Καιρός για μανιτάρια: Μανίτες ή Σαμπινιόν; Η γοητεία των άγριων μανιταριών σε Hytra, Mushroom, Mimaya! (Φωτό)

Οι μανίτες και τα σαμπινιόν απλώνουν την επιρροή τους στο γευστικό τοπίο της Αθήνας, δείχνοντάς μας την άγρια ομορφιά τους.

Οι μανίτες και τα σαμπινιόν απλώνουν την επιρροή τους στο γευστικό τοπίο της Αθήνας, δείχνοντάς μας την άγρια ομορφιά τους.

Δεν πάνε πολλά χρόνια που στα αθηναϊκά εστιατόρια όταν έλεγαν μανιτάρια, εννοούσαν σχεδόν αποκλειστικά τα κοινότοπα­ champignons de Paris. Τώρα το κλίμα έχει αλλάξει ριζικά και η γοητεία των άγριων μανιταριών απλώνεται όλο και περισσότερο στην πόλη. Μιλάμε για μανίτες με ασυνήθιστα ονόματα, όπως αγκαθομανίταρα και αγροκύβη, καστανομανίτες και κανθαρίσκοι, γανοδέρματα και μορχέλες, αναφέρει το athinorama.gr.

Μανιτάρια με πολυποίκιλες υφές, που φέρνουν με το άρωμα και τη γεύση τους την αύρα του δάσους στο πιάτο. Ενδεικτικές του αυξανόμενου ενδιαφέροντος του κοινού για τα μανιτάρια είναι οι όλο και περισσότερες ειδικές εκδόσεις, τα μαθήματα μανιταρο-συλλογής και οι σχετικές εξορμήσεις που πραγματο­ποιούνται βάζοντας το κλαμπ των μανιταρόφιλων στην επικαιρότητα­, όπως και τα ειδικά γαστρονομικά αφιερώματα που πραγματοποιούν τα εστιατόρια.

Εκτός από τα μανιτάρια που βρίσκουμε στην ελληνική φύση –στα οποία περιλαμβάνονται και δημοφιλή, καταξιωμένα σε ξένες κουζίνες είδη όπως τα πορτσίνι, τα μορίγ και οι τρούφες–, τα απωανατολίτικα σιιτάκε (λεντινούλα ) κι ενόκι έχουν αρχίσει να διαδίδονται προσθέτοντας ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο μανιταρένιο τοπίο. Έφαγα προσφάτως ένα ραγού μανιταριών με γκοργκοντζόλα από το ανανεωμένο μενού του «Oozora» κι ενθουσιάστηκα από τη ζουμερή, σχεδόν σαν ντελικάτο συκώτι σάρκα τους.

Ναι, παρά την ελαφράδα τους, τα μανιτάρια είναι μια πολύ πρωτεϊνούχα τροφή κι έχουν το προσόν να ­διαθέτουν άφθονη από τη νοστιμάδα του umami, της 5ης γεύσης δηλαδή. Έτσι λοιπόν, τώρα που η καλλιέργεια των μανιταριών έχει εξελιχτεί και μας τροφοδοτεί συνεχώς με νέα γευστικά καλούδια, ενώ πολλά είδη­ είναι διαθέσιμα σε αποξηραμένη μορφή, τα μανιτάρια καρυκεύουν ποικιλοτρόπως τη γευστική σκηνή της Αθήνας. Μέχρι κι εξειδικευμένο εστιατόριο αποκτήσαμε ονόματι «Mushroom».

3 TOP ΠΙΑΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Στο «Mushroom»
Στο ριζότο με ραγού μανιταριών μας άρεσε καταρχάς η όμορφη παρουσίασή του, με ένα μελάτο τηγανητό αβγό ορτυκιού επάνω του που γυαλίζει και στο μάτι και στη γλώσσα, και στη συνέχεια το δέσιμο των γεύσεων, που συνεπικουρείται από λίγη τρούφα.

Στη «Hytra»
Το «Μανιτάρι» του Νίκου Καραθάνου, με μαγιονέζα τρούφας, ζωμό μανιταριού και ραβιόλια πατάτας, είναι ένα φανταστικό πιάτο γεμάτο σοφιστικέ αρώματα, υφές και γεύσεις και αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο ρεστοράν.

Στο «Mimaya»
Μην παραξενεύεστε, ακόμη και γλυκό του κουταλιού μπορεί να γίνουν τα μανιτάρια και να αναπαυτούν στη φιλόξενη αγκαλιά του ελληνικού γιαουρτιού, συνοδεία ενός σιροπιού σαφράν.


Σχετικοί Χώροι
Mimaya
Διεθνής Κουζίνα

Μάρκου Μπότσαρη 8, Γλυφάδα
Hytra
Διεθνής Κουζίνα

Λεωφ. Συγγρού 107-109 (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών), Νέος Κόσμος
Mushroom
Bar & Club Restaurants

Γρηγορίου Λαμπράκη & Αγίου Νικολάου 48, Γλυφάδα

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ