Οι καλύτερες ατάκες του σπουδαίου κωμικού Γιάννη Γκιωνάκη στον ελληνικό κινηματογράφο: Πορτοκαλάδα από πορτοκάλια θέτε;

Σαν σήμερα πέθανε ο Γιάννης Γκιωνάκης.

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος κωμικός του ελληνικού κινηματογράφου Γιάννης Γκιωνάκης. Μετά από μάχη με πολλαπλά προβλήματα υγείας, απεβίωσε στις 25 Αυγούστου του 2002. Ο Γκιωνάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Σεπτεμβρίου 1922 από πατέρα γιατρό. Μάλιστα, όταν ήταν 15χρονών άρχισε να επισκέπται συχνά τον πατέρα του στο ιατρείο, διότι ήθελε να γίνει και εκείνος γιατρός. Έτσι, αφού αποφοίτησε από το σχολείο, μπήκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου και φοίτησε για τέσσερα χρόνια.

Πώς ήρθε στη ζωή του η υποκριτική

Στις αρχές της δεκαετίας του 1940 κι ενώ ήταν ήδη φοιτητής ιατρικής, ο Γκιωνάκης διασκέδαζε μαζί με την παρέα του κάνοντας αστείες γκριμάτσες και μιμήσεις όπου τον είδε ο Αλέκος Σακελλάριος και τον ρώτησε αν είχε σκεφτεί ποτέ να εκμεταλλευτεί το κωμικό του ταλέντο. Εκείνος απάντησε αρνητικά. Όταν όμως λίγο καιρό μετά, το 1943, η σχολή του έκλεισε λόγω του πολέμου και του βομβαρδισμού του Πειραιά και πήγε στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» να παρακολουθήσει την παράσταση Αγριόπαπια του Χένρικ Ίψεν, ενθουσιάστηκε και πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει την ιατρική και να φοιτήσει στη Δραματική Σχολή του Καρόλου Κουν και στο Ελληνικό Ωδείο.

Για την προσφορά του σε θέατρο και κινηματογράφο, τιμήθηκε με το «Αναμνηστικό Μετάλλιο Δημήτρη Ψαθά» και το 1999 βραβεύτηκε και με το έπαθλο Αιμίλιος Βεάκης από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου.

Η κινηματογραφική καριέρα του ηθοποιού

Ο Γιάννης Γκιωνάκης, έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου Παπούτσι από τον τόπο σου (1946), η οποία δυστυχώς δεν σώζεται. Από εκεί κι έπειτα, συμμετείχε σε πάρα πολλές ταινίες που έγιναν επιτυχίες, συμπεριλαμβανομένων των Τα κίτρινα γάντια (1960), Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο (1962), Τρίτη και 13 (1963), Άλλος... για το εκατομμύριο! (1964), Κάλλιο πέντε και στο χέρι (1965), Η κοροϊδάρα (1967), Ο αχόρταγος (1967), Το στραβόξυλο (1969), Ο πεθερόπληκτος (1970), Η ωραία του κουρέα (1970), Η κρεβατομουρμούρα (1972) και πολλές άλλες.

Συνολικά, συμμετείχε σε 117 ταινίες.

Facebook / ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟΣ ΠΑΛΙΟΣ ΕΛΛHΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Προσωπική ζωή

Ο Γκιωνάκης γνώρισε τη σύζυγό του, Ζέτα, ένα βράδυ που εκείνη είχε πάει στο θέατρο με τις φίλες της κι εκείνος την είδε από τη σκηνή. Την πλησίασε μετά την παράσταση και αφού έμαθε πού έμενε, πήγε την επόμενη μέρα και ζήτησε το χέρι της από τον πατέρα της. Οι δυο τους παντρεύτηκαν τον Ιανουάριο του 1957 με κουμπάρα τη Σοφία Βέμπο και μαζί απέκτησαν δύο κόρες, τη Ρενάτα και την Πωλίνα. Από τις κόρες του απέκτησε τρία εγγόνια, δύο κορίτσια κι ένα αγόρι.

Προβλήματα με τη δικαιοσύνη

Στις 14 Οκτωβρίου 1984, ο Γκιωνάκης πυροβόλησε τρεις φορές την τότε σύντροφό του Αφροδίτη Κοζανιτά στο σπίτι της στο Καστρί, έπειτα από καβγά που είχαν. Ο ηθοποιός συνελήφθη και προφυλακίστηκε με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της παράνομης οπλοκατοχής και οπλοχρησίας. Το δικαστήριο επέβαλε στον ηθοποιό ποινή φυλάκισης 15 μηνών, η οποία ωστόσο ήταν εξαγοράσιμη.

Διαβάστε επίσης: Πωλίνα Γκιωνάκη: «Σαφώς πονάω - Πώς να απολογηθώ εγώ και ο γιος μου για κάτι που έκανε ο πατέρας μου;»

Οι περίφημες ατάκες του Γκιωνάκη που έχουν αφήσει ιστορία

Πολλές είναι οι ατάκες του ηθοποιού που έχουν μείνει στην ιστορία από τις διάφορες ταινίες στις οποίες έχει λάβει μέρος. 

Ο απίστευτος διάλογος από την ταινία "Τα κίτρινα γάντια"

Νίκος Σταυρίδης: Πιάσε μια πορτοκαλάδα ρε!

Γιάννης Γκιωνάκης: Πορτοκαλάδα θέτε;

Νίκος Σταυρίδης: Πορτοκαλάδα, λεμονάδα…

Γιάννης Γκιωνάκης: Λεμονάδα θέτε;

Νίκος Σταυρίδης: Άιντε, λεμονάδα!

Γιάννης Γκιωνάκης: Από λεμόνια;

Νίκος Σταυρίδης: Ώρε τι θα γίνω εγώ με δαύτον… Ρε, έχεις μια γκαζόζα;

Γιάννης Γκιωνάκης: Γκαζόζα θέτε;

Γιάννης Γκιωνάκης: Ε, μα τι θέτε; Μια μου λέτε πορτοκαλάδα, μια λεμονάδα, μια γκαζόζα…

Νίκος Σταυρίδης: Άκου ΄δω! Μια κι όξω! Πορτοκαλάδα;

Γιάννης Γκιωνάκης: Πορτοκαλάδα θέτε;

Νίκος Σταυρίδης: Ναι!

Γιάννης Γκιωνάκης: Από πορτοκάλια;

Νίκος Σταυρίδης: Ααα, μην το ξαναπάμε πάλι από την αρχή.

Γιάννης Γκιωνάκης: Πορτοκαλάδα θέτε; Να σας δώκω.

Νίκος Σταυρίδης: Άιντε, δώκε μου, να ξεμπερδεύουμε…

 

Κύριε χοντρέ...

"Έχω ακούσει ότι οι χοντροί είναι καλοί άνθρωποι" λέει ο Γκιωνάκης για να πείσει να του κάνουν προξενιό με τη δεσποινίδα Φανή.

 

 

Ω γυναίκα τιποτένια

 

Παλιότερο βίντεο της Finos Film για τα γενέθλιά του

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ