Made in Greece η Caius: Ο Γ. Μενδρινός, ο Μ. Γλυτσός και ο Γ. Μίχας δημιουργούν με τεχνητή νοημοσύνη! Τα μυαλά για την Ιατρική, την Αρχαιομετρία και την Ακουστική!

"Το caius paths πρώτα από όλα ανίχνευσε τα δύσβατα και σχεδόν εξαφανισμένα πολλές φορές μονοπάτια της Ηπείρου".

Η Caius είναι «μια παρέα φίλων, ερευνητών και φοιτητών τότε», όπως μας λένε, που βοηθούν στην εξερεύνηση των δασών και την ανάδειξη των απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας. Με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης συμβάλλουν στο έργο πολλών επιστημών όπως η Ιατρική, η Αρχαιομετρία και η Ακουστική, καταφέρνοντας να κατακτήσουν βραβεία τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο!

Η ομάδα της Caius προσκεκλημένοι ως μέντορες στην Κύπρο που κατέκτησε την 1η θέση στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό διαστήματος
Η ομάδα της Caius προσκεκλημένοι ως μέντορες στην Κύπρο που κατέκτησε την 1η θέση στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό διαστήματος

 

Μας μιλούν ακόμη για τις συνεργασίες τους, τα μελλοντικά τους πλάνα αλλά και για την Ήπειρο, της οποίας τα δύσβατα και σχεδόν εξαφανισμένα πολλές φορές μονοπάτια της πρώτοι ανίχνευσαν, μέσω του caius paths

Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία της «Caius»; Πότε και πώς ξεκίνησε η ιστορία της; Ποια η ιδέα, η στόχευση και τα στάδια ανάπτυξής της;

Στην Caius ξεκινήσαμε ως μια παρέα φίλων, ερευνητών και φοιτητών τότε, που μέσω της τεχνητής νοημοσύνης βοηθούσαμε διάφορα ερευνητικά έργα να εξελιχθούν οικονομικά και ταχύρρυθμα σε τομείς όπως η Ιατρική, η Αρχαιομετρία και η Ακουστική. Ταυτόχρονα, όλοι μας προερχόμαστε από ακριτικές περιοχές της Ελλάδας και αγαπούσαμε την πεζοπορία και τη φύση όποτε θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα προϊόν που να μας βοηθά στην εξερεύνηση των δασών και την ανάδειξη των απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας. Στο σήμερα, δύο χρόνια μετά αυτή η ιδέα μας έχει οδηγήσει στη δημιουργία του "caius paths", ενός ΑΙ προϊόντος που ανιχνεύει αυτόματα δασικούς δρόμους και μονοπάτια μέσω δορυφορικών δεδομένων με αποτέλεσμα να έχουμε βραβευτεί τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά.

Οι συνιδρυτές με καταγωγή απο το Μέτσοβο: Μενδρινός Γιώργος - CEO, Ευσταθόπουλος Στάθης - Πρόεδρος CAIUS E.E.
Οι συνιδρυτές με καταγωγή απο το Μέτσοβο: Μενδρινός Γιώργος - CEO, Ευσταθόπουλος Στάθης - Πρόεδρος CAIUS E.E.

 

Πώς ανιχνεύει  η «Caius» δασικά μονοπάτια; Τι νέο έρχεται να φέρει στον κόσμο της τεχνολογίας;

Μέσω του προϊόντος μας caius paths κατορθώνουμε να εκπαιδεύσουμε το ΑΙ μοντέλο μας να "κοιτάει" πάνω στους δορυφορικούς χάρτες και να αναγνωρίζει τα μοτίβα που αποτελούν μονοπάτια, ώστε στη συνέχεια να τα σχεδιάζει μόνο του. Πρόκειται άρα για την πρώτη απόπειρα παγκοσμίως να μετατραπεί ένα τέτοιο ερευνητικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης σε ρεαλιστικό προϊόν (αντίστοιχα προϊόντα υπάρχουν, αλλά για ασφαλτοστρωμένους δρόμους και χωματόδρομους που είναι πολύ πιο εύκολοι στην ανίχνευση). Η καινοτομία μας λοιπόν έρχεται στο ότι φέρνουμε την τεχνολογία αιχμής στην υπηρεσία των μη αστικών περιοχών που θεωρούμε την έχουν περισσότερο ανάγκη και μπορούν άμεσα να κερδίσουν πολλά από αυτή.

Η ομάδα της Caius σε έρευνα επί του πεδίου στο Μέτσοβο
Η ομάδα της Caius σε έρευνα επί του πεδίου στο Μέτσοβο

 

Το λογισμικό σας χρησιμοποιείται μόνο στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό;

Το caius paths μέσω της υποστήριξης της ESA (της αντίστοιχης ευρωπαϊκής NASA) έχει κατορθώσει να είναι διαθέσιμο άμεσα σε όλη την Ευρώπη και τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου. Ως επίσημα μέλη του World Trails Network γίνεται προσπάθεια και για ακόμη μεγαλύτερη επέκταση μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς οι χρήσεις του προϊόντος τόσο για την σωστή τουριστική ανάπτυξη δασικών περιοχών όσο και για την προστασία τους από καταστροφές και αυθαιρεσίες αφορούν δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σε όλες τις ηπείρους!

Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα που συναντήσατε στις προσπάθειές σας μέχρι τώρα και ποιες οι μεγαλύτερες επιτυχίες;

Μια ιδιαίτερη πρόκληση για εμάς ήταν να κατορθώσουμε να μετατρέψουμε ένα ερευνητικό έργο σε εμπορικό προϊόν. Αυτό είναι και ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε γενικά ως Ελλάδα, έχοντας εξαιρετικές ερευνητικές καινοτομίες που δεν ανταποκρίνονται όμως πολλές φορές στις ανάγκες της αγοράς, αφήνοντας πολλά σημαντικά έργα υποχρηματοδοτούμενα. Παρόλα αυτά θεωρούμε πως είμαστε από τους τυχερούς καθώς είχαμε από την αρχή ανθρώπους δίπλα μας που πίστεψαν στην ιδέα μας και έτσι σημειώσαμε εξαιρετικά γρήγορα κερδοφορία με μεγάλους πελάτες όπως η περιφέρεια Ηπείρου όσο και ισχυρούς συνεργάτες όπως η ESA, η EUSPA, το ΕΚΠΑ και το ΕΑΠ. Από εκεί και πέρα η περσινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα τιμητική καθώς πέρα από τις διεθνείς δικές μας διακρίσεις κατορθώσαμε να οδηγήσουμε, ως μέντορες πλέον, μια νέα ομάδα στην κορυφή της Ευρώπης, κερδίζοντας την 1η θέση στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό διαστήματος, καθώς και να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός νέου διακρατικού μεταπτυχιακού για την ψηφιακή κοινωνική καινοτομία!

 

Εμείς δημιουργήσαμε το site ''Made in Greece.news''. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Το caius paths πρώτα από όλα ανίχνευσε τα δύσβατα και σχεδόν εξαφανισμένα πολλές φορές μονοπάτια της Ηπείρου. Συγκεκριμένα εργαστήκαμε σκληρά για να κατορθώσουμε να χαρτογραφήσουμε το χαμένο δίκτυο καλντεριμιών γύρω από το Μέτσοβο όπου πέρα από τόπος καταγωγής μας είναι και η έδρα της εταιρίας μας. Έτσι μετατρέψαμε τα "μειονεκτήματα" της ελληνικής περιφέρειας (την ελλιπή ακόμη ψηφιοποίηση, προστασία και αξιοποίηση των ελληνικών δασών) σε πλεονεκτήματά μας, καθώς εφόσον κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε ένα προϊόν που να δουλεύει στο πιο ανεξερεύνητο περιβάλλον της Ευρώπης πλέον μας είναι εύκολο να επεκταθούμε σε άλλες λιγότερο απαιτητικές περιοχές. Παράλληλα οι πεζοπόροι και εξερευνητές της Ελλάδας θεωρούνται από τους καλύτερους σε διεθνές επίπεδο και με τη συμβολή τους κατορθώσαμε να διαθέτουμε μια αξιοζήλευτη βάση δεδομένων για το προϊόν μας που το καθιστά εξαιρετικά αναλυτικό στις χαρτογραφήσεις του. Χωρίς λοιπόν την Ήπειρο και γενικά την ελληνική περιφέρεια, τα δάση και τους πεζοπόρους της δεν θα μιλήσουμε για ένα τόσο εξειδικευμένο προϊόν με διεθνείς προδιαγραφές.

 

Διαλέξεις με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη και την ψηφιακή κοινωνική καινοτομία (digital social innovation)
Διαλέξεις με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη και την ψηφιακή κοινωνική καινοτομία (digital social innovation)

 

Πού ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον η «Caius»; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα; 

Από την αρχή στόχος της Caius ήταν και είναι να βοηθήσει την ανάπτυξη των μη αστικών περιοχών μέσα από τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά μέσα σεβόμενη όμως την παράδοση και νοοτροπία τους. Άρα στόχος μας είναι με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και καινοτόμων μέσων να βοηθήσουμε στην αναζωογόνηση της ελληνικής περιφέρειας με άριστες συνθήκες διαβίωσης για τους κατοίκους της. Παράλληλα δεν θα μπορούσε να μας αφήνει ανεπηρέαστους η τεράστια καταστροφή των δασών στην προάσπιση των οποίων στοχεύουμε να συνδράμουμε άμεσα κυρίως μέσω της πρόληψης πυρκαγιών και αυθαιρεσιών μέσω της οργάνωσης των δασικών υπηρεσιών, αλλά και της αύξησης της προσβασιμότητας μέσω οδών διαφυγής και επέμβασης σε έκτακτες καταστάσεις. Άρα μέσα από μία σειρά προϊόντων ψηφιοποίησης στοχεύουμε στον εκσυγχρονισμό των δημοσίων και ιδιωτικών υπηρεσιών γύρω από τα δάση, στη αύξηση της παραγωγικότητας των κατοίκων των περιοχών αυτών με τεχνολογικά προϊόντα που θα τους διευκολύνουν στις αγροτικές εργασίες αλλά και με δράσεις που θα ελκύουν νέους ανθρώπους σαν εμάς πίσω στους τόπους καταγωγής τους! 

Βρείτε τους στην ιστοσελίδα τους: https://www.caius.gr/

Αλλά και στα social media

https://www.linkedin.com/company/caiusgr/

https://www.facebook.com/caiusgr

https://www.instagram.com/caiusgr/

https://twitter.com/caiusgr/

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ