Αυτή είναι η λίστα με τους 50 μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές: Πρώτη θέση η Μαρία Αγγελικούση, δεύτερος ο Προκοπίου

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της VesselsValue, που δηµοσιεύει το "Forbes", η αξία των πλοίων που διαχειρίζονται οι 50 µεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες ξεπερνά τα 103 δισ. δολάρια. 

To Forbes για άλλη μια φορά δημοσίσευσε την λίστα με τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές για το 2023.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της VesselsValue, που δηµοσιεύει αποκλειστικά το "Forbes", η αξία των πλοίων που διαχειρίζονται οι 50 µεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες ξεπερνά τα 103 δισ. δολάρια, ενώ για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά πρώτη στη λίστα µε τους εφοπλιστές είναι η Μαρία Αγγελικούση, που ηγείται του µεγαλύτερου ναυτιλιακού οµίλου της Ελλάδας.

Σίγουρα η πρωτιά αυτή δεν αιφνιδιάζει κανέναν, καθώς, λίγους µήνες πριν, η επικεφαλής της Angelicoussis Shipping Group είχε καταταχθεί στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσµου, µε τη Maran Gas και τα 36 LNG πλοία του στόλου της να κοστολογούνται στα 8,6 δισ. δολάρια, τη Maran Tankers και τα 60 δεξαµενόπλοια στα 5,2 δισ. και, τέλος, τη Maran Dry και τα 46 φορτηγά πλοία στα 1,6 δισ. δολάρια. 

Δείτε επίσης: Topwoman η Μαρία Αγγελικούση: Για πρώτη φορά η Ελληνίδα εφοπλίστρια στην λίστα Forbes - Mε περιουσία 5,6 δις δολάρια

1 Μαρία Αγγελικούση

Maran Gas Maritime - Maran Tankers - Maran Dry

Αξία στόλου: 15.525,5 εκατ. δολ.

Αριθµός στόλου: 141

Με καταγωγή από τα Καρδάµυλα της Χίου, η Μαρία Αγγελικούση συνεχίζει την ένδοξη οικογενειακή παράδοση στο τιµόνι του οµίλου, ο οποίος είναι πρωταγωνιστής της παγκόσµιας ναυτιλίας. Η διευθύνουσα σύµβουλος και ιδιοκτήτρια της ναυτιλιακής εταιρείας Angelicoussis Group βρίσκεται στην 455η θέση της παγκόσµιας λίστας του "Forbes" και η περιουσία της εκτιµάται σε 5,6 δισεκατοµµύρια δολάρια, ενώ θεωρείται η πλουσιότερη Ελληνίδα στη λίστα.

2 Γιώργος Προκοπίου

EUROKINISSI

Dynagas Holding - Dynacom Tankers - Dynagas LNG Partners - Sea Traders

Αξία στόλου: 8.874 εκατ. δολ.

Αριθµός στόλου: 119

Αγόρασε το πρώτο του πλοίο το 1971 και λίγες δεκαετίες αργότερα, µε τις εταιρείες Dynacom/Dynagas/Sea Τraders, διαχειρίζεται έναν από τους µεγαλύτερους παγκοσµίως στόλους. Στις εταιρείες του εργάζονται, συνολικά, περισσότερα από 5.000 άτοµα. Το 2021 περιήλθαν στην ιδιοκτησία του τα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά, τα οποία ετοιµάζονται σύντοµα να λειτουργήσουν και πάλι, ενώ οι επενδύσεις του σε ακίνητα και το yachting θεωρούνται αµύθητης αξίας.

3 Νικόλαος Τσάκος

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ_ΓΙΑΝΝΗΣ/ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Tsakos Energy Navigation - Tsakos Shipping and Trading

Αξία στόλου: 7.453 εκατ. δολ.

Αριθµός στόλου: 93

Ο εφοπλιστής Νικόλαoς Τσάκος προέρχεται από µια παραδοσιακή ναυτιλιακή οικογένεια µε καταγωγή από το νησί της Χίου. Το 1970 ο καπετάν Παναγιώτης, ο πατέρας του, απέκτησε το πρώτο του πλοίο, το "M/V Irenes Star", µαζί µε µια µικρή οµάδα επενδυτών που απαρτιζόταν κυρίως από φίλους και συγγενείς. To 1993 ίδρυσε την ΤΕΝ, που αποτελεί τη µακροβιότερη ελληνική εταιρεία στο Αµερικανικό Xρηµατιστήριο, κλείνοντας τα 21 χρόνια παρουσίας. Ο συνολικός στόλος που διαχειρίζεται ξεπερνά τα 110 πλοία.

4 Βαγγέλης Μαρινάκης

EUROKINISSI

Capital Gas - Capital Ship Management - Capital Executive - Capital Product

Αξία στόλου: 6.697,1 εκατ. δολ.

Αριθµός στόλου: 85

Εφοπλιστής, επιχειρηµατίας, αθλητικός παράγοντας και πολιτικός, η καριέρα του Βαγγέλη Μαρινάκη ξεκινά, µετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ως εκπαιδευόµενος ναυλοµεσίτης στη βρετανική Harley Mullion και στην Elders Chartering Limited. Είναι γιος του εφοπλιστή Μιλτιάδη Μαρινάκη. Η Capital Maritime και οι συνδεδεµένες µε αυτήν εταιρείες διαχειρίζονται έναν στόλο χωρητικότητας 10 εκατ. τόνων (dwt), µε επενδύσεις στους τοµείς των δεξαµενοπλοίων, των πλοίων µεταφοράς ξηρού φορτίου, των πλοίων µεταφοράς LNG και των πλοίων µεταφοράς εµπορευµατοκιβωτίων.

5 Γιώργος Οικονόµου

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ

TMS Cardiff Gas - TMS Tankers

Αξία στόλου: 6.602,9 εκατ. δολ.

Αριθµός στόλου: 69

Η πορεία του ξεκίνησε από τις Ηνωµένες Πολιτείες της Αµερικής, όπου έφυγε για σπουδές στο ΜΙΤ. Τη δεκαετία του 1990 ίδρυσε την Cardiff Marine και, ως αυτοδηµιούργητος εφοπλιστής, κατάφερε να εκτοξεύσει στο Χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης τη µετοχή της ναυτιλιακής του εταιρείας Dryship µέσα σε µία νύχτα από τα 17 στα 130 δολάρια, δηµιουργώντας έναν ναυτιλιακό κολοσσό. Είναι συλλέκτης έργων τέχνης.

Δείτε την πλήρη λίστα στο capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ