Ιστορική ξηρασία στην Βραζιλία: 100 δελφίνια νεκρά στον Αμαζόνιο - το νερό με θερμοκρασία 39 βαθμούς! (φωτό - βίντεο)

Το ινστιτούτο εκτιμά ότι η υψηλή θερμοκρασία - ρεκόρ της λίμνης και η ιστορική ξηρασία στον Αμαζόνιο μπορεί να προκάλεσαν τους θανάτους δελφινιών.

Τις τελευταίες επτά ημέρες, περισσότερα από 100 δελφίνια βρέθηκαν νεκρά στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του νερού, η οποία έφτασε τους 38,8 βαθμούς Κελσίου, και των σοβαρών συνθηκών ξηρασίας.

Σύμφωνα με μια έρευνα που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Επιστημών της Βραζιλίας, το Ινστιτούτο Mamiraua, αναφέρει πως τα νεκρά δελφίνια βρέθηκαν στη λίμνη Tefe.

Το ινστιτούτο εκτιμά ότι η θερμοκρασία ρεκόρ στη λίμνη και η ιστορική ξηρασία στον Αμαζόνιο μπορεί να προκάλεσαν το θάνατο αυτών των δελφινιών. Ένας τόσο υψηλός αριθμός θανάτων είναι ασυνήθιστος και οι ακραίες συνθήκες θα μπορούσαν να είναι η αιτία, ανέφερε το ειδησεογραφικό κανάλι CNN.

 

 

Ο Αμαζόνιος βρίσκεται στην ξηρή περίοδο και διάφορα είδη της πανίδας δεν καταφέρνουν να ζήσουν. Αυτοί οι θάνατοι πιθανόν να εντείνουν τις ανησυχίες των επιστημόνων για την κλιματική αλλαγή. 

Το Ινστιτούτο Mamiraua δήλωσε: "Είναι ακόμη νωρίς για να προσδιοριστεί η αιτία αυτού του ακραίου γεγονότος, αλλά σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονές μας, συνδέεται σίγουρα με την περίοδο ξηρασίας και τις υψηλές θερμοκρασίες στη λίμνη Tefe, στην οποία ορισμένα σημεία ξεπερνούν τους 39 βαθμούς Κελσίου (102 βαθμούς Φαρενάιτ)". 

Ωστόσο, επιστήμονες και ερευνητές προσπαθούν να σώσουν τα δελφίνια μεταφέροντας τα, από λιμνοθάλασσες και λίμνες στα περίχωρα στον κύριο όγκο του ποταμού, όπου το νερό είναι σχετικά πιο κρύο.

 

 

Έχει χτυπήσει την οικονομία

Η ξηρασία στον Αμαζόνιο δεν αφήνει ανεπηρέαστη και την οικονομία της Βραζιλίας.

 

Τα νερά βρίσκονται κάτω από τα συνήθη επίπεδά τους σε 59 δήμους στην πολιτεία Αμαζόνας, κάτι που επηρεάζει τόσο τις μεταφορές, όσο και τις αλιευτικές δραστηριότητες στον ποταμό.

Οι αρχές αναμένουν ακόμη πιο έντονες ξηρασίες τις επόμενες δύο εβδομάδες, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω θανάτους δελφινιών, σύμφωνα με το CNN Brasil.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ