Γιάσερ Αραφάτ: 55 χρόνια από την ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία της Οργάνωσης Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης – Οι συνεντεύξεις του στην Ειρήνη Νικολοπούλου (φωτό & βίντεο)

Η ιστορική προσωπικότητα της Παλαιστίνης

Πέρασαν 55 χρόνια από την μέρα που το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο ζήτησε από τον Γιάσερ Αραφάτ να αναλάβει ως Προέδρος της Οργάνωσης της Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης.

Ο Μουχάμαντ Αμπντέλ – Ραούφ Αραφάτ αλ Κούντουα αλ Χουσεϊνί, γνωστός και ως Γιάσερ Αραφάτ, γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1929 στο Κάιρο, ή κατά τη δική του δήλωση, στην Ιερουσαλήμ.

Στις 11 Νοεμβρίου 2004, ο Γιάσερ Αραφάτ πέθανε σε ηλικία 75 ετών, στο στρατιωτικό νοσοκομείο "Περσί" του Παρισιού.

instagram/yasser.arafat.1929

Οι Γάλλοι γιατροί ανακοίνωσαν ως αιτία θανάτου μια εγκεφαλική αιμορραγία που προκλήθηκε από εντερική φλεγμονή.

Η ακριβής αιτία της εντερικής φλεγμονής παρέμεινε αμυδρή, και η ανακοίνωση αυτή πυροδότησε διάφορες συζητήσεις και ερωτήματα γύρω από την υγεία και τον θάνατο του ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής.

Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Μετά τον θάνατο της μητέρας του το 1933, εγκαταστάθηκε στην Ιερουσαλήμ μαζί με τον αδερφό του.

instagram/yasser.arafat.1929

Το 1944 έγινε μέλος της Ένωσης Παλαιστίνιων φοιτητών.

Το 1948, σε ηλικία 19 ετών, συμμετείχε στις μάχες που οδήγησαν στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και στη δημιουργία του πρώτου κύματος παλαιστινιακής προσφυγιάς.

Διαβάστε ακόμα: 30 & 20 χρόνια μετά, οι 2 συνεντεύξεις μου με τον Γιάσερ Αραφάτ & τον Σιμόν Περές - Προφητικά λόγια από τους δύο ηγέτες - Ο πόλεμος επέστρεψε, τίποτα δεν άλλαξε (βίντεο)

Το 1958 ιδρύθηκε η οργάνωση "Φατάχ" υπό τη διοίκησή του.

Το 1964 ιδρύθηκε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ - PLO), στην οποία εντάχθηκαν σταδιακά όλες οι πολιτικές παλαιστινιακές οργανώσεις.

instagram/yasser.arafat.1929

Ο Αραφάτ εκλέγεται Πρόεδρος της ΟΑΠ το 1969, θέση που διατηρεί μέχρι τον θάνατό του.

Δείτε την συνέντευξη με την Ειρήνη Νικολοπούλου:

Η περίοδος μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και η απώλεια της Γάζας, της Δυτικής Οχθης και της ανατολικής Ιερουσαλήμ ενίσχυσε τη ριζοσπαστικοποίηση της ΟΑΠ.

Τον Ιούνιο του 1982, οι Ισραηλινοί, με στόχο να εξουδετερώσουν την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), η οποία είχε εγκατασταθεί στο Λίβανο, ξεκίνησαν μια εκτεταμένη εισβολή που εξελίχθηκε σε πόλεμο.

Δείτε την συνέντευξη που έδωσε στην Ειρήνη Νικολοπούλου:

Το Νοέμβριο του 1988, το Εθνικό Παλαιστινιακό Συμβούλιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του Παλαιστινιακού κράτους στο Αλγέρι.

Στις 12 Δεκεμβρίου 1988, ο Αραφάτ αναγνώρισε το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και αποκήρυξε την τρομοκρατία.

Στις 2 Απριλίου 1989, διορίστηκε Πρόεδρος του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου στην Τύνιδα.

Στις 8 Αυγούστου 1989, εξελέγη Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής της οργάνωσης "Φατάχ" με ομόφωνη ψήφο κατά τη διάρκεια του 5ου Συνεδρίου της οργάνωσης.

Διαβάστε ακόμα: Όταν συνάντησα τον Αραφάτ εξόριστο στην Τύνιδα: Έκλαψε μπροστά μου σαν μικρό παιδί για τη μοίρα των Παλαιστίνιων - Δείτε τις δύο συνεντεύξεις μου μαζί του

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ