Phubbing : Τί είναι και πώς απειλεί τις σχέσεις

Ο όρος προέρχεται από τη συνένωση των λέξεων "phone" (τηλέφωνο) και "snubbing" (αγνόηση) και είναι η καινούρια συνήθεια στις ανθρώπινες σχέσεις.

Τι είναι το Phubbing;

Το Phubbing είναι μια συνήθεια που έχει επικρατήσει στις μέρες μας και αφορά στην αγνόηση του συνομιλητή μας, ώστε να ασχοληθούμε με το κινητό μας τηλέφωνο. Ο όρος προέρχεται από τη συνένωση των λέξεων "phone" (τηλέφωνο) και "snubbing" (αγνόηση).

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί το Phubbing είναι πολλοί. Συχνά, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, κάποιος από τους συμμετέχοντες στρέφεται στο κινητό του τηλέφωνο για να δει μηνύματα, emails, κοινωνικά δίκτυα κλπ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διακοπή στην πραγματική επικοινωνία και να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μας με τους άλλους.

Πώς μπορεί να εκδηλωθεί το Phubbing;

Οι τρόποι με τους οποίους εκδηλώνεται το Phubbing είναι πολλοί. Κατά τη διάρκεια συζήτησης, κάποιος μπορεί να αποσπαστεί από το κινητό του, αφήνοντας ανεπίτηδες τον συνομιλητή του να αισθανθεί μη αναγνωρισμένος. Επίσης, οι άνθρωποι μπορεί να αφιερώνουν υπερβολικό χρόνο στο κινητό τους κατά τη διάρκεια παρέας ή οικογενειακών συναντήσεων, παραμερίζοντας την πραγματική κοινωνική αλληλεπίδραση.

Πώς επηρεάζει την επικοινωνία μας;

Το Phubbing μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επικοινωνία μας, καθώς χάνουμε την ευκαιρία να αντιληφθούμε τις εκφράσεις του προσώπου και τις αντιδράσεις του συνομιλητή μας. Συγχρόνως, αποσπούμαστε από τις στιγμές που μοιραζόμαστε με τους αγαπημένους μας, χάνοντας την ευκαιρία να δημιουργήσουμε έντονες συναισθηματικές συνδέσεις μαζί τους.

Είναι το Phubbing η νέα κανονικότητα στις ανθρώπινες σχέσεις;

Το Phubbing έχει γίνει μια συνηθισμένη συμπεριφορά στην εποχή μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι η κανονικότητα που θέλουμε να διαμορφώσουμε. Αντιλαμβανόμαστε πλέον τις επιπτώσεις του και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη συνήθεια. Ο στόχος μας είναι να επικοινωνούμε με τους ανθρώπους μας στην πραγματική ζωή, χωρίς να αποσπάμετε από την προσοχή μας το ένα από το άλλο. Έτσι, μπορούμε να αναπτύξουμε πιο συνειδητές και ποιοτικές σχέσεις με όσους αγαπάμε.

Αντιμετωπίζοντας το Phubbing

Για να αντιμετωπίσουμε το Phubbing, είναι σημαντικό να είμαστε συνειδητοί στη συμπεριφοράς μας και να προσπαθούμε να μην αποσπώμαστε από τις πραγματικές στιγμές με τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας. Μπορούμε να θέσουμε όρια για τον χρόνο που αφιερώνουμε στο κινητό μας και να εστιάζουμε περισσότερο στην πραγματική κοινωνική αλληλεπίδραση.

Ο κόσμος μας έχει αλλάξει με τα smartphones και την υψηλή τεχνολογία, αλλά είναι στα χέρια μας να τον διαμορφώσουμε έτσι ώστε να διατηρήσουμε τις αξίες και τη συναισθηματική σύνδεση με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Ας δώσουμε προτεραιότητα στην πραγματική ζωή και στις στιγμές που μοιραζόμαστε με τους γύρω μας, ώστε να διατηρήσουμε την αυθεντική επικοινωνία και τις ευτυχισμένες σχέσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ