Σταύρος Νιάρχος: Σπάνιες φωτό & μοναδικές ιστορίες για τον μεγιστάνα - η άγνωστη σχέση με Πριγκίπισσα - το βιβλίο του στενού συνεργάτη του Γιάννη Κ. Φραγκούλη

Το βιβλίο αυτό αποτελεί την πρώτη εκ των έσω μαρτυρία για την προσωπικότητα του Έλληνα μεγιστάνα! 

Αγοράζοντας σήμερα το Βήμα της Κυριακής διαπίστωσα ότι είχε ένθετο το βιβλίο του Γιάννη Κωνσταντίνου Φραγκούλη : «Ο Σταύρος Νιάρχος όπως τον έζησα». 

Το πήρα στα χέρια μου και άρχισα να το ξεφυλλίζω. Είναι τόσο ενδιαφέρον και τόσο σπάνια η καταγραφή από πρώτο χέρι της προσωπικότητας του μεγιστάνα, του ενός εκ των δύο μεγαλύτερων name -brands της Ελλάδας ωστε πέρασαν κάποιες ώρες για να το αφήσω από τα χέρια μου και να μεταφέρω στην ιστοσελίδα μου eirinika κάποιες πρώτες φωτογραφίες και κάποια πρώτα στοιχεία από αυτό το μοναδικό συγγραφικό πόνημα.

Δείτε επίσης: Σταύρος Νιάρχος: Ο εφοπλιστής, δωρητής κι ευεργέτης - Η ζωή, οι γάμοι & το έργο που άφησε πίσω του (φωτό - βίντεο)

Καλά θα κάνετε, να σπεύσετε να αγοράσετε την εφημερίδα με το βιβλίο, γιατί πραγματικά με γλαφυρότητα αλλά και αυστηρότητα , αντικειμενικότητα αλλά και ιδιαίτερα ελκυστικές πληροφορίες ο Γιάννης Φραγκούλης μετέφερε το 2001 όσα στην κυριολεξία δίπλα και πλάι σε αυτό τον κολοσσό της ναυτιλίας Σταύρο Νιάρχο, έζησε.

Με την κόρη του Μαρία και τον μικρότερο του γιο Κωσταντίνο

Όπως σημειώνει στον πρόλογο του ο Ζήνων Παπαδόπουλος - επίσης παλαιό στέλεχος των κεντρικών γραφειών του Νιάρχου στο Μοντεκάρλο -  ο Νιάρχος και ο Ωνάσης με τον πλούτο και τις ισχυρές τους προσωπικότητες απασχόλησαν για δεκαετίες ολόκληρες, τον ελληνικό και διεθνή τύπο που τους αφιέρωσαν εκτενή δημοσιεύματα σε εφημερίδες περιοδικά και βιβλία. 

  • σε ό,τι αφορά το βιβλίο αυτό η ιδιαίτερη αξία που του προσδίδω είναι ότι είναι γραμμένο από έναν άνθρωπο που έζησε τον Νιάρχο από πολύ κοντά από την εποχή που εκείνος βρισκόταν στα πιο δημιουργικά χρόνια της ζωής του την δεκαετία του 1950 και συνεργάστηκε μαζί του μέχρι το θάνατό του το 1996….». 
  • Ο ίδιος ο συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο στα παιδιά του την Λίζα και τον Κωστή Φραγκούλη που μάλιστα παρότρυνε τον πατέρα του να προχωρήσει σε αυτή την έκδοση. Στα περιεχόμενα του βιβλίου ο συγγραφέας αναφέρεται στις αξέχαστες κρουαζιέρες στην Costa Brava και στην Κυανή Ακτή, την αγάπη του και την αγορά της Σπετσοπούλας, τις κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά με την θαλαμηγό του Κρεολή, την άφιξη του βασιλικού ζεύγους αλλά και στην πολυσύνθετη προσωπικότητα του Νιάρχου.
  • Παράλληλα με την εξιστόρηση του τέταρτου γάμου του, ο άνθρωπος με τα χαρισματικά μάτια, η πλούσια σε γεγονότα δεκαετία του 1960, ο τραγικός θάνατος της Ευγενίας το 1970 και ο πέμπτος γάμος.
  • Η καινούργια θαλαμηγός Ατλαντίς, οι υψηλοί προσκεκλημένοι η συναλλαγή του αιώνα, η εξασθένηση και το τέλος με τις ιδιορρυθμίες των γηρατειών είναι μερικά μόνο από αυτής της έγκριτης και τεκμηριωμένης γραφής

Ταυτόχρονα όμως ο Γιάννης Φραγκούλης ρίχνει και μια ιστορική ματιά στα γεγονότα της εποχής όπου όπως πάντα οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και η πρόοδος της ναυτιλίας συνδέονταν αναγκαστικά με την πολιτική επικαιρότητα και τους εκάστοτε κυβερνήτες μας.

Στο βιβλίο θα ανακαλύψετε πραγματικά σπάνιες οικογενειακές φωτογραφίες αλλά και φωτογραφικά ντοκουμέντα από τα σημαντικότερα πλοία του στόλου του Σταύρου Νιάρχου. Το πιπεράτο και σχετικά άγνωστο στορυ που εμπεριέχεται στο βιβλίο ηταν ο δεσμός του με την πριγκίπισσα Firyal, πρώην σύζυγο του αδελφού του βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας - ήταν μόλις 25 ετών πρόσχαρη κι αισιόδοξη εκτόπισε όλες τις παλιές του φίλες και έγινε η μόνιμη σύντροφος του.

Με εντυπωσίασε επίσης μια ωραία φωτογραφία αυτή που πανίσχυρου άντρα με τον τότε πανίσχυρο διεθνώς αστέρι της παγκόσμιας διπλωματίας Χένρυ Κίσινγκερ.

Για να καταλάβετε πόσο κοντά ήταν ο συγγραφέας στην οικογένεια, γράφει σε κάποιο σημείο «…..προχώρησα τις αιτήσεις για τις άδειες πτήσεων και θέλησα να κλείσω το ίδιο ποταμόπλοιο που χρησιμοποιούσαμε στο προηγούμενο ταξίδι μας στην Αίγυπτο στο Ασουάν, οι συντροφιές του Νιάρχου και του Ανιέλι θα έφταναν 27 Δεκεμβρίου 1989 με τρία διαφορετικά αεροπλάνα, η οικογένεια και οι φίλοι του Νιάρχου με το ιδιωτικό του Φάλκον και με το Siddley των Guinness, ενώ οι ιταλοί δισεκατομμυριούχοι της Fiat ,θα ταξίδευαν με το δικό τους…..»

Παροιμιώδης σημειώνει ο Γιάννης Φραγκούλης είχε μείνει η φράση του «αν κάποτε πεθάνω» αντί του ‘«όταν πεθάνω»……

Το βιβλίο κλείνει με μία ανάλυση της προσωπικότητας του Νιάρχου από ειδικό γραφολόγο ο οποίος υπογραμμίζει :έχει διεισδυτικό και επινοητικό πνεύμα καθαρή και σαφή κρίση, ανάγκη, αρμονία στην προσωπική του ζωή, αλλά στο συναισθηματικό τομέα δε φαίνεται να κάνει επιδέξιες κινήσεις, πολυμήχανος και ανειλικρινής, δεξιοτέχνης, διαπραγματευτής …''.

Κλείνω με αυτό που λέει ο συγγραφέας Γιάννης Κωσταντίνου Φραγκούλης στον επίλογο του:

Όλες οι φωτό από το βιβλίο Γιάννη Κ. Φραγκούλη

«Από όσα αποσπασματικά περιγράφω ο αναγνώστης φτάνοντας στο τέλος ίσως μείνει με την εντύπωση ότι ο άνθρωπος αυτός σπατάλησε τη ζωή του για να ικανοποιήσει προσωπικές του αδυναμίες , όταν όμως λίγες μέρες μετά το θάνατο του ανακοινώθηκε η διαθήκη του, κατάφερε για άλλη μια φορά να αιφνιδιάσει , όταν κληροδότησε πολύ μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε ένα κοινωφελές ίδρυμα, το ίδρυμα Νιάρχου…….»

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ