Ιάκωβος Γκόγκουα στο Eirinika.gr: ''Δεσμεύομαι να βελτιώσω την ποιότητα ζωής των Αθηναίων''

Διαβάστε όλα όσα είπε στο Eirinika.gr.

Ο λόγος που τον οδήγησε στην απόφαση να συμμετάσχει ως υποψήφιος με τον Κώστα Μπακογιάννη στο Δήμο της Αθήνας, οι δράσεις που θέλει να κάνει για την Αθήνα, όσα αγαπά αλλά και όσα τον απωθούν στην πρωτεύουσα της χώρας, το μήνυμα που θέλει να δώσει ως ενεργός πολίτης συμμετέχοντας στις δημοτικές εκλογές, όσα προσέφερε η τέχνη στη ζωή του, ο διαφορετικός τρόπος που αντιμετωπίζει τον εαυτό του εν συγκρίσει με δεκαπέντε χρόνια πριν, αλλά και ο τρόπος που ονειρεύεται το μέλλον του.

Ο γιατρός Ιάκωβος Γκόγκουα αποτελεί ίσως ένα από τα πιο φωτεινά νέα πρόσωπα που έχουν μόνο να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο από όποιο μετερίζι.

Τι σε οδήγησε στην απόφαση να κατέβεις ως υποψήφιος στον Δήμο αθηναίων με τον Κώστα Μπακογιάννη;

Ως αισθητικός ιατρός στην Αθήνα, πιστεύω ότι δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στη φροντίδα της εμφάνισης των ασθενών, αλλά πρέπει να εμπλεκόμαστε και σε ευρύτερα ζητήματα που επηρεάζουν την υγεία και την ευημερία των κοινοτήτων μας. Η συμμετοχή μου στις δημόσιες υποθέσεις μου επιτρέπει να έχω φωνή και θετική επίδραση στις πολιτικές αλλά και αποφάσεις που επηρεάζουν την υγεία και την ευημερία μας. Δεσμεύομαι να βελτιώσω την ποιότητα ζωής των Αθηναίων και να προωθήσω πολιτικές που υποστηρίζουν την υγεία, την ευημερία και τη βιωσιμότητα. Αυτή η βαθιά επιθυμία αποτέλεσε και το βασικό κριτήριο που με οδήγησε στην απόφαση αυτή.

Σε μία περίοδο που η πολιτική αλλά και οι ίδιοι οι πολιτικοί πλήττονται από σειρά σκανδάλων είναι πολύ σημαντικό ότι ακόμη νέοι ενεργοί πολίτες θέλουν με  τις γνώσεις τους να βοηθήσουν τον τόπο τους. Ποια δράση θα ήθελες εσύ από πλευράς σου να κάνεις για την Αθήνα;

Η υποψηφιότητά μου στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές με τον Κώστα Μπακογιάννη μου δίνει την ευκαιρία να εργαστώ προς αυτούς τους στόχους και να συνεισφέρω στο μέλλον της Αθήνας. Η συνεργασία με τον Κώστα Μπακογιάννη, έναν έμπειρο πολιτικό, θα με βοηθήσει να επωφεληθώ από την ευρεία του γνώση και εμπειρία και θα μου δώσει την ευκαιρία να εργαστώ προς αυτούς τους στόχους και να συνεισφέρω στο μέλλον της Αθήνας. Θέλω να επικεντρωθώ στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στην πόλη, την προώθηση της ψυχοκοινωνικής ευημερίας των κατοίκων και την ανάπτυξη περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών για τη διατήρηση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Μαζί, θα δουλέψουμε για να δημιουργήσουμε μια ανθρώπινη, βιώσιμη και δυναμική Αθήνα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες όλων των κατοίκων της.

Οι περισσότεροι όταν αναφέρονται στην Αθήνα μιλούν με αντιθετικά λόγια. Από τη μία δεν μπορείς να μην θαυμάσεις το μοναδικό αυτό ταξίδι στο χωροχρόνο βλέποντας σχεδόν σε κάθε βήμα του ιστορικού κέντρου ότι μαγικό δημιουργήθηκε στην αρχαία Ελλάδα, από την άλλη είναι μία πόλη που παρά την έντονη νυχτερινή  ζωή έχει πλήθος κακοφτιαγμένων κτηρίων  που σκοτεινιάζουν πολύ την αύρα της.  Τι θα άλλαζε αν είχες ένα μαγικό ραβδί στην πρωτεύουσα της Ελλάδος;

Εκτιμώ τις αντίθετες απόψεις που έχουν οι άνθρωποι όταν αναφέρονται στην Αθήνα. Αν είχα ένα μαγικό ραβδί για να επιφέρω θετική αλλαγή στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, θα το χρησιμοποιούσα για να αποκαταστήσω και να αναζωογονήσω την αρχιτεκτονική κληρονομιά της, μέσα από την ανακαίνιση και τη διατήρηση των ιστορικών κτιρίων, τη διασφάλιση της δομικής τους ακεραιότητας και την προώθηση αρχιτεκτονικών σχεδίων που συνδυάζονται αρμονικά με την ιστορία και τον χαρακτήρα της πόλης.

Με ένα ακόμα χτύπημα, θα ενίσχυα τον πολεοδομικό σχεδιασμό για να δημιουργήσω ένα πιο αισθητικά ευχάριστο και λειτουργικό αστικό τοπίο.

Θα προωθούσα πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης, όπως την εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον πρωτοβουλιών, όπως τα πρότυπα πράσινων κτιρίων και γενικά τη δημιουργία μιας καθαρότερης και πιο πράσινης πόλης. Φυσικά, ενώ ένα μαγικό ραβδί μπορεί να προσφέρει στιγμιαίες αλλαγές, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η αλλαγή του πραγματικού κόσμου απαιτεί συνεργασία, σχεδιασμό και τη συμμετοχή διαφόρων παραγόντων. Αυτές οι ενέργειες, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες των ατόμων, μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία μιας πιο ελκυστικής οπτικής, βιώσιμης και ζωντανής Αθήνας για όλους.

Τι αγαπάς αλλά και τι σε απωθεί στην Αθήνα

Η Αθήνα έχει μια μοναδική ενέργεια που σαγηνεύει και αναζωογονεί. Οι πολυσύχναστοι δρόμοι, οι πολυσύχναστες γειτονιές και η έντονη νυχτερινή ζωή δημιουργούν μια ατμόσφαιρα απόλυτης ζωντάνιας. Πάντα κάτι συμβαίνει, από πολιτιστικές εκδηλώσεις μέχρι μουσικά φεστιβάλ, που προσθέτουν στο δυναμικό πνεύμα της πόλης.

Περπατώντας στο ιστορικό κέντρο, πάντοτε εντυπωσιάζομαι από τα αρχαία ορόσημα όπως η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας. Η βαθιά ριζωμένη ιστορία και η συμβολή της πόλης στην τέχνη, τη φιλοσοφία και τη δημοκρατία είναι πραγματικά κάτι που κάνει αυτή την πόλη μοναδική. Ανάμεσα σε εκείνα που με απωθούν είναι τα ερειπωμένα - ακόμα και επικίνδυνα - κτίρια σε ορισμένες περιοχές οι και παραμελημένοι δημόσιοι χώροι που μειώνουν τη συνολική αισθητική της πόλης. Είναι απογοητευτικό να βλέπεις την αντίθεση μεταξύ των μεγαλοπρεπών ιστορικών κτιρίων και του παραμελημένου αστικού περιβάλλοντος.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να δώσεις ως ενεργός πολίτης κατεβαίνοντας τις δημοτικές εκλογές;

Πιστεύω ότι η Αθήνα ευδοκιμεί όταν οι πολίτες της ενώνονται, αγκαλιάζοντας τη διαφορετικότητα και δουλεύοντας συνεργατικά για έναν κοινό στόχο. Ενθαρρύνω τους συμπολίτες να παραμερίσουν τις διαφορές και να ενωθούν σε ένα κοινό όραμα μιας ζωντανής και χωρίς αποκλεισμούς πόλης.

Το μήνυμά μου ως ενεργού πολίτη που μπαίνω στις δημοτικές εκλογές είναι ένα μήνυμα ελπίδας, συνεργασίας και δέσμευσης για τη δημιουργία μιας πόλης που αγκαλιάζει την πρόοδο, νοιάζεται για τους κατοίκους της και γιορτάζει τη μοναδική πολιτιστική της ταυτότητα. Μαζί, μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον της Αθήνας και να δημιουργήσουμε μια πόλη που είμαστε περήφανοι να αποκαλούμε πατρίδα.

Υπήρξες πολύ επιτυχημένος χορευτής και τραγουδιστής τα τελευταία 10 χρόνια είσαι γιατρός. Τι θεωρείς ότι προσέφερε κάθε μία από αυτές τις ιδιότητες στη ζωή σου;

Κατά τη διάρκεια της φοιτητικής μου ζωής, ασχολήθηκα με τον χορό και το τραγούδι παράλληλα με τις σπουδές μου. Αφοσιώθηκα σε αυτές τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις, που μου επέτρεψαν να συνεργαστώ με καταξιωμένους καλλιτέχνες και να συμμετάσχω σε σπουδαίες εκδηλώσεις όπως είναι η Eurovision.

Παρά το απαιτητικό πρόγραμμα και το περιστασιακό άγχος, αυτή η περίοδος ξεχωρίζει ως ένα ανέμελο, χαρούμενο και δημιουργικά γεμάτο κεφάλαιο στη ζωή μου. Η ιατρική ήταν πάντα η προτεραιότητά μου και ο απώτερος στόχος μου, ακόμη και σε αυτές τις καλλιτεχνικές προσπάθειες. Γνώριζα καλά τη σημασία των ιατρικών σπουδών μου και παρέμεινα αφοσιωμένος σε αυτές. Ωστόσο, η καλλιτεχνική μου φύση ποτέ δεν με εγκατέλειψε πραγματικά, ακόμα και σήμερα. Είναι κάτι που ριζώνει μέσα σου για πάντα. Συνεχίζω να παίζω πιάνο και να τραγουδώ, αν και πλέον είναι προσωπική απόλαυση και όχι επαγγελματική ενασχόληση. Είναι μια ισορροπία που με ολοκληρώνει προσωπικά και μου θυμίζει ότι τα ενδιαφέροντά μας μπορούν να συνυπάρχουν σε διαφορετικούς τομείς της ζωής μας.

Ποια εμπειρία της προσωπικής ή της επαγγελματικής προσωπικής διαδρομής σου σε δίδαξε περισσότερα πράγματα ως σήμερα;

Γενικά, πιστεύω ακράδαντα ότι κάθε εμπειρία στην προσωπική και επαγγελματική μας πορεία μας διδάσκει πολύτιμα μαθήματα. Κάθε εμπειρία φέρνει τις δικές της μοναδικές γνώσεις, προκλήσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης. Είναι μέσα από ένα συνδυασμό αυτών των εμπειριών που συνεχίζουμε να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε. Αν ήθελα να επισημάνω μια εμπειρία που είχε σημαντικό αντίκτυπο στην προσωπική και επαγγελματική μου εξέλιξη, θα ήταν η ανάγκη μου και το ταξίδι μου στη συνεχή μάθηση και προσωπική - επαγγελματική ανάπτυξη. Επιπλέον, κάθε αλληλεπίδραση με τους ασθενείς μού έχει διδάξει πολύτιμα μαθήματα. Κάθε άτομο με το οποίο είχα το προνόμιο να συνεργαστώ έχει προσφέρει μοναδικές γνώσεις, επιθυμίες και εμπειρίες.

Πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζεις τον Ιάκωβο -εν συγκρίσει με 15 χρόνια πριν- έχοντας πια τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες του χρόνου ;

Οι πολύτιμες γνώσεις και οι εμπειρίες που απέκτησα αυτό το διάστημα συνέβαλαν σε μια πιο ολιστική και ολοκληρωμένη προσέγγιση του τι θεωρώ υγιές για εμένα (και γενικότερα). Τώρα αναγνωρίζω τη σημασία των πρακτικών αυτοφροντίδας που προάγουν τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική μου ισορροπία.

Έχω καταλάβει ότι η φροντίδα του εαυτού δεν είναι μόνο να δείχνεις καλά, αλλά και να νιώθεις καλά από μέσα προς τα έξω. Τώρα δίνω προτεραιότητα σε μια ολιστική άποψη της καλής ζωής, που περιλαμβάνει σωματικές, συναισθηματικές και ψυχικές πτυχές. Αυτή η προσέγγιση, μάλιστα, μου επιτρέπει να εξυπηρετώ καλύτερα και τους ασθενείς μου και να τους παρέχω ολοκληρωμένη φροντίδα που καλύπτει τις μοναδικές ανάγκες και επιθυμίες τους.

Έχεις κάνει ψυχοθεραπεία, Life coaching και το τελευταίο διάστημα δήλωσες πως κάνεις σεξολογία. Μίλησε μου γι αυτή την τόσο ιδιαίτερη διεργασία

Ζούμε σε μια εποχή όπου παρατηρούνται διάφορες μεταβολές στις νοοτροπίες και στην πειραματική προσέγγιση των σχέσεων. Η κοινωνία έχει αρχίσει να αποδέχεται τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός και η σεξουαλικότητα φαίνεται να απελευθερώνεται και να αποτελεί τον πυρήνα των συζητήσεων με μια πιο ελευθεριακή και απομυθοποιημένη προσέγγιση.

Η σεξολογία αποτελεί μια επιστήμη που εξειδικεύεται σε έναν σημαντικό παράγοντα για τον άνθρωπο. Μέσω αυτής της επιστήμης ανακαλύπτουμε νέες οπτικές και πληροφορίες, τόσο για τον εαυτό μας όσο και για το γενικότερο πλαίσιο, παρόμοια με τον τρόπο που συμβαίνει με τη ψυχοθεραπεία, αλλά με έναν πιο συγκεκριμένο προσανατολισμό. Είναι ένα ταξίδι γνώσεων που ανήκει στο φάσμα του life coaching, το οποίο με συναρπάζει, και σίγουρα με ενθουσιάζει εξίσου με την ψυχοθεραπεία.

Κλείνοντας πως ονειρεύεσαι τα επόμενα 10 χρόνια της ζωής σου;

Το όνειρό μου για τα επόμενα 10 χρόνια είναι να ζήσω μια ευχάριστη ζωή που να περιλαμβάνει επαγγελματική εξέλιξη, προσωπική ανάπτυξη και θετικό αντίκτυπο στους άλλους. Φιλοδοξώ να συνεισφέρω σημαντικά στον τομέα της αισθητικής, να ασχοληθώ με την πόλη μου και να επιτύχω μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Αγκαλιάζοντας τη δια βίου μάθηση και την προσωπική ανάπτυξη, ελπίζω να αφήσω μια διαρκή κληρονομιά και να κάνω τη διαφορά στη ζωή όσων συναντώ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ