα.

Συνήθιζα να καταγράφω τα τρεξίματά μου καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για παράδειγμα. Μοιράστηκα selfies από τον ημιμαραθώνιο που έτρεξα και δημοσίευσα φωτογραφίες από το πάτωμα του γυμναστηρίου – όλα αυτά για να καταλάβουν οι άλλοι ότι προσπαθούσα να μην είμαι χοντρή. Έτσι είχα μια γραμμή άμυνας αν κάποιος με αποκαλούσε τεμπέλη ή, χειρότερα, άπληστο.

Αλλά με την έλευση του body positivity και της αποδοχής του σώματος, ξαφνικά έγινε πραγματικότητα το αντίθετο. Εάν ήσασταν υπέρβαροι και δεν αποδεχόσασταν το σώμα σας, το μέγεθος και τη διάστασή του, τότε κάτι δεν πήγαινε καλά με εσάς.

Για λίγο, προσπάθησα να αγκαλιάσω τις αρχές του body positivity. Το κίνημα σχηματίστηκε από μια ομάδα χοντρών, queer μαύρων γυναικών στη δεκαετία του 1960 για να τερματίσει το fat-shaming, αλλά ο τύπος που γνώριζα ήταν αυτός που έγινε mainstream και πολλαπλασιάστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη δεκαετία του 2010, διακηρύσσοντας ότι «όλα τα σώματα είναι όμορφα».

Για λίγο, προσπάθησα να αγκαλιάσω την ιδέα ότι «όλα τα σώματα είναι όμορφα».

Εδώ ήταν στο Instagram και στο Facebook, όλες αυτές οι παχύσαρκες γυναίκες που έμοιαζαν ακριβώς με μένα, λέγοντάς μου ότι το πρόβλημα που έπρεπε να λυθεί δεν ήταν το μέγεθός μας, αλλά ο τρόπος που ο κόσμος απευθύνεται σε μας.

Δεν πίστευα σε αυτό όμως!

Γιατί λογικά ήξερα ότι αυτές οι γυναίκες θα έχαναν την αναπνοή τους όταν θα ανέβαιναν μερικές σκάλες. Διέτρεχαν πολύ μεγάλο κίνδυνο υγείας και ας μην το πίστευαν.

Το μήνυμά τους ήταν ότι δεν χρειαζόταν να κάνω δίαιτα ή να χάσω βάρος. Ήταν η χοντροφοβική κοινωνία που έπρεπε να αλλάξει. Αντ 'αυτού, θα πρέπει να μάθω να αγαπώ το σώμα μου και να αγνοώ την εμφάνιση που πήρα καθώς έπαιρνα χώρο στον κόσμο.

Ωστόσο, για μένα, η αποδοχή του εαυτού μου και του σώματός μου όταν έγειρα τη ζυγαριά σε πάνω από 200 κιλά, θα ήταν να αγνοήσω και να ενεργοποιήσω μια μορφή αυτο-σαμποτάζ.

Μετά από 30 χρόνια δίαιτας, στην ηλικία των 41 ετών, κατάλαβα ότι είχα μια διατροφική διαταραχή.

Ήταν 2019 και μόλις είχα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μείωσης στήθους με την ελπίδα ότι θα «διορθώσει» τα προβλήματα εικόνας του σώματός μου.

Όταν αφέθηκα στην τύχη μου – με άλλα λόγια, δεν ακολουθούσα τους κανόνες μιας δίαιτας – έτρωγα περισσότερο φαγητό από ό, τι χρειαζόμουν και αυτό το υπερβολικό φαγητό εμφανίστηκε ως αύξηση βάρους.

Μετά την εγχείρησή μου, διάβασα το βιβλίο Brain over Binge της Kathryn Hansen, το οποίο μου είχε συστήσει ένας φίλος μήνες πριν. Ήταν σε ανάρρωση από μια διατροφική διαταραχή και είχε προτείνει ευγενικά ότι το βιβλίο θα μπορούσε να είναι χρήσιμο. Εγώ, φυσικά, προσβλήθηκα από την ιδέα ότι ένα βιβλίο με «κραιπάλη» στον τίτλο θα μπορούσε να βοηθήσει. Αυτό ήταν το πόσο βαθιά αρνήθηκα αυτό που έκανα.

Κατά ειρωνικό τρόπο, έφαγα το βιβλίο. Το διάβασα ολόκληρο!

Μέχρι το τέλος δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι είχα μια εξαιρετικά κακή και περίπλοκη σχέση με το φαγητό.

Λίγους μήνες αργότερα στο podcast μου, μίλησα με τη Δρ Joanna Silver, επικεφαλής ψυχολογική θεραπεύτρια στο Orri, ένα κέντρο θεραπείας διατροφικών διαταραχών στο Λονδίνο, και κάτι που είπε ξεκαθάρισε τα πράγματα ακόμη περισσότερο για μένα. Καθώς συζητούσαμε για διαφορετικά είδη διαταραγμένης διατροφής, ανέφερε μια παραλλαγή που ονομάζεται «διαταραχή υπερφαγίας», η οποία επηρεάζει τρεις φορές τον αριθμό των ατόμων που διαγιγνώσκονται με νευρική ανορεξία και νευρική βουλιμία μαζί. Περιέγραψε την «εμμονή με το φαγητό, το μέγεθος, το σχήμα και το βάρος» – και αμέσως αναγνώρισα τον εαυτό μου.

Ήταν τεράστια ανακούφιση να καταλάβω ότι δεν το επέλεγα αυτό. Δεν έτρωγα εσκεμμένα υπερβολικά, χωρίς να ενοχλούμαι από τις συνέπειες.

Η αλήθεια ήταν ότι το σκεφτόμουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Όπως συμβαίνει με όλες τις διατροφικές διαταραχές, ο σωματικός αντίκτυπος είναι μόνο ένα μέρος του ζητήματος και, για μένα, ήταν η συνεχής ψυχική φλυαρία που περιόριζε τη ζωή. «Ανέβαλα» τα πάντα, από το να κάνω κινήσεις καριέρας, να ξεκινήσω σχέσεις, ακόμη και να πάω διακοπές. 

Δεν χρειαζόμουν άλλη επώνυμη δίαιτα ή πρόγραμμα άσκησης. Χρειαζόμουν μια στρατηγική που θα με βοηθούσε να συμπεριφέρομαι ορθολογικά γύρω από το φαγητό.

Η εγκατάσταση αυτής της νέας ορθολογικής συμπεριφοράς σήμαινε να κάνω κάτι αρκετά αμφιλεγόμενο στο τρέχον πολιτιστικό κλίμα και σίγουρα ανάθεμα για τη θετική κίνηση του σώματος: μέτρησα θερμίδες.

Σε αντίθεση με τις μετρήσεις που σας δίνουν ορισμένες δίαιτες, τις οποίες πρέπει να πληρώσετε για να χρησιμοποιήσετε, οι θερμίδες είναι ελεύθερα διαθέσιμες και τυπωμένες σχεδόν σε κάθε προϊόν διατροφής. 

Αυτή τη φορά, όμως, βρήκα την καταμέτρηση θερμίδων πολύ πιο εύκολη, επειδή τελικά αποδέχτηκα τη λογική και την επιστήμη πίσω από αυτό. Ναι, εμπιστεύτηκα την επιστήμη του. 

Μετρώντας τις θερμίδες στο πρωινό μου, ήξερα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να πεινάσω φυσιολογικά περίπου μία ώρα αργότερα, όταν ο εγκέφαλός μου με παρότρυνε να «συνεχίσω, να φάω ένα σνακ». Αυτό σήμαινε ότι έβαζα χρόνο μεταξύ του ενός γεύματος και του επόμενου και δεν βόσκω συνεχώς όπως πριν.

Είχα τελειώσει με τις περιοριστικές δίαιτες και την απαγόρευση των ομάδων τροφίμων, ήθελα να απολαύσω τα πάντα και η καταμέτρηση θερμίδων μου επέτρεψε να προσαρμόσω τα τρόφιμα που η κουλτούρα της διατροφής μου είχε διδάξει προηγουμένως ότι ήταν «κακά». 

Με την πάροδο του χρόνου έχασα βάρος - 30 κιλά σε πέντε μήνες - και παρόλο που δεν ήταν εύκολο στην αρχή, σταδιακά αυτές οι νέες συνήθειες άρχισαν να κολλάνε. Αλλά το ίδιο έκανε και κάτι άλλο. Η ψυχική ενασχόληση, οι συνεχείς σκέψεις για το τι θα φάω στη συνέχεια, ησύχασαν.

Επίσης, κατέβασα το πρόγραμμα άσκησής μου. Αντί να τρέχω 5 χιλιόμετρα κάθε μέρα, που προηγουμένως πίστευα ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να είμαι σε φόρμα και να χάσω βάρος, έκανα τρεις προπονήσεις δύναμης την εβδομάδα, πιστεύοντας ότι η άρση βαρών σε συνδυασμό με έλλειμμα θερμίδων θα μου έδινε τα αποτελέσματα που ήθελα.

Το 2023, αφού διατήρησα μια απώλεια βάρους 30 κιλών για σχεδόν τρία χρόνια, αποφάσισα να ξεκινήσω άλλη μία φορά δυναμικά διατροφή.

Είμαι τώρα 10 κιλά πλην.

Μερικές φορές, οι άνθρωποι θα πουν, «μπράβο, προφανώς έχετε δουλέψει πολύ σκληρά», κάτι που εκτιμώ επειδή έχει να κάνει με την αναίρεση πολλών ψυχικών και συναισθηματικών διαταραχών για την επίτευξη ενός σωματικού αποτελέσματος.

Υπήρξαν, ωστόσο, κάποια σχόλια από ανθρώπους που έχουν αγκαλιάσει τις αρχές του body positivity και που έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τις αλλαγές που έχω κάνει και τον τρόπο που τις έχω κάνει. Ένα σχόλιο που πραγματικά με ενόχλησε ήταν ότι είχα πολύ δρόμο να διανύσω στο «ταξίδι της αγάπης για τον εαυτό μου» επειδή δεν ήμουν σε θέση να αγαπήσω τον εαυτό μου σε ένα μεγαλύτερο σώμα.

Είναι μια έννοια που απορρίπτω. Νομίζω ότι η μεγαλύτερη πράξη «αγάπης για τον εαυτό μου», αν αυτό είναι που θέλετε να το ονομάσετε, είναι να αντιμετωπίσω τις συμπεριφορές μου, να είμαι ρεαλιστής σχετικά με τον αρνητικό μακροπρόθεσμο αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει αυτό το μεγαλύτερο σώμα στην υγεία μου και να δεσμευτώ να κάνω αλλαγή.

Δεν είναι χρήσιμο να πείτε στους ανθρώπους που αγωνίζονται με το βάρος τους ότι πρέπει να τρώνε λιγότερο και να κινούνται περισσότερο. Αλλά είναι επίσης εξαιρετικά άχρηστο να πούμε στους ανθρώπους που είναι υπέρβαροι ότι είναι εντάξει να είναι έτσι όταν υπάρχουν αποδεδειγμένες επιπτώσεις στην υγεία και, όπως στην περίπτωσή μου, το επιπλέον βάρος μπορεί να είναι συμπτωματικό μιας διατροφικής διαταραχής.

Υπάρχει μία απόσταση ανάμεσα σε αυτό που μας λέει η κουλτούρα της διατροφής και σε αυτό που μας λένε κινήματα όπως το body positivity».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ