Κιμ Νόβακ: Από πανέμορφη σούπερ σταρ του Χόλυγουντ, πρωταγωνίστρια του Χίτσκοκ στα αζήτητα – Η διπολική διαταραχή και οι πλαστικές που την κατέστρεψαν

Η Κιμ Νόβακ είναι Αμερικανίδα ηθοποιός, η οποία έγινε γνωστή κυρίως για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στον ταινία Vertigo του διάσημου σκηνοθέτη Άλφρεντ Χίτσκοκ. Παρά την μεγάλη της επιτυχία, η καριέρα της ήταν σύντομη στο Χόλιγουντ. Σύντομα συνειδητοποίησε ότι η τοξικότητα που είναι διάχυτη στον χώρο της σόουμπιζ, δεν ήταν κάτι που της ταίριαζε.

Η Κιμ Νόβακ θεωρείτο ένα σύμβολο του σεξ, ωστόσο η ίδια έκρυβε πολλά σκοτεινά μυστικά.

Η Κιμ Νόβακ γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1933 και είναι 90 χρονών!

Η Νόβακ ξεκίνησε την καριέρα της το 1954 υπογράφοντας συμβόλαιο με την εταιρία Columbia Pictures και γρήγορα έγινε αστέρι πρώτου μεγέθους μετά από την εμφάνισή της σε μια σειρά ταινιών, με σημαντικότερη το Πικ-νικ του Τζόσουα Λόγκαν, στο οποίο πρωταγωνίστησε στο πλευρό του Γουίλιαμ Χόλντεν λαμβάνοντας καλές κριτικές. Την ίδια επίσης χρονιά συμπρωταγωνίστησε με τον Φρανκ Σινάτρα στην ταινία του Ότο Πρέμινγκερ Ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού. Τρία χρόνια αργότερα είχε την ευκαιρία να υποδυθεί μια από τις θρυλικότερες ξανθές του Άλφρεντ Χίτσκοκ, τη Μάντλιν Έλστερ / Τζούντι Μπάρτον στην ταινία Δεσμώτης του ιλίγγου, όπου εμφανίστηκε στο πλευρό του Τζέιμς Στιούαρτ. 

Σε συνέντευξή της στον Guardian αποκαλυψε διάφορες λεπτομέρειες της προσωπικής της ζωής και τους λόγους γύρω από τις αποφάσεις της.

Η σχέση της με τον άντρα της

Η Κιμ Νόβακ ήταν 25 χρόνων όταν έπαιξε το διπλό ρόλο, της φαμ φατάλ Μάντλιν και της πωλήτριας Τζούντι στο «Vertigo». Η κεντρική ιδέα της ταινίας, αυτή του άντρα που θέλει να πλάσει τη γυναίκα σύμφωνα με τις επιθυμίες ή τ' απωθημένα του, δεν απείχε από την πραγματικότητα της Κιμ Νόβακ, ούτε καν στον 44ετή γάμο της με τον Ρόμπερτ Μαλόι, που έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο 2020.

«Συμβαίνει σε κάθε γάμο,» λέει η Νόβακ. «Ο άντρας μου, τον οποίο λάτρευα, ήθελε να είμαι περισσότερο όπως εκείνος ονειρευόταν. Αλλά έχω μια πολύ ανεξάρτητη προσωπικότητα. Ηθελα να ζωγραφίζω, εκείνος με ήθελε νοικοκυρά. Το ίδιο και στο Χόλιγουντ, οι παραγωγοί νομίζουν ότι θέλουν εσένα, αλλά στην πραγματικότητα θέλουν εκείνο που πιστεύουν ότι μπορούν να σε κάνουν.»

 

 

 

 

Ο βιασμός σε μικρή ηλικία και η διπολική διαταραχή

Ο πατέρας της δεν ήθελε τίποτα περισσότερο από το να είναι καλή μαθήτρια, ενώ εκείνη δεν ήθελε τίποτα περισσότερο από το να κοιτάζει έξω από το παράθυρο και να ονειρεύεται. Η καθολική οικογένεια ζούσε σε μια σχεδόν αποκλειστικά εβραϊκή γειτονιά και τα παιδιά της περιοχής την πείραζαν. "Συχνά με έριχναν κάτω, με έθαβαν στο χιόνι και με χτυπούσαν με μουχλιασμένες πίτες ντελικατέσεν". Αυτό είναι απαίσιο, λέω εγώ. Όχι, λέει, δεν ήταν - σκεφτείτε μόνο τι είχαν μόλις περάσει εκείνα τα παιδιά. "Ήταν νεαρά αθώα εβραιόπουλα που προσπαθούσαν να πάρουν εκδίκηση για τις δολοφονίες των συγγενών τους. Και δεν βοηθούσε το γεγονός ότι είχαν έναν παππού που το μικρό του όνομα ήταν Αδόλφος". Ο τρόπος που το λέει είναι αστείος. Αλλά είναι σοβαρή. "Στο μυαλό τους, θα μπορούσε να είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας."

Η Νόβακ έχει πει ότι βιάστηκε ως παιδί, αλλά δεν έχει υπεισέλθει ποτέ σε λεπτομέρειες. Πιστεύει ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει σχετίζονται με αυτό;

"Κληρονόμησα την ψυχική μου ασθένεια από τον πατέρα μου, αλλά ο βιασμός πρέπει να την έχει επιτείνει", λέει. Τη ρωτώ πόσο χρονών ήταν και αν ο βιαστής ήταν γνωστός της. "Ήταν στις αρχές της εφηβείας μου από πολλά αγόρια στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου ενός αγνώστου". Ποτέ δεν είπε στους γονείς της για τον εκφοβισμό της από άλλα παιδιά, πόσο μάλλον για τον βιασμό.

Ο Χίτσκοκ και οι άσχημες συμπεριφορές που βίωσε στο Χόλιγουντ

Οι διαφημίσεις που είχε κάνει απέσπασαν την προσοχή του Προέδρου, Χάρι Κον, ο οποίος και της έκανε συμβόλαιο με την Columbia. Η Νόβακ θεωρεί ότι στην καριέρα της ο δυνάστης δεν ήταν ο Χίτσκοκ, όπως θέλει η Ιστορία, αλλά ο Κον, ο οποίος τη φώναζε χαζή, χοντρή Πολωνέζα.

«Δεν θα με πείραζε, αλλά δεν είμαι Πολωνέζα. Είμαι από την Τσεχοσλοβακία. Περίμενα να μπω στο γραφείο του και φώναζε, "στείλε μέσα τη χαζή Πολωνέζα, στείλε τη χοντρή Πολωνέζα." Ηθελε να μ' εκνευρίσει.»

Η Μέριλιν Πολίν Νόβακ, γεννήθηκε στο Σικάγο και ήταν η δεύτερη κόρη μιας οικογένειας μεταναστών από την Τσεχία, η οποία έζησε την εποχή του οικονομικού κραχ και ο πατέρας της αναγκάστηκε από καθηγητής Ιστορίας να γίνει μεταφορέας. Τελειώνοντας το κολέγιο, το καλοκαίρι η Νόβακ θα γίνει το μοντέλο προώθησης ενός καταψύκτη ως «Μις Καταψύκτης»!

 

 

 

 

Πώς ο μεγάλος της ρόλος, την "έθαψε"...

Το Vertigo στα τέλη της δεκαετίας του ’50 αποθεώθηκε από τους κριτικούς στη Γαλλία, έγινε ένα από τα εμβληματικά έργα του σινεμά και μαζί της έφτασε στα αστέρια και η απαράμιλλη ερμηνεία της Κιμ Νόβακ.

Όμως, ήταν και η ταινία που θα την έκανε δέσμια ενός μύθου, που δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει ποτέ, και με το σιγοντάρισμα των αφεντικών του Χόλιγουντ θα την στείλουν στα αζήτητα και πριν ακόμη φτάσει στην ωριμότητά της θα βρεθεί στο περιθώριο, με σκόρπιες εμφανίσεις.

 

 

Όταν ο Τραμπ χλεύασε τις αισθητικές της επεμβάσεις

Το 2014 η ηθοποίος έδωσε ένα βραβείο Όσκαρ μαζί με τον Μάθιου ΜακΚόναχι. Ωστόσο, η εμφάνισή της σχολιάστηκε δημόσια στο Twitter από τον πρόεδρο της Αμερκής, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είπε ότι «Πρέπει να μηνύσει τον πλαστικό της χειρουργό», αναφερόμενος στην πλαστική χειρουργική.

Η Κιμ Νόβακ ήταν ανασφαλής με την εμφάνισή της εκείνη τη μέρα και το σχόλιο την πλήγωσε ιδιαίτερα.

«Είμαι τελειομανής -όταν κάνω κάτι δημόσια, θέλω να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό. Εκείνο το βράδυ φορούσα ένα φόρεμα που δεν ήταν πολύ λαμπερό. Ένιωσα πολύ ανασφαλής και πήρα ένα χάπι για να χαλαρώσω. Ήμουν νευρική. Ήταν καταστροφή, δυστυχώς, αλλά δεν το άφησα να με σταματήσει. Μια μέρα θα ήθελα να δώσω ένα άλλο Όσκαρ και να βγω εκεί πάνω, με το άλογό μου», πρόσθεσε η Κιμ Νόβακ.

Μάλιστα, η Νόβακ ανέφερε ότι το μοναδικό πράγμα για το οποίο μετάνιωσε, ήταν η έγχυση λίπους στα μάγουλά της.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ