Οι χρυσοί CEO's: Με 253 εκατ. δολάρια το αφεντικό της Blackstone, με 99 ο Τιμ Κουκ της Apple

Ποσά που ζαλίζουν ...

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι οι οποίοι λαμβάνουν τις υψηλότερες αποδοχές στις ΗΠΑ δεν είναι απαραίτητα εκείνοι που διοικούν τεχνολογικές εταιρείες, ούτε το απόλυτο μέγεθος της εταιρείας καθορίζει και την τελική κατάταξη των αμοιβών, όπως δείχνει νέα έρευνα αμοιβών.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσίασε η «Wall Street Journal» βασισμένα σε έρευνα της C-Suite Comp, οι έξι από τους δέκα πιο καλοπληρωμένους επικεφαλής (CEOs) διοικούν εταιρείες οι οποίες δεν συμμετέχουν στη διαμόρφωση του μεγάλου αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500. Η C-Suite Comp είναι εταιρεία η οποία ειδικεύεται στην πραγματοποίηση ερευνών και στην παροχή στοιχείων αμοιβών για υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα αφορούν συνολικές αμοιβές για όλο το 2022.

Ο Στίβεν Σβάρτσμαν, ο επικεφαλής της εταιρείας επενδύσεων (private equity) Blackstone, κέρδισε το μεγαλύτερο πακέτο αμοιβών συνολικά, με την αμοιβή του να φτάνει τα 253 εκατομμύρια δολάρια. Η Blackstone είναι μεγαλύτερη από πολλές εταιρείες του S&P 500 και έχει σήμερα κεφαλαιοποίηση άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Σβάρτσμαν ξεπέρασε τον Σούνταρ Πιτσάι, ο οποίος διευθύνει τη μητρική τής Google, την Alphabet, ο οποίος έλαβε πακέτο αμοιβών ύψους 226 εκατομμυρίων δολαρίων. Το πακέτο αυτό είχε φέρει τον Πιτσάι στην κορυφή της ετήσιας έρευνας αμοιβών CEO της «Wall Street Journal» νωρίτερα φέτος. Σε εκείνη την έρευνα ο Πιτσάι είχε ξεπεράσει τον Μάικλ Ραπίνο της εταιρείας Live Nation, ο οποίος είχε λάβει 139 εκατομμύρια δολάρια.

Ορισμένα στελέχη στη λίστα των κορυφαίων αποδοχών της C-Suite Comp, όπως οι επικεφαλής του Pinterest και της Hertz, ανέλαβαν καθήκοντα μέσα στη χρονιά. Η ανάλυση των αμοιβών συνήθως κατατάσσει τους CEO που βρέθηκαν στη θέση αυτή ολόκληρο το έτος.

Η κατάταξη προκύπτει από τους ίδιους τους μισθούς, τα μπόνους, άλλα προνόμια και τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών, μεταξύ άλλων παραγόντων. Οι επικεφαλής συχνά λαμβάνουν μπόνους σε μετοχές ή δικαιώματα προαίρεσης ως σημαντικό μέρος της αποζημίωσής τους. Η αξία όλων αυτών των έξτρα παροχών μπορεί να διαφοροποιείται σημαντικά.

Συγκρίσεις
Η μέση αμοιβή για τους επικεφαλής των εταιρειών που συμμετέχουν στη διαμόρφωση του δείκτη S&P 500 μειώθηκε στα 14,5 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, από 14,7 εκατομμύρια δολάρια το 2021. Συγκριτικά, το 2022 ο μέσος εργαζόμενος στις ΗΠΑ κέρδιζε περίπου 56.000 δολάρια, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Για τον Μπιλ Ρέντι, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι του Pinterest τον Ιούνιο του 2022, περίπου 101 εκατομμύρια δολάρια από την αμοιβή του προήλθαν από δικαιώματα προαίρεσης μετοχών, τα οποία απονεμήθηκαν σε συνδυασμό με την πρόσληψή του πέρυσι, αναφέρει η «Wall Street Journal». Εκπρόσωπος του Pinterest είπε στην εφημερίδα ότι ο Ρέντι δεν θα πρέπει να λάβει επιπλέον μετοχές τα πρώτα τέσσερα χρόνια στη θέση αυτή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ