Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Εύκολη τάρτα με τυριά και ψητή ντομάτα - Πανεύκολη, γίνεται σε 5’ χωρίς μίξερ

Η γέμιση τυριών μετατρέπεται σε κρέμα και η δροσιά της ντομάτας και των μυρωδικών απογειώνει το αποτέλεσμα.

Υλικά 

Για την ζύμη

  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

  • 125 γρ. πολύ κρύο βούτυρο

  • 1/4 κ.γ. αλάτι

  • 3 ml κρύο νερό (2 κ.σ.)

  • Λίγες σταγόνες ξύδι

Για τη γέμιση

  • 200 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Arla

  • 100 γρ. μιξ τριμμένων τυριών Arla pasta gratinar

  • 1 αυγό

  • 2 σφιχτές ντομάτες 

  • Λίγο αλάτι

  • Λίγο Πιπέρι

  • Λίγα φύλλα βασιλικού ή ρίγανης

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για την ζύμη

  • Βάζουμε το αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας.
  • Προσθέτουμε το αλάτι.
  • Κόβουμε το παγωμένο βούτυρο σε μικρά καρέ και το ρίχνουμε στο αλεύρι.
  • Με δυο μαχαίρια το κόβουμε μέσα στο αλεύρι με γρήγορες κινήσεις, ώστε κάθε κομμάτι να ντυθεί με αλεύρι.
  • Όταν γίνει πολύ μικρά κομμάτια σε μέγεθος φακής, ρίχνουμε το κρύο νερό και το ξίδι.
  • Ανακατεύουμε τα υλικά με τα δυο μαχαίρια. Μόλις βραχεί ελαφρά το αλεύρι με απαλές κινήσεις με τα χέρια ενώνουμε τη ζύμη να κολλήσει.
  • Δεν ζυμώνουμε πολύ ώρα τη ζύμη αν θέλουμε να βγει αφράτη και θριμματιστή μετά το ψήσιμο.
  • Τυλίγουμε σε μεμβράνη κουζίνας δίνοντας σχήμα πλακέ.
  • Παγώνουμε το λιγότερο για 30’.

Για τη γέμιση

  • Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες.
  • Τις βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε λίγο αλάτι.
  • Ανακατεύουμε μερικές φορές να κατεβάσουν τα υγρά τους.
  • Τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί να αποβάλουν τα υγρά τους.
  • Βάζουμε το φρέσκο τυρί κρέμα σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε με σπάτουλα να μαλακώσει.
  • Προσθέτουμε το αυγό και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
  • Τέλος προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά και λίγο βασιλικό ή δυόσμο. Ανακατεύουμε.
  • Για το άνοιγμα της τάρτας
  • Στρώνουνε αντικολλητικό χαρτί σε σε ένα ρηχό ταψί.
  • Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια τοποθετούμε την παγωμένη ζύμη. Πασπαλίζουμε ελάχιστο αλεύρι στην επιφάνεια.
  • Με χοντρό πλάστη, ανοίγουμε σε λεπτό στρογγυλό φύλλο με ακτίνα περίπου 35 εκατ. και πάχος 3-4 χιλιοστά.
  • Τινάζουμε με πινέλο το περιττό αλεύρι.
  • Την μεταφέρουμε με την βοήθεια του πλάστη (τυλίγοντας την γύρω του).
  • Τοποθετούμε την γέμιση τυριών στο κέντρο του φύλλου απλωτά, αφήνοντας περιμετρικά 4-5 εκ. κενό.
  • Ακουμπάμε τις στεγνές ντομάτες στην επιφάνεια.

Για το μοντάρισμα και ψήσιμο

  • Αδειάζουμε τη γέμιση τυριών πάνω στην τάρτα αφήνοντας 4-5 εκ. κενό περιμετρικά.
  • Ακουμπάμε τις στεγνές φέτες ντομάτας στην επιφάνεια της γέμισης.
  • Γυρίζουμε το φύλλο που περισσεύει, επάνω στις ντομάτες και μισό σκεπάζουμε την τάρτα.
  • Αλείφουμε με διάλυμα αυγού ή σκέτο ασπράδι, εξωτερικά την τάρτα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 30´με 35’, μέχρι να ροδίσει ολόγυρα.
  • Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί για 15’ και έπειτα σερβίρουμε.
  • Πασπαλίζουμε με φρέσκα μυρωδικά, βασιλικό ή δυόσμο.

Μυστικό

Η ζύμη διατηρείται για 1 εβδομάδα στο ψυγείο και για πολλούς μήνες στην κατάψυξη.

Αν ο χώρος που θα δουλέψουμε έχει υψηλή θερμοκρασία και μαλακώσει, την βάζουμε για 10’ στο ψυγείο.

Αν έχετε χρόνο μετά το άνοιγμα και γέμισμα, αφήστε την στο ψυγείο για 20’ να παγώσει και κατευθείαν βάλτε την στον καυτό φούρνο. Το αποτέλεσμα θα είναι τραγανό και αφράτο μαζί, που θα θρυμματίζεται σε κάθε μπουκιά.

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

 Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το 2017 διακρίθηκε ως Πρόεδρος και Έδρα της Επιτροπής European Young Chef Award, Βαρκελώνη, Ισπανία, ενώ αργότερα βραβεύτηκε για την προσφορά της στον τομέα της Γαστρονομίας, UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Αθήνα, Ελλάδα.

Το 2018 έλαβε το Restaurant 100 Βραβείο για το εστιατόριο ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, Αθήνα Ελλάδα και την τιμητική Διάκριση για την Κοινωνική Προσφορά του εστιατόριου ΠΑΠΑΠΑΔΆΚΗΣ,UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Αθήνα Ελλάδα.

Το 2019 διακρίθηκε ως Πρέσβειρα Γαστρονομίας Νοτίου Αιγαίου, Αθήνα Ελλάδα και ως Greek TopWomen Award από το Eirinika.gr.

Διαθέτει επίσης το δικό της κανάλι στο youtube Argiro Barbarigou με περισσότερους από 300 χιλιάδες συνδρομητές

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ