31 Οκτωβρίου του 1975: Οι Queen κυκλοφορούν τη το «Bohemian Rhapsody».- τι μήνυμα έστελε για την bisexual ο Freddie Mercury στην μαμά του

Αποτέλεσε την ακριβότερη κυκλοφορία single που έγινε ποτέ, έως εκείνη την εποχή.

To "Bohemian Rhapsody" είναι τραγούδι του αγγλικού rock συγκροτήματος Queen. Γράφτηκε εξ ολοκλήρου από τον τραγουδιστή του σχήματος Freddie Mercury και συμπεριλήφθηκε στον δίσκο του συγκροτήματος A Night at the Opera, ο οποίος κυκλοφόρησε στις 21 Νοεμβρίου του 1975. 

Το τραγούδι γραμμένο τη δεκαετία του 1970, προσεγγίζει περισσότερο το είδος της progressive rock. Ενώ αποτέλεσε την ακριβότερη κυκλοφορία single που έγινε ποτέ, έως εκείνη την εποχή.

Όταν κυκλοφόρησε ως single αποτέλεσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και παρέμεινε στην κορυφή των βρετανικών charts για εννέα εβδομάδες, πουλώντας πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα έως τον Ιανουάριο του 1976.

 

Δείτε επίσης: Φρέντι Μέρκιουρι: Θα γινόταν σήμερα 77 ετών ο θρυλικός τραγουδιστής των Queen - Η ζωή σαν μυθιστόρημα και τα μυστικά της σκοτεινής πλευράς του

Το 1991, έφτασε ξανά στην κορυφή των βρετανικών charts, παραμένοντας εκεί για πέντε εβδομάδες, και έγινε το τρίτο πιο επιτυχημένο single σε πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία.

Πέρα από εκεί κατέκτησε την κορυφή και σε άλλα charts όπως της Ολλανδίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και της Ιρλανδίας, ενώ αργότερα έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα εισπρακτικά single παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ, με την πρώτη κυκλοφορία, το 1976, έφτασε το νούμερο 9 στα charts. Το 1992, όμως, επέστρεψε στα αμερικανικά charts, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, μετά τη χρήση του στην ταινία Wayne's World.

Παρά τις ανάμεικτες κριτικές που δέχτηκε, το κομμάτι παραμένει ανάμεσα στα πιο γνωστά τραγούδια των Queen, και εμφανίζεται συχνά σε διάφορες λίστες που αφορούν τα σπουδαιότερα τραγούδια όλων των εποχών. Το single συνοδεύτηκε με ένα βίντεο για την προώθηση του κομματιού, που θεωρήθηκε πρωτοποριακό.

 Το περιοδικό Rolling Stone ανέφερε: «Η επιρροή του δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, αφού "εφηύρε το video clip", επτά χρόνια πριν από την έναρξη του MTV».

 

 

 Το 2004, το τραγούδι εισήχθη στο Grammy Hall of Fame.

Το 2012, το κομμάτι έπιασε την κορυφή σε μία ψηφοφορία του τηλεοπτικού σταθμού ITV, ως το πιο αγαπημένο τραγούδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανάμεσα σε 60 άλλα τραγούδια. Τον Δεκέμβριο του 2018 ανακοινώθηκε πως είναι το δημοφιλέστερο τραγούδι του 20ου αιώνα στο διαδίκτυο. Το 2019 έφτασε τις 1 δισεκατομμύριο προβολές στο YouTube.

Στο τραγούδι, ο Φρέντι εδώ αναφέρεται στο ότι συνειδητοποίησε ότι είναι αμφιφυλόφιλος (όχι ομοφυλόφιλος). Μόλις δολοφόνησε τον παλιό του εαυτό, το πρόσωπο που γνώριζαν οι γονείς του και που είχε κάποιες προσδοκίες πάνω του.

Ο Φρέντι ήξερε ότι θα απογοητεύσει τη μητέρα του και γι' αυτό η αναφορά στο ότι τα πέταξε όλα στα σκουπίδια. Πέταξε όλες τις ελπίδες και τα όνειρά της γι' αυτόν.

 

 

Μερικοί από τους στίχους του τραγουδιού 

“Mama, ooh (any way the wind blows)
Didn’t mean to make you cry
If I’m not back again this time tomorrow
Carry on, carry on as if nothing really matters”

Αναφέρεται εδώ και πάλι , στο γεγονός ότι έχει απογοητεύσει τη βαθιά θρησκευόμενη μητέρα του. Της λέει να μην ανησυχεί για το ποιος είναι και ότι αν ο παλιός Farrokh (το όνομά του) δεν γυρίσει πίσω στο σπίτι, να μην ανησυχεί και να συνεχίσει τη ζωή της. Καταλαβαίνει ότι δεν έχει την έγκρισή της και το καλύτερο για εκείνη είναι να σταματήσει να ανησυχεί γι' αυτόν. 

 

 

Λίγα λόγια για το Φρέντι Μέρκιουρι

Ο Φρέντι Μέρκιουρι (5 Σεπτεμβρίου 1946 – 24 Νοεμβρίου 1991) γεννημένος ως Φαρόχ Μπουλσάρα , ήταν Άγγλος τραγουδιστής και μουσικός.

Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους και πιο χαρισματικούς τραγουδιστές όλων των εποχών και είναι γνωστός για την φανταχτερή του περσόνα στη σκηνή και το τεσσάρων οκτάβων εύρος φωνής του.

Έγινε διάσημος ως τραγουδιστής, συνθέτης και πιανίστας του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Queen.

 

 

Ο Μέρκιουρι γεννήθηκε ως Φαρόχ Μπουλσάρα στη Ζανζιβάρη, ένα αφρικανικό νησί που τότε ήταν βρετανική αποικία και σήμερα μέρος της Τανζανίας.

Οι γονείς του, Μπόμι (1908–2003) και Τζερ Μπουλσάρα (1922–2016), και η μικρότερη αδερφή του Κασμίρα, ήταν Παρσί με καταγωγή από την Ινδία.

Ως Παρσί, η οικογένεια ασπαζόταν την θρησκεία του ζωροαστρισμού. Η οικογένεια είχε μεταναστεύσει στη Ζανζιβάρη για να μπορέσει να συνεχίσει ο πατέρας του την εργασία του ως ταμίας στο βρετανικό αποικιακό γραφείο.

 

 

Προσωπική ζωή

Σύντροφος του Μέρκιουρι ήταν για αρκετά χρόνια της δεκαετίας του 1970 η Μαίρη Όστιν, την οποία γνώρισε μέσω του Μπράιαν Μέι και για την οποία έγραψε και το τραγούδι Love of My Life.

 Αρραβωνιάστηκαν το 1973, ωστόσο η σχέση τους έληξε όταν ο Μέρκιουρι παραδέχτηκε την αμφιφυλοφιλία του.

Οι δύο διατήρησαν στο εξής στενή φιλία και αργότερα η Όστιν έγινε η κύρια κληρονόμος της περιουσίας του. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Μέρκιουρι ζούσε στη Νέα Υόρκη και στο Μόναχο, όπου ηχογράφησε διάφορα άλμπουμ έχοντας σχετικά ήσυχη προσωπική ζωή. Στα μέσα της δεκαετίας μετακόμισε στο Κένσινγκτον του Λονδίνου. Σύντροφός του από το 1985 μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν ο Τζιμ Χάτον, τον οποίο γνώρισε σε ένα κλαμπ.

 

 

 

 

 

 

Τον Οκτώβριο του 1986, ο βρετανικός τύπος ανέφερε ότι ο Μέρκιουρι έκανε αιματολογικές εξετάσεις για HIV/AIDS στην κλινική Harley Street. Ο ρεπόρτερ της βρετανικής εφημερίδας The Sun, Χιου Γουάιτοου, ρώτησε τον Μέρκιουρι σχετικά με την ιστορία στο Heathrow Airport, καθώς επέστρεφε από ένα ταξίδι στην Ιαπωνία. Τότε, ο Μέρκιουρι αρνήθηκε ότι έπασχε από την ασθένεια.

Σύμφωνα με τον σύντροφό του, Τζιμ Χάτον, ο Μέρκιουρι διαγνώστηκε με AIDS στα τέλη του Απριλίου του 1987.

 

 

Στις 23 Νοεμβρίου 1991 ο τραγουδιστής έκανε ανακοίνωση στον τύπο, που είχε κατασκηνώσει έξω από το σπίτι του στο Κένσινγκτον στο Λονδίνο, ότι έπασχε από AIDS.

Μία μέρα αργότερα πέθανε στο σπίτι του. Όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν κοντά του οι γονείς του και η Μαίρη Όστιν (πρώην συντρόφισσά του).

 Ωστόσο, σε καθημερινή 24ωρη βάση μαζί του ήταν ο έξι χρόνια σύντροφός του, Τζιμ Χάτον, ο Πίτερ Φρίστοουν (προσωπικός του γραμματέας και στενός φίλος) και ο Τζο Φανέλι (πρώην εραστής και σεφ του).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ