Η δίαιτα του Ozempic: Θεαματική απώλεια βάρους - Τα πλην και τα συν του φαρμάκου φρενίτιδα στον πλανήτη

Πως ξεκίνησε αυτή η "μόδα"

Όλα ξεκίνησαν απο την Kim Kardashian ... Όταν την είδε όλος ο πλανήτης πολύ πολύ αδύνατη στο Met Gala αποκάλυψε πως κατάφερε να χάσει 8 kg μέσα σε λίγες μόνο μέρες: «Ήταν μια τεράστια πρόκληση. Ήταν σαν ρόλος. Ήμουν αποφασισμένη να το ταιριάξω. Έκανα σάουνα δύο φορές την ημέρα, έτρεχα στον διάδρομο, έκοψα εντελώς τη ζάχαρη και όλους τους υδατάνθρακες και έτρωγα απλώς τα πιο καθαρά λαχανικά και πρωτεΐνες» εξομολογήθηκε η πάμπλουτη Αμερικανίδα influencer.

Διαβάστε ακόμη: Kim Kardashian: Αυτό είναι το δεύτερο θρυλικό φόρεμα της Marilyn Monroe με πράσινες παγιέτες - το έβαλε στο Met Gala after party (φωτό)

Το μυστικό, ήταν ένα φάρμακο, το οποίο είναι αρκετά ακριβό και κοστίζει πάνω από 1.300 δολάρια το μήνα. Το Ozempic εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) στη χαμηλότερη δόση του 1 χιλιοστογραμμαρίου, ωστόσο η δόση των 2.4 χιλιοστογραμμαρίων έδειξε πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, έδειξε ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι συμμετέχοντες που έκαναν ένεση με Ozempic εβδομαδιαίως, έχασαν περίπου 17 κιλά και κάπως έτσι, η... τρέλα αυτή, έφτασε και στο Hollywood. Η Kim, αλλά και η αδερφή της, Khloe, ήταν από τις πρώτες που ακολούθησαν τη συγκεκριμένη «μέθοδο», ενώ πρόσφατα και ο Elon Musk αποκάλυψε πως είπε το «ναι», προκειμένου να χάσει άμεσα αρκετά κιλά.

Η σεμαγλουτίδη (semaglutide) ανήκει στην οικογένεια των φαρμάκων που λέγονται αγωνιστές του υποδοχέα GLP1 και δρα κατά τον ίδιο τρόπο με το πεπτίδιο GLP-1 (μια φυσική ορμόνη που παράγεται στο έντερο) αυξάνοντας την ποσότητα της ινσουλίνης που απελευθερώνεται από το πάγκρεας μετά την λήψη τροφής. Αυτό συντελεί στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, το hashtag #OzempicWeightLoss έχει πάνω από 86 εκατομμύρια views στο TikTok, με την Kim Kardashian να αποτελεί κεντρικό πρόσωπο, ωστόσο, σύμφωνα με τον γνωστό καθηγητή, Steven Heymsfield και την έρευνά του, που επικεντρώνεται στη θεραπεία της παχυσαρκίας και της απώλειας βάρους Κέντρο Βιοϊατρικών Ερευνών του Pennington, όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα πολύ σκοτεινό μονοπάτι. «Το γεγονός ότι κάποιοι διάσημοι άνθρωποι εμπλέκονται στο θέμα είναι απολύτως συνεπές με τη συμπεριφορά που έχουμε δει με άλλα φάρμακα στο παρελθόν. Τα φάρμακα για το αδυνάτισμα γίνονται μόδα. Η πιο πρόσφατη και μεγαλύτερη τέτοια μόδα είναι η σεμαγλουτίδη», σημείωσε μεταξύ άλλων και η αλήθεια είναι πως πράγματι, δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο φάρμακο έρχεται στο προσκήνιο, με αυτόν τον τρόπο. Το κακό στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι ο μέσος όρος ηλικίας των χρηστών των social media είναι αρκετά χαμηλός πλέον κι έτσι, όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται στα trends, αγνοώντας τους κινδύνους. Το συγκεκριμένο φάρμακο συστήνεται ως μία «γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους» όμως τα αποτελέσματα, ακόμη και μακροπρόθεσμα, μπορεί να είναι πραγματικά πολύ άσχημα για τον οργανισμό.

Image may contain Clothing Apparel Evening Dress Fashion Gown Robe Human Person and Ilfenesh Hadera

Όταν οι ασθενείς σταματήσουν να λαμβάνουν τα σεμαγλουτιδικά φάρμακα, όπως το Wegovy και το Ozempic, το κιλά που έχασαν είναι πιθανό να επιστρέψουν. Η σεμαγλουτίδη είναι ένας αγωνιστής GLP-1 (Glucagon-like peptide–1 receptor agonist: προσομοιάζον με τη γλυκαγόνη πεπτίδιο–1) που έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ (FDA) για θεραπεία του διαβήτη και της παχυσαρκίας ή του υπερβολικού βάρους.

Σύμφωνα με τον Δρ. Ibiye Owei, επίκουρο καθηγητή στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Texas Tech, στο Ελ Πάσο, «το φάρμακο λειτουργεί κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι πιο γρήγορα και καταστέλλοντας την όρεξη, ώστε να μην αισθάνονται τόσο πεινασμένοι». Ένας από τους τρόπους με τους οποίους το κάνει αυτό είναι με την επιβράδυνση της κένωσης του στομάχου, ώστε να υπάρχει ένα αίσθημα κορεσμού αλλά κυρίως επιδρά στον εγκέφαλο καταστέλλοντας την όρεξη.
Η σεμαγλουτίδη είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την παχυσαρκία, σύμφωνα με την Δρ. Kathleen Dungan, ενδοκρινολόγο στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και άρα να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε άτομα με προδιαβήτη.

Τι συμβαίνει όταν σταματήσετε να παίρνετε σεμαγλουτίδη

ΤΑ ΠΛΗΝ

Ενώ φάρμακα όπως το Wegovy και το Ozempic μπορεί να φαίνονται σαν θαύμα για όσους πάσχουν από διαβήτη και παχυσαρκία, η αλήθεια είναι ότι τα αποτελέσματα διαρκούν μόνο όσο παίρνετε το φάρμακο. Οι αλλαγές στο σωματικό βάρος και τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου μετά τη διακοπή του φαρμάκου, διαπίστωσε μιά έρευνα ότι μετά από ένα χρόνο οι άνθρωποι ανέκτησαν τα δύο τρίτα του βάρους που είχαν χάσει. Ορισμένες θετικές αλλαγές στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου όπως η αρτηριακή πίεση, τα λιπίδια του αίματος, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη είχαν παρομοίως, σε σημαντικό βαθμό, αντιστραφεί.

Ο Owei εξήγησε περαιτέρω ότι η μεταβολική αλλαγή που συμβαίνει όταν οι ασθενείς χάνουν βάρος μπορεί να συμβάλει στο μέλλον στην αύξηση βάρους όταν τελειώσει μια δίαιτα ή φαρμακευτική αγωγή. Αυτή η επίδραση δεν είναι μοναδική για τη σεμαγλουτίδη. «Συμβαίνει ανεξάρτητα από τη μέθοδο απώλειας βάρους», είπε, επισημαίνοντας μια μελέτη που έδειξε ότι οι διαγωνιζόμενοι της αμερικανικής τηλεοπτικής εκπομπής “The Biggest Loser” είχαν υποστεί μείωση του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας που εξακολουθούσε να επιμένει έξι χρόνια μετά το τέλος της εκπομπής.

ΤΑ ΣΥΝ

Η συστολική και η διαστολική αρτηριακή πίεση επέστρεψαν στις αρχικές τιμές κατά τη διάρκεια των 52 εβδομάδων μετά τη διακοπή της θεραπείας, αλλά τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, η LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια εξακολουθούσαν να είναι βελτιωμένα στην ομάδα της σεμαγλουτίδης σε σχέση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ