Γιατί το Spiegel χαρακτήρισε την Αθήνα «χειρότερη πόλη να ζεις» - Απογοητευμένοι οι Έλληνες σύμφωνα με τη Eurostat

Τι δείχνουν τα στοιχεία 

Το Spiegel Online εστιάζει σε έρευνα της Κομισιόν για τις ευρωπαϊκές πόλεις με την καλύτερη, αλλά και τη χειρότερη ποιότητα ζωής στην Ευρώπη.

Στην πρώτη θέση είναι η Ζυρίχη, όπου το «ποσοστό ικανοποίησης» φτάνει το 97% και ακολουθούν η Κοπεγχάγη, αλλά και η άγνωστη φοιτητούπολη του Γκρόνινγκεν στην Ολλανδία με 96%. Ποσοστό ικανοποίησης 95% συγκεντρώνουν η Λειψία της Γερμανίας, το Γκντανσκ της Πολωνίας, η Στοκχόλμη και η Γενεύη. Έκπληξη αποτελεί το ανατολικογερμανικό λιμάνι του Ροστόκ που εμφανίζεται στην όγδοη θέση με 94%, ενώ το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει η Μπράγκα της Πορτογαλίας, η πρώτη πόλη της νότιας Ευρώπης στην κατάταξη.

Πού βρίσκεται όμως η Αθήνα; Δυστυχώς στη δεύτερη θέση από το τέλος, καθώς μόνο το 65% των Αθηναίων δηλώνει ικανοποιημένο από τη ζωή σε αυτή την πόλη. Χειρότερο ποσοστό εμφανίζει μόνο το Παλέρμο (62%), ενώ κοντά στην Αθήνα βρίσκονται τα Τίρανα (66%) και η Νάπολη (επίσης 66%).

Όπως εξηγεί το Spiegel Online, η κατάταξη προέκυψε από «συνεντεύξεις με συνολικά 71.153 ανθρώπους σε 83 ευρωπαϊκές πόλεις, δηλαδή περίπου 840 σε κάθε πόλη. Κριτήρια αποτελούν μεταξύ άλλων οι υποδομές, το σύστημα υγείας, ο πολιτισμός, η ασφάλεια, το περιβάλλον, η παιδεία και η κατάσταση στην αγορά εργασίας».

Eurostat: Χαμηλό βαθμό στο δείκτη ικανοποίησης των πολιτών παίρνει η Ελλάδα

Λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους σε σχέση με τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ εμφανίζονται οι Έλληνες σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Ο δείκτης ικανοποίησης για το 2022, σε μία κλίμακα από το 0 έως το 10, ήταν: 6,7 για την Ελλάδα έναντι 7,1 κατά μέσο όρο στην ΕΕ με τη Βουλγαρία (5,6) και τη Γερμανία (6,5) να είναι οι μοναδικές χώρες που βρέθηκαν κάτω από τη δική μας.

Στον κορυφή της λίστας βρίσκεται η Αυστρία (7,9) και ακολουθούν η Φινλανδία, η Πολωνία και τη Ρουμανία (7,7 η καθεμία). Από κοντά ακολουθούν το Βέλγιο και οι Κάτω Χώρες (7,6 και οι δύο).

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον δείκτη ικανοποίησης από τη ζωή

Σε όλες τις χώρες, εκτός από τη Βουλγαρία, ο μέσος όρος της ικανοποίησης από τη ζωή ήταν πάνω από 6, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην ΕΕ δήλωσαν μάλλον ικανοποιημένοι παρά δυσαρεστημένοι.

Ο δείκτης ικανοποίησης είναι πολυπαραγοντικός και μπορεί να επηρεαστεί από την ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, την οικογενειακή και οικονομική κατάσταση, καθώς και από τις διαφορετικές εμπειρίες, επιλογές, προτεραιότητες και αξίες των ατόμων.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας

Μια αναλυτικότερη ματιά των δεικτών της Eurostat δείχνουν πως οι βορειοευρωπαίοι εμφανίζονται σε γενικές γραμμές πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους σε σχέση με τους κατοίκους της Μεσογείου, των χωρών της Βαλτικής και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Το εισόδημα είναι προφανώς ένας παράγοντας που καθορίζει τον δείκτη ικανοποίηση, με τους πιο εύπορους να τείνουν να είναι περισσότερο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους σε σχέση με όσους έχουν χαμηλότερα εισοδήματα.

Οι νεότεροι τείνουν να είναι πιο ικανοποιημένοι σε σχέση με τους πιο ηλικιωμένους

Επίσης, οι νεότεροι τείνουν να είναι πιο ικανοποιημένοι σε σχέση με τους πιο ηλικιωμένους. Ο δείκτης ικανοποίησης των νέων Ελλήνων, ηλικίας 16-29 ετών, ήταν 0,8 μονάδες υψηλότερος σε σχέση με αυτούς που είχαν ηλικία άνω των 65 ετών.

Τέλος, η ικανοποίηση είναι επίσης υψηλότερη κατά μέσο όρο και για όσους έχουν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, το οποίο βέβαια αντανακλάται σε κάποιο βαθμό και στο εισοδηματικό επίπεδό τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ