Αδυνάτισε στη δουλειά με τη «δίαιτα του τάπερ» - τα τρόφιμα που μπορείς να πάρεις μαζί σου στο γραφείο

Καιρός να ανοίξεις τα τάπερ και να βάλεις μέσα φρέσκο φαγητό, σπιτικά μαγειρεμένο

Λιπαρές σφολιάτες, άνοστα σάντουιτς, φτηνά σουβλάκια, πίτσες με αμφιβόλου ποιότητας αλλαντικά, μαραμένες σαλάτες. Όλα όσα παραγγέλνεις στο γραφείο δυναμιτίζουν τρία πράγματα: υγεία, ενέργεια, βάρος.

Και φυσικά 10 ντιλίβερι τις πρώτες μέρες αρκούν για να μείνεις ταπί και... άευρως από τις 15 του μήνα. Τρώγοντας τα νιώθεις πιο βαρύς, παίρνεις πολλές θερμίδες και ροκανίζεις λίγο λίγο το ανοσοποιητικό σου. Καιρός να ανοίξεις τα τάπερ και να βάλεις μέσα φρέσκο φαγητό, σπιτικά μαγειρεμένο.

Έτσι θα ελέγχεις τις μερίδες σου, θα τρως πιο υγιεινά (εφόσον οι επιλογές σου είναι υγιεινές) και θα εξοικονομήσεις και κάποια ευρώ. Τι να βάλεις λοιπόν στο τάπερ σου και να διατηρήσεις την ενέργεια και την εργασιακή σου απόδοση ψηλά και το βάρος χαμηλά;

Το σωστό πακέτο

 

 

Ο σωστός συνδυασμός στο τάπερ πρέπει να είναι: Σαλάτα: 50%, πρωτείνες:  25%, σύνθετοι υδατάνθρακες: 25%.

1 Φυτικές ίνες + Πρωτείνες

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στον κορεσμό και συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου ενώ οι πρωτείνες στην πνευματική διαύγεια και τη συγκέντρωση. Αν επιλέξεις λιπαρά ψάρια ευνοούν και τη μνήμη λόγω των Ω 3 λιπαρών οξέων. Για σαλάτα επίλεξε πράσινα λαχανικά όπως ρόκα, μαρούλι και εύκολα όπως ντομάτα, αγγούρι και συνδυάσέ τα με αυγό βραστό ή σολωμό ή τόνο ή βραστό ή ψητό κοτόπουλο ή γαλοπούλα (γενικά άλιπα κρέατα για να είναι εύπεπτα).  Βάλε:

  • Πράσινη σαλάτα με 1 αυγό + 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 2 παξιμάδια κριθαρένια'
  • Πράσινη σαλάτα με σολωμό ή τόνο ή κοτόπουλο σε νερό + 1 ψωμί
  • Ντομάτα σαλάτα με κοτόπουλο ή γαλοπούλα
  • Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, μαρούλι, τυρί, γαλοπούλα.
  • Ομελέτα με λαχανικά (μανιτάρια, πιπεριές, ντομάτα) + σαλάτα

Ποτέ δυο τυλιχτά για μεσημέρι. Πώς θα δουλέψεις μετά;

2 Σύνθετοι υδατάνθρακες

Διατηρούν το σάκχαρο σε σταθερά επίπεδα και απομακρύνουν έτσι την υπνηλία που σε πιάνει το απογευματάκι. Για παράδειγμα πατάτα, κινόα, καστανό ρύζι ή όσπρια είναι τέλεια συνοδευτικά με το κρέας και τη σαλάτα σου. Βάλε:

  • Βραστή ή ψητή πατάτα στο μέγεθος του αυγού
  • 1 κούπα καστανό ρύζι ή μακαρόνια ολικής άλεσης
  • Μισή κούπα κινόα
  • Μισή κούπα βραστά φασόλια ή φακές.

3 Για ενδιάμεσα σνακ

Με τίποτα μην ξεχνάς τα σνακ που θα πάρεις μαζί σου για να κόβεις τις λιγούρες και να διατηρείς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά. Τρώγε, σύμφωνα με το  wefit.gr, κάθε 3 ώρες περίπου και θα είσαι μια χαρά! Βάλε:

  • Μία χούφτα ξηρούς καρπούς με 1 φρούτο θα κόψει την όρεξη και θα σου δώσουν ενέργεια
  • Φρούτο της προτίμησής σου (εκτός από μπανάνα)
  • Γιαούρτι 2% με μέλι, όταν θέλεις κάτι γλυκό
  • Δημητριακά ολικής άλεσης, τα τραγανά φαγητά σε βοηθούν να ξεσπάσεις το άγχος σου
  • Κομμένα στικς λαχανικών, για να μασουλήσεις κάτι στις 11 και να μην ανοίξεις το τάπερ τόσο νωρίς.
  • Μπάρες δημητριακών, για ενέργεια
  • Γκοφρέτα με μαύρη σοκολάτα ή σοκολάτα (30 γραμμ.) όταν σε πιάνουν οι μεγάλες λιγούρες – αλλά όχι κάθε μέρα.

Τι πρέπει να προσέχεις

Μην πάρεις μαζί σου φαγητό που θα περιέχει ωμό κρεμμύδι ή σκόρδο. Καταλαβαίνεις ότι αυτό είναι τρομοκρατική επίθεση εκ των έσω, έτσι;

Μην τρως στο γραφείο σου, πήγαινε στο κυλικείο ή σε κάποιο ήσυχο μέρος. Πρώτον για να φας ήρεμα και αργά, χωρίς τηλέφωνα, emailsκαι likesστο facebook, για να συγκεντρωθείς στο φαγητό σου και να χορτάσεις και δεύτερον γιατί τα ταπεράκια όταν ανοίγουν «το παίρνει μυρωδιά» όλος ο όροφος και αυτό μπορεί να ενοχλεί κάποιους συναδέλφους σου.

Η κονσέρβα του τόνου, που τόσο αγαπιέται σε όλα τα γραφεία της επικράτειας, μυρίζει αφόρητα όταν την πετάξεις στα σκουπίδια. Βάζε τη σε μία πλαστική σακούλα πρώτα.

Αν υπάρχει κοινή κουζίνα στην εταιρεία μην αφήνεις ποτέ άπλυτα σκεύη, υπολείμματα από φαγητό, φλούδες από λαχανικά και ψίχουλα πάνω στους πάγκους. Σεβάσου το χώρο που τρως. Μην στέκεσαι πάνω από τα φαγητά των συναδέλφων σου. Δεν υπάρχει πιο εκνευριστικό πράγμα στον κόσμο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ