Climate Central: Με βάρκες στην πλατεία Αριστοτέλους & στον Άγιο Νικόλαο στον Πειραιά αν ο πλανήτης θερμανθεί κατά 3 βαθμούς κελσίου

Τι θα συμβεί σε παραθαλάσσιες πόλεις εάν αυξηθεί η θερμοκρασία της Γης

Πώς θα ήταν η πλατεία Αριστοτέλους και ο Άγιος Νικόλαος στον Πειραιά εάν συνεχιστεί η άνοδος της θερμοκρασίας και ο πλανήτης θερμανθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου; Καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν συγκεντρωθεί στο Ντουμπάι για την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ με θέμα το κλίμα, μια νέα ανάλυση δείχνει πως οι πόλεις που έχουν φιλοξενήσει προηγούμενες συνόδους κορυφής θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν -ή και να βυθιστούν τελείως- από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η κλιματική κρίση έχει ήδη οδηγήσει σε σοβαρές ξηρασίες, θανατηφόρες πλημμύρες και ταχεία τήξη των παγετώνων και των πάγων σε όλο τον κόσμο. Και οι επιστήμονες λένε ότι η σταθερή άνοδος της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας θα συνεχιστεί για πολλές δεκαετίες καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.

Η ανάλυση από το Climate Central, μια μη κερδοσκοπική ομάδα έρευνας για το κλίμα, απεικονίζει τον κίνδυνο εάν οι χώρες αποτύχουν να σταματήσουν την κατακόρυφη τάση θέρμανσης του πλανήτη. Μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ έδειξε ότι ο κόσμος βρίσκεται σήμερα σε τροχιά θέρμανσης έως και 2,9 βαθμούς Κελσίου. Χρησιμοποιώντας προβλέψεις για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους και τα μοντέλα του Climate Central, τα ευρήματα παρουσιάζουν συγκλονιστικά οπτικά στοιχεία που απεικονίζουν την έντονη αντίθεση μεταξύ του κόσμου όπως τον ξέρουμε και του μέλλοντός μας αν ο πλανήτης θερμανθεί στους 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

«Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην COP28 θα διαμορφώσουν το μακροπρόθεσμο μέλλον των πόλεως στις ακτές της Γης, συμπεριλαμβανομένου του Ντουμπάι» δήλωσε ο Μπέντζαμιν Στράους, επικεφαλής επιστήμονας και διευθύνων σύμβουλος της Climate Central. Οι κλιματικοί επιστήμονες ανέφεραν ότι κόσμος είναι περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τα προβιομηχανικά επίπεδα και πιθανότατα θα ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό θέρμανσης τα επόμενα χρόνια – ένα κρίσιμο όριο πέρα από το οποίο οι επιστήμονες λένε ότι οι άνθρωποι και τα οικοσυστήματα θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν.

Διαβάστε ακόμη:Έρευνα της NASA: Αν η θερμοκρασία αυξηθεί 4 βαθμούς, το 80% των παγκόσμιων παγετώνων θα εξαφανιστεί -η στάθμη της θάλασσας πάνω κατά 15 εκ.

Το 2015, στην COP21 στο Παρίσι, περισσότερες από 190 χώρες ενέκριναν τη Συμφωνία των Παρισίων για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα πολύ κάτω των 2 βαθμών Κελσίου, αλλά κατά προτίμηση στους 1,5 βαθμούς.

Η τρέχουσα πορεία του πλανήτη έως και 2,9 βαθμούς θα μπορούσε να είναι αβίωτη για τις παράκτιες κοινότητες, τις χώρες με χαμηλό υψόμετρο και τα μικρά νησιωτικά κράτη σε όλο τον κόσμο. «Η επιβίωση αυτών των τόπων και της κληρονομιάς τους θα εξαρτηθεί από το αν οι κυβερνήσεις και οι ηγέτες της βιομηχανίας μπορούν να συμφωνήσουν να μειώσουν τη ρύπανση από τον άνθρακα αρκετά γρήγορα ώστε να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου» δήλωσε ο Στράους.

Ακόμη και η Ανταρκτική, η πιο απομονωμένη ήπειρος του πλανήτη, βλέπει πρωτοφανή φαινόμενα τήξης. Το λιώσιμο ορισμένων μεγάλων παγετώνων είναι πλέον δυνητικά αναπόφευκτο και θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα parallaximag.gr, περίπου 385 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα σε περιοχές που τελικά θα πλημμυρίσουν από ωκεάνιο νερό κατά την παλίρροια, ακόμη και αν η ρύπανση που θερμαίνει τον πλανήτη μειωθεί δραστικά, σύμφωνα με το Climate Central. Αν περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα εξακολουθήσει να επηρεάζει τις εκτάσεις που κατοικούνται σήμερα από 510 εκατομμύρια ανθρώπους.

Αλλά αν ο πλανήτης ξεπεράσει τους 3 βαθμούς, η γραμμή της παλίρροιας θα μπορούσε να εισχωρήσει πάνω από τη γη όπου ζουν περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Αλλά, ενώ αυτά τα σενάρια θα μπορούσαν να απέχουν αιώνες, οι επιστήμονες λένε ότι, με κάθε κλάσμα του βαθμού αύξησης της θερμοκρασίας, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνονται.

Δείτε ακόμη:Απίστευτες εικόνες από το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία: Οι επιστήμονες τρομοκρατήθηκαν από τις αεροφωτογραφίες

Τρομάζουν οι εικόνες από το μέλλον της Πλατείας Αριστοτέλους και της περιοχής του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά Μεταξύ των απεικονίσεων που έχει κάνει η Climate Central είναι και η Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η περιοχή του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά.

H περιοχή του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά / Φωτογραφίες: Climate Central

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ