Δεν κάνουν τίποτα κατά τύχη - δείτε εδώ γιατί οι γάτες καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν κοιμούνται!

Οι γάτες, όπως ξέρουμε, κοιμούνται στα πιο απίθανα σημεία και με τον πιο απίθανο τρόπο.

Οι γάτες, όπως ξέρουμε, κοιμούνται στα πιο απίθανα σημεία και με τον πιο απίθανο τρόπο.

Μια όμως από τις πιο ευχάριστες και αστείες πόζες τους δεν είναι άλλη από εκείνη που είναι κουλουριασμένες με μια ή και τις δύο πατούσες τους τοποθετημένες απαλά πάνω στο πρόσωπό τους. Είναι μια απίστευτη χαριτωμενιά, δεν λέτε; Τι περισσότερες δε φορές που τις βλέπουμε έτσι, τρέχουμε να πάρουμε το κινητό για να απαθανατίσουμε τη στιγμή. Ή δεν κρατιόμαστε και τις χαϊδεύουμε. Και φυσικά τους χαλάμε τον ύπνο.

Όπως όμως έχουμε πει, τίποτα δεν κάνουν τα ζώα στην τύχη. Για τα πάντα υπάρχει εξήγηση.

Γιατί λοιπόν οι γάτες καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν κοιμούνται;

  1. Διατηρούν τη ζεστασιά τους

Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος. Το πόδι τους με αυτόν τον τρόπο βοηθάει να διατηρείται η μύτη τους ζεστή και να διατηρείται η γενική θερμότητα του σώματος γύρω από το πρόσωπό τους, προστατεύοντάς τες από τα ρεύματα αέρα, είτε ζεστού είτε κρύου.

Συνήθως κουλουριάζονται σε σχήμα μπάλας για να διατηρήσουν τη μέγιστη θερμότητα του σώματος αλλά και για πιο άνετο υπνάκο. Ενώ βρίσκονται σε αυτή τη θέση ύπνου, μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιήσουν την ουρά τους για να καλύψουν το πρόσωπό τους.

Αν το σπίτι σας είναι κρύο, προμηθευτείτε ένα θερμαντικό μαξιλάρι που είναι κατάλληλο για κατοικίδια για να βοηθήσετε τη γάτα σας να διατηρήσει τη θερμοκρασία της. Διαφορετικά, μια βελούδινη κουβέρτα μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται.

Σημείωση: Εάν πάρετε ένα θερμαντικό μαξιλάρι για τη γάτα σας, είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία του για να αποφύγετε εγκαύματα ή υπερθέρμανση.

  1. Τους παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας

Οι γάτες μπορεί να είναι επιδέξιες στο κυνήγι θηραμάτων, να είναι θηρευτές, αλλά ταυτόχρονα είναι και θηράματα. Το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό, γι’ αυτό και είναι σχεδόν πάντα σε επιφυλακή.

Καλύπτοντας το πρόσωπό τους κατά τη διάρκεια του ύπνου, προστατεύουν το πιο ευάλωτο μέρος του σώματός τους, το πρόσωπό τους. Άλλωστε, αν μια γάτα δεχτεί επίθεση στο πρόσωπο και τα δόντια ή υποστεί βλάβη στα μάτια, δεν θα είναι σε θέση να αποκρούσει τους επιτιθέμενους.

  1. Αποκλείουν το φως

Σε κανέναν δεν αρέσει να κοιμάται με έντονα φώτα γύρω του για να τον ενοχλούν. Η γάτα σας γιατί να διαφέρει;

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γάτες τείνουν να επιλέγουν πιο σκοτεινά σημεία για τον ύπνο τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμα και αν η γατούλα σας προτιμά να κοιμάται τη νύχτα, θα επιλέξει ένα δωμάτιο όπου τα φώτα δεν είναι όλα αναμμένα. Αν όμως νιώθουν ότι δεν μπορούν να βρουν ένα άνετο σκοτεινό μέρος για να κρατήσουν το φως μακριά από τα μάτια τους, θα βάλουν στο πρόσωπό τους τις πατούσες τους ή την ουρά τους.

Διαβάστε επίσης:Γάτες - οι καλύτερες φίλες του ανθρώπου: Μπορούν να καταλάβουν αν τους μιλάει το «αφεντικό» τους ή κάποιος άλλος

  1. Αισθάνονται άνετα

Υπάρχει καλύτερος λόγος για να κοιμάστε σε μια συγκεκριμένη θέση πέρα από το γεγονός ότι απλά αισθάνεστε άνετα; Έτσι και οι γάτες βρίσκουν τον ύπνο με τις πατούσες τους στο πρόσωπό τους πιο άνετο. Και φυσικά όσο πιο άνετα αισθάνονται, τόσο καλύτερη ποιότητα ύπνου θα έχουν. Αν πιάνετε συχνά το γατάκι σας να έχει έτσι τις πατούσες ή την ουρά του ενώ κοιμάται, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι αυτός ο λόγος.

Καλό είναι να σημειωθεί όμως ότι είναι πιο λογικό για μια γάτα να έχει διάφορες θέσεις ύπνου, ακόμη και αν έχει μια αγαπημένη. Αν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας κοιμάται πάντα στο ίδιο ακριβώς μέρος, μπορεί να οφείλεται σε κάποια ιατρική ενόχληση ή ασθένεια, οπότε θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο.


pixabay.com
  1. Αποκλείουν το θόρυβο

Ναι, η γατούλα σας μπορεί να προσπαθεί να μπλοκάρει έναν θόρυβο που εμποδίζει τον ξεκούραστο ύπνο της. Όπως το φως, έτσι και ο θόρυβος είναι ένας λόγος που μπορεί να εμποδίσει έναν αξιοπρεπή και ωραίο ύπνο. Οι δυνατοί ήχοι από την τηλεόραση ή ο θόρυβος των πιάτων και των μαχαιροπήρουνων που μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων την ενοχλούν. Οι ξαφνικοί ή δυνατοί θόρυβοι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικοί για τις γάτες, καθώς μπορούν να γίνουν αιτία στρες και να τις δυσκολέψουν να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν.

Αντίθετα οι χαλαρωτικοί συνεχόμενοι ήχοι μπορούν συχνά να βοηθήσουν στο να κάνουμε ήρεμο ύπνο. Το ίδιο ισχύει και για τις γάτες.

Φυσικά, η μουσική πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένη για να αρέσει στα αυτιά και τον εγκέφαλο των γατών.

  1. Είναι υπερβολικά κουρασμένες

Οι γάτες είναι αρκετά δραστήρια κατοικίδια. Και τεμπέλες και δραστήριες. Σούπερ δραστήριες μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις. Και ενώ μπορεί να περνούν τα δύο τρίτα της ζωής τους αγκαλιά με τον Μορφέα, το υπόλοιπο ένα τρίτο το περνούν για να περιποιηθούν τον εαυτό τους, να κυνηγήσουν, να παίξουν και να καταδιώξουν ό,τι δουν μπροστά τους. Αν και δεν ακούγεται πολύ όλο αυτό, αυτές εξαντλούνται. Και θέλουν να ξαπλώσουν και να απομονωθούν. Έτσι βάζουν το ποδαράκι τους στο πρόσωπο ή τα μάτια τους.

  1. Είναι το σήμα “μην ενοχλείτε” μιας γάτας

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, όλοι χρειαζόμαστε τον χώρο μας και μερικές φορές η γάτα σας μπορεί να μην θέλει να χαλάσει τον ύπνο της από κάτι απρόσμενο. Οπότε με αυτόν τον τρόπο σας λέει να μην την ενοχλείτε. Αν τώρα δεν κρατιέστε και τη χαϊδέψετε, θα παρατηρήσετε τις πατούσες της να τραβούν πιο ψηλά στο πρόσωπό τους αντί προς τα κάτω. Αυτό είναι σίγουρα ένα σημάδι για να την αφήσετε ήσυχα – προς το παρόν, τουλάχιστον.

  1. Νιώθουν ότι αλλάζει ο καιρός

Οι γάτες γνωρίζουν πολύ καλά το περιβάλλον τους και είναι ικανές να αντιληφθούν τις αλλαγές του καιρού. Έχουν οξεία ακοή και μπορούν να καταλάβουν ανεπαίσθητες αλλαγές που εμείς οι άνθρωποι μπορεί να μην εντοπίζουμε. Όταν πλησιάζει καταιγίδα ή όταν κάνει κρύο ή βρέχει έξω, η γάτα σας μπορεί να αρχίσει να συμπεριφέρεται ανήσυχα και να προσπαθεί να κρυφτεί. Ένας τρόπος για να προετοιμαστούν για τις νέες θερμοκρασίες είναι αυτός, να καλύπτουν δηλαδή το πρόσωπό τους με τις πατούσες τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ