Μίλτος Τεντόγλου: Από τα Γρεβενά & το παρκούρ, χρυσός πρωταθλητής - Η αγάπη του για το μπουζούκι και την ζωγραφική

Το παρελθόν του Παγκόσμιου Πρωταθλητή!

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Μίλτος Τεντόγλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξάγεται στη Βουδαπέστη. Στο τελευταίο του άλμα έκανε την ανατροπή στον αγώνα και απογειώθηκε στα 8,52 μ. που του έδωσαν τελικά την πρώτη θέση. Το χρυσό αυτό μετάλλιο ήταν αυτό που του έλειπε και ήθελε διακαώς ο Έλληνας Πρωταθλητής.

Τα παιδικά χρόνια του Μίλτου Τεντόγλου

Ο Έλληνας πρωταθλητής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1998 και έχει Μικρασιατική καταγωγή. Μεγάλωσε στα Γρεβενά όπου και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια.

Η αγάπη του για τα άλματα φαινόταν από νωρίς, καθώς στην εφηβική του ηλικία είχε ως χόμπι το παρκούρ. Ξεκίνησε τον στίβο εντελώς τυχαία σε ηλικία 15 ετών, έπειτα από παρότρυνση του έμπειρου προπονητή του στίβου, Βαγγέλη Παπανίκου, ο οποίος τον είχε παρατηρήσει να κάνει παρκούρ στο στάδιο των Γρεβενών. Ήταν ο πρώτος που διέκρινε το ταλέντο και τη μεγάλη φυσική αλτικότητα του Τεντόγλου και υπήρξε ο πρώτος του προπονητής.

Στη συνέχεια, ο Τεντόγλου συνεργάστηκε με τον διακεκριμένο προπονητή αλμάτων, Γιώργο Πομάσκι, ο οποίος είναι ο σημερινός προπονητής του.

Η αγάπη για το μπουζούκι και τη ζωγραφική

Κάποτε ο Μίλτος Τεντόγλου έτρωγε συνεχώς πατατάκια, μέχρι που ανακάλυψε το σούσι. Του αρέσει να παίζει video games, μέσω των οποίων σχεδόν έμαθε ιαπωνικά. Επιπλέον, λατρεύει τη ζωγραφική.

Δεν κρύβεται και η λατρεία του για τη μουσική, καθώς πήγε σε μουσικό σχολείο και ωδείο. Στον ελεύθερο χρόνο του παίζει κιθάρα, μπουζούκι και πιάνο.

Οι πρώτες διακρίσεις

Οι πρώτες του μεγάλες επιδόσεις ήρθαν το 2015. Μέσα σε λίγες ημέρες βελτίωσε το Πανελλήνιο ρεκόρ παίδων. Ειδικότερα, στις 6 Ιουνίου 2015 προσγειώθηκε στα 7,65 μέτρα και λίγες μέρες αργότερα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων στις Σέρρες, ανέβασε το ρεκόρ στα 7,69 μ.. Κέρδισε έτσι μία θέση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξήχθη στο Κάλι της Κολομβίας (15-19/7/2015)· εκεί, κατετάγη στην 5η θέση, με καλύτερο άλμα στα 7,66 μ..

Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών 2017 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 8,30 μ., θέτοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ για τους αθλητές κάτω των 20 ετών. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 που διεξήχθη στο Γκροσέτο, κατετάγη πρώτος με καλύτερο άλμα στα 8,07 μ.. Αυτός ήταν και ο πρώτος του μεγάλος αγώνας, στον οποίο έκανε επίδοση πάνω από τα οκτώ μέτρα.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου το 2018 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με άλμα στα 8,25 μ.. Το μετάλλιο του αυτό αποτελεί το πρώτο χρυσό στο άλμα εις μήκος που κατακτά η Ελλάδα σε Ευρωπαϊκούς αγώνες. Περαιτέρω, ο Τεντόγλου αναδείχθηκε με το μετάλλιο αυτό ως ο νεότερος Έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης στίβου στην ιστορία. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2019 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με άλμα στα 8μ. και 38 εκ..

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με άλμα στα 8,41 μ., στην 6η προσπάθειά του.

Eurokinissi

Η ακυρωμένη προσπάθεια λόγω παπουτσιού

Στις 8 Φεβρουαρίου 2023, στη διοργάνωση κλειστού στίβου «Copernicus Cup» στο Τόρουν της Πολωνίας, ο Τεντόγλου πέτυχε την καλύτερη επίδοση, με άλμα στα 8,40 μ., προηγούμενος κατά 23 εκ. του δεύτερου σε επίδοση άλτη. Ωστόσο, μερικές ημέρες αργότερα η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου ανακοίνωσε την ακύρωση της επίδοσης του Τεντόγλου, εξαιτίας του ακατάλληλου των υποδημάτων του αθλητή, παρότι δεν είχε προβεί εξαρχής σε σχετικό έλεγχο, προ των προσπαθειών του στο Τόρουν.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμιος Πρωταθλητής ο Μίλτος Τεντόγλου - «Πέταξε» στα 8,50 μέτρα (βίντεο)

Την ίδια ημέρα της ανακοίνωσης, στις 15 Φεβρουαρίου 2023, ο Τεντόγλου συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Λέβεν, όπου πέτυχε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο ως εκείνη τη χρονική στιγμή, με άλμα 8,41 μ. στην τέταρτη προσπάθεια.

Eurokinissi

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2021 ο Τεντόγλου αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη συνεχόμενη φορά με άλμα 8,35 μ., παρότι αγωνίσθηκε έχοντας έναν τραυματισμό στο αριστερό του γόνατο.

Στις 16 Αυγούστου 2022, ο Μιλτιάδης Τεντόγλου κατέκτησε την πρώτη θέση στον τελικό άλματος εις μήκος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο με άλμα 8,52μ. το οποίο αποτελεί και ρεκόρ αγώνων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ