Εξαιρετικό! Μεγάλοι ερμηνευτές ο Γάλλος σταρ του βιολιού - μεγάλες ορχήστρες και piano days - Έλληνες σολίστ - το πλούσιο πρόγραμμα στο μέγαρο μουσικής!

Η προπώληση έχει αρχίσει!

Μεγάλοι Ερμηνευτές 

Ο κύκλος Μεγάλοι Ερμηνευτές ανοίγει στις 13/1/2024 με τον Cyprien Katsaris. Το πρόγραμμα του νέου του ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών περιλαμβάνει σπουδαία έργα τα οποία φέρουν τη σφραγίδα της απαράμιλλης ερμηνείας του (Liszt, Chopin, Schubert κ.ά.). 

Στην ίδια συναυλία, ο σπουδαίος βιρτουόζος του πιάνου επιλέγει να αναδείξει και έλληνες μουσουργούς (Νικόλαου Μάντζαρου, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, Ρένας Κυριακού, Φαίδρου Καβαλλάρη, Γιώργου Λεωτσάκου), τα έργα των οποίων δεν παραλείπει στις ζωντανές εμφανίσεις του αλλά και στις ηχογραφήσεις του, τα τελευταία χρόνια.

Ο γάλλος σταρ του βιολιού Renaud Capuçon και ο πολυβραβευμένος πιανίστας Guillaume Bellom επιλέγουν διαμάντια της μουσικής δωματίου, όπως οι σονάτες για βιολί και πιάνο τριών εμβληματικών συνθετών: του Wolfgang Amadeus Mozart, του Ludwigvan Beethoven και του Richard Strauss [(11/2/2024).

Ο Στέφανος Τσιαλής διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (12/1/2024) σε έργα του κορυφαίου ισπανού συνθέτη του 20ού αιώνα Μανουέλ ντε Φάγια: μουσική γεμάτη μπρίο, περηφάνια, ζωντάνια, αρμονικό αισθησιασμό και χορευτική ενέργεια.

Προσκεκλημένος σολίστ της συναυλίας είναι ο ανερχόμενος αστέρας Μαρκ Σαμπάχ, σόλο βιόλα της Εθνικής Ορχήστρας του Βελγίου και ικανός να αναδείξει κάθε φανερή ή αφανή αρετή της βιόλας με τον πιο ανάγλυφο τρόπο.

Μεγάλες Ορχήστρες– Μεγάλοι Ερμηνευτές

Τη νέα χρονιά, κάνει την πρώτη εμφάνισή της στο Μέγαρο (25/1/2024) η Cappella Andrea Barca, το σύνολο που ίδρυσε ο διαπρεπής πιανίστας και μαέστρος Sir András Schiff το 1999, με στόχο την ερμηνεία όλων των κοντσέρτων για πιάνο του Μότσαρτ. Στη συναυλία της ορχήστρας με έργα του μεγάλου αυστριακού δημιουργού, εκτός της περίφημης Συμφωνίας αρ. 40, από τις διασημότερες όλων των εποχών, θα ακουστούν και τα δημοφιλή Κοντσέρτα για πιάνο αρ. 23 και αρ. 27, με τον Σιφ σε διπλό ρόλο σολίστ και μαέστρου.

Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του πρώτου τριμήνου του 2024 περιλαμβάνει επίσης τη συναυλία (23/2/2024) της Φιλαρμονικής του Λονδίνου [London Philharmonic Orchestra], του ιστορικού βρετανικού συνόλου που σε λίγα χρόνια θα συμπληρώσει 100 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στο διεθνές μουσικό στερέωμα. Η ελληνικής καταγωγής αμερικανίδα μαέστρος Karina Canellakis, η οποία έχει αναδειχθεί σε μια από τις σημαντικότερες αρχιμουσικούς του καιρού μας και είναι η πρώτη γυναίκα βασική προσκεκλημένη μαέστρος (principal guest conductor) της διάσημης ορχήστρας, θα διευθύνει συμφωνικά έργα Modest Mussorgsky («Αυγή στον ποταμό Μόσχοβα» από την όπερα Χοβάνσινα) και Johannes Brahms (Τέταρτη συμφωνία). Με τη Φιλαρμονική του Λονδίνου συμπράττει ο διεθνώς καταξιωμένος γερμανός δεξιοτέχνης του βιολιού Christian Tetzlaff, που θα ερμηνεύσει το Πρώτο κοντσέρτο για βιολί του DmitriShostakovich. Η συναυλία πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς.

Επίλογος του δημοφιλούς κύκλου Μεγάλες Ορχήστρες – Μεγάλοι Ερμηνευτές, για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024, με ένα από τα πλέον προβεβλημένα ευρωπαϊκά σύνολα, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας (Orchestre Philharmonique de Radio France), που θα δώσει δύο συναυλίες στις 12 & 13/3/2024, υπό τον διάσημο μαέστρο Mikko Franck, με δύο διαφορετικά προγράμματα. Την πρώτη βραδιά (12/3/2024), σολίστ θα είναι ο κορυφαίος γάλλος πιανίστας Jean-YvesThibaudet, ο οποίος θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για πιάνο σε σολ μείζονα του MauriceRavel, ενώ τη δεύτερη (13/3/2024), η περίφημη γαλλική ορχήστρα θα πλαισιώσει τη VildeFrang, από τις πλέον αξιόλογες βιολονίστες της νέας γενιάς, στο Πρώτο κοντσέρτο για βιολί του Dmitri Shostakovich.

Piano Days

Στο φετινό διήμερο-αφιέρωμα στο πιάνο (27 & 28/1/2024), το κοινό θα απολαύσει:

  • σπάνιες ηχογραφήσεις μεγάλων σολίστ του πιάνου (Vladimir Horowitz, Arthur Rubinstein, Glenn Gould, Lang Lang, Gina Bachauer, Yuja Wang κ.ά.) να αναπαράγονται αυθεντικά από το SPIRIO | r, στην πρώτη παρουσίασή του στο Μέγαρο

  • τους ταλαντούχους νεαρούς πιανίστες Φίλιππο Κλαψινάκη και Θεόδωρο Φιλιππόπουλο στο πρώτο τους ρεσιτάλ για δύο πιάνα

  • το παιχνίδι μυστηρίου «Όλα ξεκίνησαν από ένα πιάνο με ουρά», που απευθύνεται σε παιδιά 6-10 ετών

  • τον διάσημο τζαζ πιανίστα Stefano Bollani 

  • τη μουσική παράσταση «Chaplin Pianissimo», στην οποία παρουσιάζεται η ζωή του Charlie Chaplin, σε αφήγηση του γιου του Eugene και με συνοδεία μουσικής από ταινίες του θρυλικού καλλιτέχνη σε μεταγραφή για δύο πιάνα (συμπαραγωγή: Λυκόφως – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών)

  • τους πολύ γνωστούς για την αυτοσχεδιαστική τους δεινότητα Μάνο Κιτσικόπουλο και Νικόλα Αναδολή σε ένα πρωτότυπο ρεσιτάλ

  • την πιανιστική αναμέτρηση «Piano Battles» με μονομάχους δύο πολύπλευρους έλληνες δεξιοτέχνες, τον Χρίστο Παπαγεωργίου και τον Αναστάσιο Πάππα

  • μαθητές ωδείων σε μίνι ρεσιτάλ στο Φουαγιέ Ισογείου της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης 

  • τον Δημήτρη Βασιλάκη, πιανίστα με εντυπωσιακή διεθνή καριέρα και σολίστ στο διάσημο Ensemble Ιntercontemporain, σε έργα Franz Liszt και LeopoldGodowsky 

  • μια συνάντηση κορυφής ανάμεσα στο διεθνώς καταξιωμένο πιανιστικό ντούο Ferhan και Ferzan Önder και στον βιρτουόζο των κρουστών Δημήτρη Δεσύλλα,που θα αποδώσουν με τον δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο το «Boléro» του ΜauriceRavel 

Το διήμερο θα κλείσει εορταστικά με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης έλληνα μαέστρου Γιώργου Ζιάβρα, η οποία πλαισιώνει τρεις λαμπρούς πιανίστες, τον Παναγιώτη Τροχόπουλο, τον Μάριο Παντελιάδη και τηνΑλεξία Μουζά, σε έργα Franz Liszt [Φραντς Λιστ].   Επιπλέον, στο πλαίσιο των Piano Days, εγκαινιάζεται ο νέος κύκλος συζητήσεων με τίτλο «Ρηξικέλευθο» σχετικά με την καινοτομία στην επιστήμη, την τέχνη και το επιχειρείν (σύλληψη-παρουσίαση: Στάθης Ν. Καλύβας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, έδρα Gladstone και εταίρος του Κολεγίου All Souls, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης).

Δείτε ακόμη:Η Cosmote TV υποδέχεται το 2024 με τη νέα της σειρά «17 Κλωστές» και 14 ακόμα πρεμιέρες - δυναμικό ξεκίνημα !

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ